Ultimativni vodič za dječje aktivnosti po dobi

Ultimativni vodič za dječje aktivnosti po dobi

Autor Babysits
27 min čitanja

Bilo da ste roditelj koji se pokušava zabaviti sa svojom djecom ili babysitterica koja pokušava smisliti neke nove ideje za sljedeći termin čuvanja djece, pokrili smo vas! Pogledajte ovaj popis zabavnih aktivnosti za djecu i zabava će biti beskrajna.

Sva su djeca individualci, no jedno im je zajedničko, a to je da je zdrav razvoj važan kako bi im pomogao ostvariti puni potencijal. Tražite li neke kreativne, intelektualne i/ili fizičke aktivnosti koje će ih i zabaviti i pridonijeti njihovom kontinuiranom razvoju? Onda imate sreće! Sastavili smo ultimativni vodič za razne zabavne aktivnosti po dobnim skupinama koji će pomoći i različitim aspektima razvoja vašeg djeteta.

Pročitajte više o: Kreativnim aktivnostima **Kreativne aktivnosti** su aktivnosti u kojima se djeca mogu izraziti. Biti kreativan znači da **stvoriti nešto novo ili napraviti vlastitu verziju nečega **. To može biti pjesma, crtež, uradi sam projekt, ples, itd. Za djecu je važno da rade kreativne aktivnosti tijekom djetinjstva. Ove aktivnosti pomažu djeci u samoizražavanju i suočavanju s vlastitim osjećajima. Učeći kako smisliti nove kreativne ideje, kako razmišljati na nov način i kako riješiti probleme, kreativne aktivnosti potiču i mentalni rast kod djece. Primjeri kreativnih aktivnosti za djecu: * Slikanje * Glazba * Puhanje mjehurića * Pripovijedanje * Gluma * Igre emocija * Mini knjiga * Uradi sam gitara * Snimanje videa * Izrada spomenara/albuma ![kreativne aktivnosti](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/creative-min.png){.image-center .image-lg}
Pročitajte više o: Intelektualnim aktivnostima **Intelektualna aktivnost** je aktivnost u kojoj morate **koristiti svoj um** (kritičko razmišljanje). Intelektualni razvoj možemo kategorizirati u razumijevanje informacija, rasuđivanje, učenje, pamćenje, razmišljanje, rješavanje problema i raspon pažnje. Uz intelektualne aktivnosti radite na jednom ili više od ovih gore navedenih područja. To je važno za djecu, jer će im učenje ovih intelektualnih kvaliteta pomoć kasnije u životu, kao i u školi ili na poslu. Primjeri intelektualnih aktivnosti za djecu: * Slikovnice * Igra s teksturama * Igra skrivača * Što je u kutiji * Bingo * 3D zagonetke * Pecanje brojeva * Memorijske igre * Monopol * Slagalice ![intelektualne aktivnosti](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/intellectual-min.png){.image-center .image-lg}
Pročitajte više o: Fizičkim aktivnostima **Fizičke aktivnosti** su aktivnosti koje zahtijevaju **kretanje tijela**, potrošnju i intenzitet energije . Fizički razvoj se sastoji od: rasta djece, pokreta, koordinacije ruku i očiju, vještina grube i fine motorike. Fizičke aktivnosti su važne su djecu jer pomažu u izgradnji jakih kostiju i mišića, smanjenju simptoma depresije, anksioznosti, šansi za razvoj prekomjerne težine i rizika od razvoja bolesti. Primjeri fizičkih aktivnosti za djecu: * Ples i zamrzavanje * Kotrljanje i zvučni predmeti * Korak po korak * Staza s preprekama * Puštanje zmaja * Skrivač * Glazbene stolice * Igre s padobranom * Igra skrivača * Lov na blago ![fizičke aktivnosti](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/physical-min.png){.image-center .image-lg}

Aktivnosti po dobi

Sljedeći popis sadrži primjere aktivnosti grupiranih prema dobi; na intelektualne, fizičke ili kreativne; prema najboljem mjestu za njihovo isprobavanje i razvojnim vještinama kojima trebaju pridonijeti. Na kraju članka možete saznati više o tim razvojnim vještinama, odnosno socijalno-emocionalnim, motoričkim, kognitivnim i komunikacijskim.

Klikom na bilo koju od kartica možete preuzeti cijeli špil karata. Stavite ga u staklenku i odaberite ih nasumično kako biste ga pomiješali i učinili proces odabira igre još zabavnijim!

Odaberite dob svog djeteta i saznajte koje smo zabavne aktivnosti naveli za njega!

Želite li saznati više o svakoj od razvojnih vještina? Kliknite da biste saznali više o njima!

0 - 18 mjeseci

U ovoj fazi, dječje osobnosti su još uvijek u procesu razvoja i tada stvarno počinju shvaćati različita osjetila. Za djecu je odrastanje fascinantno putovanje otkrivanja, stoga će pružanje stimulacije iz širokog izbora aktivnosti pomoći i vama i djetetu steći bolje razumijevanje karaktera i interesa vašeg mališana.

Kreativne aktivnosti

1. Slikanje

Jako je važno nadgledati ovu aktivnost.

Neka mašta vašeg djeteta divlja s ovom aktivnošću. Malo boje i papira će dugo zabavljati vaše dijete. Provjerite imate li različite boje i ostale potrepštine koje može koristiti. Neke od naših preporuka su:

  • olovke u boji
  • bojice
  • markeri
  • boje topive u vodi

Na taj način vaš mališan može eksperimentirati s različitim teksturama te će početi naginjati određenom spektru boja. Mala djeca ove dobne skupine počinju razvijati svoju osobnost i poticanje korištenja boje bi mogla biti dobra prilika da prepoznate vole li izraziti svoju kreativnu stranu ili ne.

Slikanje je zabavna aktivnost za djecu koju mogu raditi zajedno s odraslom osobom. Tijekom ove kreativne aktivnosti poboljšat će se kognitivne vještine djeteta.

2. Glazba

U ovom dobnom rasponu kada djeca od pukog brbljanja do stvarnog izgovaranja nekoliko riječi, ili čak rečenica. Korištenje pjesama pomoći će im da prepoznaju zvukove, prisjete se kako nastaju određene riječi i potaknuti ih na komunikaciju s drugima pjevanjem. Nije važno jesu li pjesme striktno namijenjene djeci ili ne, možete upaliti sve što vas oboje nasmijava!

To će pomoći vašem djetetu u razvoju njegove kreativne strane. Štoviše, ako je vaša mala karaoke zvijezda u procesu učenja hodanja, onda bi pjesmica mogla poslužiti i kao poticaj. Ova kreativna aktivnost za djecu poboljšava njihove komunikacijske vještine.

Intelektualne aktivnosti

1. Slikovnice

Jednostavne slikovnice pomoći će vašem mališanu da nauči više o predmetima, bojama i riječima. Vizualno učenje je jedan od najboljih načina učenja jer je dokazano da je sliku lakše razumjeti i zapamtiti.
Djeca vole slikovnice. Gledajući slike dobro će se zabaviti. I to nije sve! Razvit će i svoje kognitivne i komunikacijske vještine.

2. Igre s teksturama

Da biste igrali ovu igru, prvo morate posjesti svoju bebu ili malo dijete na sigurno mjesto gdje ne može pasti. Zatim, na površinu koja mu je nadohvat ruke, stavite nekoliko predmeta različitih tekstura. Neke od naših preporuka su:

  • Krušne mrvice
  • Žele
  • Plastična posuda s malo vode
  • Čokolada
  • Neoguljene mandarine

Potaknite svoju bebu da istraži različite teksture i nauči više o svim osjetilima. Ova aktivnost je dobar primjer aktivnosti u zatvorenom koju roditelj može raditi sa svojim djetetom. To je i sjajan primjer intelektualne aktivnosti koja pozitivno utječe na kognitivne vještine djeteta.

Fizičke aktivnosti

1. Kotrljanje i zvukovi

Postoje dva različita načina na koje možete igrati ovu igru. Možete koristiti objekt koji stvara zvuk kada se miče, poput zvečke ili objekt koji se kotrlja.

Nakon što odaberete objekt, stavite ga ispred svog djeteta i pomičite ga nekoliko puta dok ne shvati učinak dodirivanja objekta i posljedicu (tj. zvuk ili pokret). Zatim ga potaknite da samo pomiču objekt. Na taj će način poboljšati svoje motoričke sposobnosti, kao i koordinaciju ruku i očiju.

Savjet: provjerite je li vaše dijete u sigurnom okruženju i izbjegavajte visoke stolice ili mjesta s kojih bi potencijalno moglo pasti ako se prebrzo ili predaleko kreće.

Ova zabavna igra je aktivnost u zatvorenom koju roditelji mogu raditi sa svojim djetetom. Ova tjelesna aktivnost pomoći će djetetu da poboljša svoje motoričke sposobnosti

2. Plešite i „zamrznite se“

Djeca u ovoj dobi obično su jako zainteresirana za glazbu. Neka istraže različite zvukove uz ovu zabavnu i jednostavnu igru. Pustite malo glazbe, pjesmu koju dijete već zna i u kojoj uživa i potaknite ga na ples. Nakon nekog vremena, zaustavite glazbu i ponašajte se kao da ste zamrznuti, djeca u ovoj dobi imaju tendenciju oponašati druge kada nisu sigurna što učiniti. Ponovite to nekoliko puta i „zamrznite se“ u različitim pozama, dok ne shvati igru. I eto ga, provest ćete sate gledajući svog mališana kako se igra i smije.

Ova zabavna plesna aktivnost za djecu je tjelesna aktivnost koja poboljšava motoričke sposobnosti djeteta.


2 - 3 godine

Jednom kada vaše dijete prijeđe dobnu granicu od dvije godine, počinje sve češće oponašati sve oko sebe. Zato je ovo najbolja dob da ih potaknete da se okušaju u različitim aktivnostima i razviju poželjno ponašanje kojeg će se držati (što više oponaša i ponavlja, prije će to samo početi raditi).

Ovo je ujedno i vrijeme kada će vaše dijete početi stvarno razvijati svoju neovisnost, pa mu kao roditelji i članovi obitelji možete početi davati resurse za samostalnu igru. To ne znači da možete zaboraviti na njega, ovisno o aktivnosti dijete ćete možda i dalje trebati nadzirati.

Kreativne aktivnosti

1. Puhanje mjehurića

Puhanje mjehurića i njihovo pucanje jedna je od najzabavnijih aktivnosti s djecom. Štoviše, korisno je i za njihov razvoj. S jedne strane, puhanje mjehurića pridonijet će njihovim govornim sposobnostima, jer se neki zvukovi jezika stvaraju istim oblikom usta koji stvaramo prilikom puhanja. S druge strane, pokušaj da ih pukne prije nego što dođu do poda poboljšat će motoričke sposobnosti vašeg djeteta i održati ga aktivnim i zabavljenim.

Možete jednostavno kupiti unaprijed pripremljene puhalice mjehurića, ali možete se i vi baciti na posao i napraviti svoju mješavinu mjehurića i vlastite oblike. Da biste napravili svoju mješavinu mjehurića, trebat će vam:

  • Voda (udio 5)
  • Deterdžent za suđe (udio 1)
  • Mjehuriće možete učiniti otpornijima dodavanjem 1 ili 2 žličice glicerina

Ova kreativna aktivnost za djecu je aktivnost na otvorenom koja se može raditi samostalno ili zajedno. Pravljenjem mješavine mjehurića i puhanjem mjehurića djeca poboljšavaju svoje motoričke i komunikacijske vještine.

2. Pripovijedanje

Potaknite svoje dijete da priča priče temeljene na malim stvarima kao što su riječ ili objekt. Za njega je dobro da može ispričati vlastitu priču iz vedra neba jer razvija svoju maštu i improvizaciju. Možda u početku njihove priče nemaju puno smisla, ali s vremenom će početi povezivati objekte na maštovitije i duhovitije načine. Postoje različiti načini igranja ove igre:

  • Koristite objekte: možete napraviti vlastitu kutiju punu malih objekata posvećenih vremenu pripovijedanja.
  • Koristite riječi: budite strpljivi i recite djetetu različite riječi koje će nasumično uključiti u svoju priču
  • Koristite kartice: napišite različite riječi na zasebne kartice i nasumično odaberite tri kartice koje će uključiti u svoju priču.

Ovo je kreativna aktivnost za djecu koja im pomaže razviti njihove komunikacijske vještine.

Intelektualne aktivnosti

1. Traži i pronađi

Možete pomoći djeci da razumiju i nauče više o karakteristikama objekata, kao što su oblici, boje i teksture, potičući ih da pronađu nešto u prostoriji s tim karakteristikama.

Ovo je jednostavna igra, samo idite u prostoriju koju vaše dijete poznaje i počnite s predmetima koje dobro poznaje pa mu je lakše prepoznati karakteristike objekta. Ako želite igrati ovu igru s više djece, uvijek možete napraviti natjecanje (tko će prvi pronaći objekt ili tko može pronaći najviše objekata s određenim karakteristikama).

Ova aktivnost se može igrati izvan ili unutar kuće. To je intelektualna aktivnost koja pomaže djeci poboljšati kognitivne i motoričke sposobnosti.

2. Što je u kutiji:

Slično prethodnoj aktivnosti, ova aktivnost će omogućiti djeci da dalje istražuju i razvijaju svoja osjetila potičući ih da prepoznaju predmete bez da ih vide. Stvarno ju je lako postaviti i možete koristiti samo predmete koje imate u kući. Na taj se način se može bolje upoznati s njima i pa mu će ih biti lakše identificirati.

Kako pripremiti igru:

  • Pronađite staru kartonsku kutiju: provjerite ima li kutija jednu stranu potpuno otvorenu i napravite rez na suprotnoj strani kutije dovoljno velik da vaše dijete provuče ruke.
  • Stavite objekt koji želite da prepozna na stol i pokrijete ga kartonskim okvirom.
  • Pokrijte mu oči šalom ili maskom za spavanje.
  • I neka igra počne!

Uvjerite svoje dijete da su predmeti koje će dodirnuti potpuno sigurni i da nisu živi, tako da ne doživi strah od nepoznatog prilikom igranja.

Ova zabavna aktivnost za djecu je intelektualna aktivnost koja potiče kognitivne vještine djeteta.

Fizičke aktivnosti

1. Korak po korak

Jako je važno da nadgledate ovu aktivnost

Iako stepenice mogu biti relativno opasne za djecu kada su jako mala i ostavljena bez nadzora, one su zapravo izvrsna pomoć djeci pri vježbanju nakon što počnu samostalno hodati. Štoviše, djecu prirodno zanimaju stepenice pa neka ih istraže!

Počnite ih poticati da pažljivo puze uz stepenice ako nisu upoznati s koracima. Jednom kada se mogu popeti uz stepenice, naučite ih kako sigurno manevrirati natrag. Morate biti oprezni i pobrinuti se da ste uvijek tu da im pomognete ako to ne mogu, ali je jako važno da im dajete upute i savjete, tako da to mogu učiniti sami.

Ako je vaše dijete starije, možete ga potaknuti da pokuša skakati gore-dolje stepenicama. To je dobra vježba, a također i fizička aktivnost koju lako možete raditi u zatvorenom, što je savršeno za kišne dane.

Ova fizička u zatvorenom pomaže djeci s njihovim motoričkim sposobnostima.

2. Staza s preprekama

Jako je važno da nadgledate ovu aktivnost.

Ako želite povećati fizičku aktivnost vašeg djeteta ili mu jednostavno pomoći da razvije vještine, poput ravnoteže, stvaranje vlastite staze s preprekama je savršena ideja.

Stazu možete i koristiti svakodnevne predmete koji će ovu aktivnost učiniti ekonomičnom i lakom za pripremu. Neke od stvari koje možete koristiti za stvaranje vlastite staze s preprekama su:

  • Pokrivači: lako se preskaču ili kao zaštita mreža za stavljanje pored drugih prepreka u slučaju da dijete padne.
  • Kutije: lako se preskaču. Možete koristiti kutije izrađene od tvrđih materijala po kojima će hodati i pomoći mu u ravnoteži.
  • Ljepljiva traka: da mu pokaže gdje bi trebalo raditi različite radnje. Također se vrlo lako uklanja s bilo koje površine.
  • Komadi papira s vizualnim znakovima: stavite ih pored svake od prepreka kako bi dijete znalo što učiniti.

Djeca mogu raditi ovu zabavnu aktivnost sama ili s drugima. Pomaže djeci s njihovim motoričkim sposobnostima.


4 - 5 godina

Ovo je dob kada djeca počinju razvijati svoje emocije na dubljoj razini i obraćati pozornost na vlastite i tuđe osjećaje. Stoga će ih ove aktivnosti potaknuti da razumiju svoje emocije, iskuse različite reakcije i počnu osjećati empatiju prema drugima. Djeca, također, mogu postati kompetitivna i početi osjećati zadovoljstvo zbog pobjede i ljutnju zbog gubitka.

To je dob i u kojoj djeca počinju pitati „zašto?“.

Kreativne aktivnosti

1. Emocionalna igra uloga

Ovo je dob u kojoj bismo se trebali potruditi naučiti djecu izraziti svoje osjećaje na pravi način, na različite načine i bez da itko osjeća sram zbog toga.

Da biste postigli ovaj cilj, postoje različite igre koje možete igrati sa svojim mališanom:

  • Napravite kartonske maske s različitim emocijama, koje zatim može staviti i skinuti kako bi odglumio emocije.
  • Igrajte igru pogađanja u kojoj jedno od vas mora odglumiti emociju, a drugi pogoditi o kojoj se točno radi.
  • Možete ga i dodatno zabaviti izradom vlastitih uradi sam emocija. Trebat će vam samo prazne reciklirane staklenke i boja kako biste stvorili svoju vizualnu interpretaciju različitih emocija.

Dobro je da više djece istovremeno igra ovu igru, na taj će se način osjećati ugodnije izražavajući svoje emocije pred drugom djecom svoje dobi. Ova aktivnost je kreativna aktivnost koja pomaže djeci s emocionalnim i komunikacijskim vještinama.

2. Gluma u predstavi

Bilo da se radi o izmišljenoj kratkoj priči ili ponovnoj izvedbi dijela njegove omiljene priče, ova će aktivnost pomoći vašem djetetu razviti komunikacijske i interpretativne vještine. Glumljenje lika omogućuje mališanu da se pretvara da glumi različite emocije. To će mu pomoći prepoznati emocije tako što će im dati ime. Na primjer, ako je lik iznenađen, vaše će dijete moći povezati ime emocije s načinom na koji se pokazuje „iznenađenje“, što će mu olakšati prepoznavanje tuđih emocija u budućnosti. Možete koristiti i kostime, to će pomoći djetetu da se bolje uživi u lik.

Gluma je nevjerojatna aktivnost koju djeca mogu raditi sama ili sa svojim prijateljima. Ova kreativna aktivnost savršen je način da djeca poboljšaju svoje emocionalne i komunikacijske vještine.

Intelektualne aktivnosti

1. Bingo

Bingo je savršena igra za vježbanje brojeva. Izmjenjujte se u igranju i izvikivanju brojeva. Izvikivanje brojeva je dobar način vježbanja izgovora brojeva. Igranje igre će pomoći djetetu prepoznati brojeve po tome kako zvuče, a zatim ih pronaći po načinu na koji izgledaju.

Bingo je aktivnost koja se može raditi samo s nekoliko osoba. Ova intelektualna aktivnost pomaže djeci s kognitivnim vještinama.

2. 3D slagalice

U ovoj dobi slagalice bi trebale postati malo kompliciranije. Zato su 3D slagalice, posebno geometrijske (koje imaju 24 ili više komada) savršene za zabavu vašeg djeteta. One će pomoći u razvoju prostorne svijesti i logičkog razmišljanja.

Možete početi korištenjem slagalica koje imaju komade različitih boja. Nakon što počnu biti sve bolji u ovoj aktivnosti, prebacite se na jednostavnu drvenu slagalicu koja nema boje.

Sastavljanje 3D slagalica je zabavna aktivnost za djecu, koju mogu raditi sami, zajedno s roditeljem ili prijateljima. Sastavljajući 3D slagalice, djeca rade na kognitivnim vještinama.

Fizičke aktivnosti

1. Puštanje zmajeva

Idemo puštati zmajeve! Ovo je savršena aktivnost koju vaše dijete može raditi na otvorenom. To je dobro za njegovu ravnotežu, koordinaciju i snagu. Možda se čini lako, ali može biti prilično izazovno ako vremenski uvjeti nisu na vašoj strani. Tako će vježbati i strpljenje!

Budući da dobivaju osjećat postignuća za uspjehe u ovoj dobi, puštanja zmajeva će im pružiti dobar osjeća zbog samog postignuća i ovladavanja složenom vještinom. Udvostručite zadovoljstvo, udvostručite zabavu!

Ova se aktivnost može raditi samo vani. Dok djeca trče sa zmajem rade na svojim motoričkim sposobnostima.

2. Igra skrivača

Ova dobro poznata igra savršena je za interakciju vašeg djeteta s drugima uz minimalan fizički kontakt. Također je savršena za igranje na otvorenom jer potiče djecu na uživanje i prihvaćanje prirode u svakodnevnom životu. Budući da se djeca u ovoj dobi počinju osjećati kompetitivno igra je dobra da na siguran način izazovu sebe i jedni druge.

Skrivanje i traženje izvrsna je tjelesna aktivnost za djecu pomoću koje mogu raditi na svojim motoričkim sposobnostima. Igra se može igrati unutra i vani, a za igranje trebaju najmanje dvije osobe.


6 - 7 godina

Do ove dobi većina djece će već krenuti u školu i biti u redovnom kontaktu s većom skupinom ljudi. To znači da će početi postajati malo neovisnije kako upoznaju vršnjake i razvijaju značajnija prijateljstva. U ovoj dobi brzo se razvijaju mentalne, socijalne i fizičke vještine djece. Počinju razmišljati o svojoj budućnosti i stječu razumijevanje svog mjesta u svijetu. Stoga je ovo bitno vrijeme da djeca razviju povjerenje u sebe.

Kreativne aktivnosti

1. Mini knjiga

Voli li vaše dijete vrijeme za pričanje priča? Zašto mu onda ne pustiti da bude autor vlastite avanture! Ovaj uradi sam je prilično jednostavan, a djeca su uvijek impresionirana oblikovanjem knjige. Nadalje, ova izrada je savršena za pokretanje njihove kreativnosti jer mogu pisati i crtati sve što žele!

Savjet: Ako vaše dijete uči drugi jezik, mini knjiga može biti izvrsna za bilježenje novog vokabulara koji uči!

Što će vam trebati:

  • A4 papir
  • Škare
  • Olovke različitih boja

Korak po korak:

  • Korak 1 - Preklopite komad papira na pola (vodoravno).
  • Korak 2 - Ponovno ga preklopite na pola (okomito).
  • Korak 3 - Zatim ga ponovno preklopite na pola! (Ako otvorite papir, trebali biste vidjeti osam označenih pravokutnika).
  • Korak 4 - Otvorite papir prema gore, tako da se presavije samo jednom (vodoravno), a zatim izrežite od središnjeg preklopa do sredine (tj. prva linija preklopa).
  • Korak 5 - Rasklopite papir, a zatim ga preklopite okomito na pola. Uzmite oba kraja pravokutnika i gurnite papir zajedno. Prorez koji ste izrezali trebao bi početi oblikovati oblik dijamanta.
  • Korak 6 - Nastavite gurati krajeve zajedno dok se ne spoje u sredini.
  • Korak 7 - Uredno preklopite krajeve jedan pokraj drugog kako biste formirali knjigu.
  • Korak 8 - Zatim ukrasite naslovnicu kako god želite i počnite pisati. Pustite mašti na volju!

mini knjiga koraci

Ovoje kreativna aktivnost koju djeca mogu raditi sama u kući. Dok izrađuju mini knjigu, rade na komunikaciji i motoričkim sposobnostima.

2. Uradi sam gitara

Neka vaše dijete istraži svoju kreativnost izradom gitare i sviranjem! To je uradi sam kojim se može nastaviti zabavljati dugo nakon što ga napravi. I tko zna - možda ćete otkriti da imate malu rock zvijezdu kod kuće!

uradi sam gitara

Što će vam trebati:

  • Prazna kutija za maramice
  • Elastične trake
  • Dva štapića od sladoleda i/ili olovke
  • Kartonska tuba (tj. od role papira za pečenje, papira za zamatanje, itd.)
  • Ljepilo, traka, škare, itd.
  • I malo boja za dodavanje boje!

Korak po korak:

  • Korak 1 - Stavite kraj kartonske cijevi na kraj kutije za maramice ocrtajte ga. Zatim ga pažljivo izrežite kako biste napravili rupu.
  • Korak 2 - Obojite kutiju, cijev i štapiće od sladoleda (/olovke) bilo kojom bojom po vašem izboru.
  • Korak 3 - Nakon što se boja osuši, stavite kartonsku cijev u rupu koju ste izrezali i pričvrstite je trakom.
  • Korak 4 - Zalijepite štapiće od sladoleda (/olovke) s obje strane rupe na prednjoj strani kutije. Kad se osuši, možete omotati elastične trake različitih duljina i debljina oko cijele kutije (to će stvoriti različite zvukove!).
  • Korak 5 - Vrijeme je za nastup!

Ova je kreativna aktivnost koja se može raditi u zatvorenom. Dok izrađuju ovu uradi sam gitaru, djeca će raditi na svojim motoričkim sposobnostima.

Intelektualne aktivnosti

1. Pecanje brojeva

Mnogo je prednosti učenja drugog jezika, poput bolje mogućnosti održavanja pažnje od djece koja govore samo jedan jezik (Cornell Language Acquisition Lab). Ali, ponekad djeca ne vide smisao. Zato preporučujemo ovu jednostavnu igru koja će vam pomoći da svom djetetu učenje jezika učinite zabavnim.

Da biste napravili štap za ribolov i „ribu" (tj. brojeve), trebat će vam:

  • Drveni čep (ili štap)
  • Magnet
  • Žica
  • Papir
  • Olovka
  • Škare
  • 10 spajalica

Korak po korak:

  • Korak 1 - Vežite jedan kraj žice oko vrha drvenog čepa, a zatim vežite drugi kraj oko magneta. Voilà - imate štap za pecanje!
  • Korak 2 - Nacrtajte 10 jednostavnih oblika ribe na papiru i napišite brojeve 1-10 na svaku ribu. Zatim ih izrežite i pričvrstite spajalicu na prednju stranu svake ribe.
  • Korak 3 - Konačno, možete početi igrati! Samo pozovite brojeve na drugom jeziku po vašem izboru i provjerite može li vaše dijete prevesti, a zatim uhvatiti točan broj sa svojim štapom za ribolov.

Ova igra je intelektualna aktivnost, koju dijete može igrati samostalno ili s drugim ljudima. Tijekom obavljanja ove aktivnosti dijete će raditi na svojim kognitivnim vještinama.

2. Igra pamćenja

Igra pamćenja je klasična igra, koju vole djeca svih uzrasta. Za one koji nisu upoznati s igrom, sve što trebate je špil dječjih odgovarajućih slikovnih karata. Nakon što promiješate karte, možete ih raširiti na ravnu površinu, licem prema dolje. Igrači se zatim izmjenjuju kako bi okrenuli bilo koje dvije karte. Ako se karte podudaraju, zadržat će karte i pokušati još jednom. Ako se karte ne podudaraju, igrač ih mora ponovno okrenuti i pustiti sljedeću osobu da proba. Klinac s najviše parova na kraju pobjeđuje!

Vaše dijete može i samostalno igrati ovu igru, a umjesto da se natječe s drugima, može mjeriti koliko mu je vremena potrebno da pronađe sve odgovarajuće parove.

Dobra stvar u ovoj igri je što je možete prilagoditi razini svog djeteta dodavanjem manje ili više karata kako biste olakšali ili otežali igru. To je čini izvrsnom aktivnosti koja pomaže djetetu da razvije svoje kognitivne vještine.

Fizičke aktivnosti

1. Glazbene stolice

Glazbene stolice je još jedna klasična igra koja pokreće vašu djecu i potiče zdravo natjecanje. Za igru vam je potrebna samo glazba i stolica za svako dijete.

Stolice možete postaviti ukrug ili nasumično po sobi. Zatim pustite glazbu dok se djeca kreću i plešu - pobrinite se da ne stoje na jednom mjestu! Kad glazba prestane, svako dijete mora otrčati do stolice i sjesti. Prvo možete napraviti krug za vježbu u kojem svako dijete ima stolicu, a nakon djeca shvate kako se igra možete maknuti po jednu stolicu u svakom krugu. Klinac koji ne uspije pronaći stolicu ispada iz igre, što znači da će posljednje dijete koje ostane (ili sjedne!) biti pobjednik!

Ova aktivnost je savršena za djecu s puno energije. Može se igrati unutra ili vani s više djece, a dok se igraju djeca vježbaju motoričke sposobnosti.

2. Igre s padobranom

Iznošenje padobrana uvijek je posebna poslastica za djecu. Međutim, djeca se ponekad malo previše uzbude zbog ove ideje, pa je prije početka važno pokazati im kako pravilno držati padobran i podsjetiti ih da budu obzirni jedni prema drugima.

Postoji mnogo različitih igara koje možete igrati s padobranom. Evo naših 5 najboljih preporuka:

  • Kokice
  • Mačka i miš
  • Vrtuljak
  • Kotrljanje lopte
  • Označavanje padobrana

Ova igra je posebno dobra za djecu koja imaju puno energije, a može biti i dobra prilika da djeca nauče surađivati. Možete se igrati vani s više djece, a dok se igraju djeca će vježbati svoje motoričkim i društvene vještine.


8 - 10 godina

Prijateljstva su važna za ovu dobnu skupinu, jer djeca ove dobi traže ljude koji ih prihvaćaju, podržavaju i daju im osjećaj pripadnosti grupi. Isto tako, djeca u ove dobne skupine uspoređuju se sa svojim vršnjacima. U ovoj fazi uče razmišljati o sebi, svom izgledu, emocijama i kvalitetama. Postaju svjesni činjenice da su dobri u jednoj stvari, a manje dobri u drugoj. Djeca ove dobi, također, postaju svjesnija namjera koje stoje iza pravila i ponašanja koja se očekuju od ljudi.

Aktivnosti koje možete raditi s djecom osnovnoškolskog uzrasta su raznolike. Sve je važnije uzeti u obzir osobne interese i sposobnosti svakog djeteta. Djeca ove dobi posebno uživaju u igri sa svojim vršnjacima. Postoji niz zabavnih aktivnosti koje možete raditi s njima.

Kreativne aktivnosti

1. Snimanje videozapisa

Video nikada nije bio toliko popularan. Videozapise vidite na najpopularnijim platformama društvenih medija, a danas čak i u učionici. Kreativna aktivnost za djecu ove dobne skupine je snimanje vlastitog videozapisa. On može biti o aktivnostima koje vole raditi, sportu, njihovim prijateljima ili čak premijera vlastitog filma. Pokažite svoje glumačke vještine i napravite video iz snova!

Video može snimiti jedna osoba, ali možete ga snimiti i s nekoliko prijatelja. Snimanje videozapisa kreativna je aktivnost koju možete napraviti unutra ili vani i pomoći će komunikacijskim i društvenim vještinama vašeg djeteta.

Savjet: roditelji mogu pomoći svojoj djeci montirati nekoliko videoisječaka u jedan videozapis.

2. Napravite spomenar/album

Je li vaše dijete kreativno? Onda im je izrada spomenara vjerojatno zabavna! Neka dijete skupi sve omiljene fotografije sebe i svojih prijatelja, uključujući one iz prošlosti i one koje su snimljene u novije vrijeme. Sada je vrijeme za kreativni dio. Neka ukrase spomenar naljepnicama, vrpcama, fotografijama, bojom itd. Neka napravit spomenar potpuno u svom stilu i dopustite da njegova osobnost zasja na svakoj stranici. Izrada spomenara nije zabavna samo sada, već će kasnije biti lijepo pogledati ga.

Vaše dijete može samo napraviti spomenar. Ovo je kreativna aktivnost koja pomaže poboljšati motoričke sposobnosti i posebno je ugodna kreativnoj djeci.

Intelektualne aktivnosti

1. Monopol(y)

Kako djeca u ovoj dobnoj skupini postaju sve svjesnija pravila i logike iza njih, intelektualne igre poput monopola izvrsne su za njih. Mogu naučiti pregovarati, komunicirati s drugima, razumjeti pravila i posljedice i još mnogo toga.

Monopol je živahna društvena igra koju može igrati nekoliko ljudi. Društvena igra je intelektualna aktivnost koja pomaže djeci razviti kognitivne, komunikacijske i društvene vještine.

2. Složite slagalicu

Možda mislite da su slagalice samo za malu djecu, ali ne više! Danas postoje čak i one za odrasle. Odaberite slagalicu s više od 300 dijelova, tako da sastavljanje bude zabavan izazov za vaše dijete.

Ono je može samo sastavljati, ali s nekoliko prijatelja je još zabavnije! Slagalice su savršene za djecu koja vole rješavati probleme i imaju puno strpljenja. Ovo je intelektualna aktivnost koja djetetu pomaže poboljšati i kognitivne vještine.

Fizičke aktivnosti

1. Izgradite kolibu

Tko ne voli izrađivati vlastitu kolibu, utvrdu ili kućicu na drvetu?! Odvedite dijete u park, ponesite uže i deke, nađi štapove i lišće, i napravite svoj kućicu. Izgradnja kolibe je aktivnost u kojoj će vaše dijete satima uživati.

Ovo je fizička aktivnost, koju može raditi jedna osoba ili više njih. Pomaže motoričkim sposobnostima djece te mogu naučiti surađivati s drugom djecom. Može se raditi unutar ili izvan kuće, na primjer u vašem vrtu ili parku. Ova aktivnost je posebno pogodna za djecu s bujnom maštom. Mogu se igrati cijeli dan u svojoj kolibi i biti kralj ili kraljica vlastitog kraljevstva.

2. Lov na blago

Sanja li oduvijek vaše dijete da bude špijun ili detektiv? Onda je ova aktivnost savršena za njega. Vi kao roditelj možete ostaviti neke tragove unutar kuće ili u susjedstvu, koji će na kraju dovesti do lijepog iznenađenja poput slatkiša ili jeftinih igračaka. Vaše dijete i njihovi prijatelji će proći rutu slijedeći tragove i pokušavajući na kraju pronaći blago. Ništa nije zabavnije od pronalaženja skrivenog blaga sa svim svojim prijateljima.

Ova aktivnost je savršena za energičnu i znatiželjnu djecu. Lov na blago je fizička aktivnost koja pomaže društvenim i motoričkim sposobnostima djece.


Razvojne vještine

Razvojne vještine
Vjerojatno vas kao roditelja zanima više o razvoju vašeg djeteta i kako mu najbolje možete pomoći da odraste i dosegne svoj puni potencijal. Svako dijete je jedinstveno, stoga se ne brinite ako vam se čini da se razvija drugačijim tempom od svojih vršnjaka. Naravno, ako vjerujete da postoji razlog za zabrinutost, molimo vas da uvijek odete svom obiteljskom liječniku kako on mogao pružiti sve potrebne savjete ili njegu. Imajući to na umu, postoje četiri glavna područja razvoja koja vašeg djeteta, a to su motoričke, socijalno-emocionalne, kognitivne i komunikacijske vještine.

Saznajte više o: Motoričkim vještinama Motoričke vještine odnose se na sposobnost tijela da izvodi određene radnje pokretom mišića. To može uključivati bilo što od toga da vaše dijete može samo sjediti do sviranja klavira. Motoričke sposobnosti mogu se svrstati u dvije skupine, a to su fine i grube motoričke sposobnosti. **Fine motoričke vještine** odnose se na sposobnost kontrole kretanja manjih mišića, poput onih u zapešću ili prstima. Dok se **grube motoričke vještine** odnose na sposobnost kontrole većih mišića kao što su ruke i noge. Motoričke vještine i kontrola počinju se razvijati odmah nakon rođenja i napreduju tijekom djetinjstva (pa čak i odrasle dobi!). Važno je usredotočiti se na motorički razvoj vašeg djeteta iz nekoliko razloga. Prvo, pomaže mu **istražiti i doživjeti svijet oko sebe**. To zauzvrat, također, potiče razvoj na drugim područjima, kao što su spoznaja i komunikacija. Drugo, omogućuje mu samostalno kretanje i izvršavanje zadataka, stjecanje neovisnosti i povjerenja u proces. Treće, pomaže u vježbanju što je važno za zdrav način života. Primjeri aktivnosti koje pomažu u razvoju motoričkih vještina za djecu: * Ples i zamrzavanje * Kotrljanje i zvukovi * Puhanje mjehurića * Igra skrivača * Korak po korak * Staza s preprekama * Puštanje zmajeva * Igra skrivača * Uradi sam gitara * Glazbene stolice * Igre s padobranom * Napravite spomenar/album * Izgradite kolibu * Lov na blago * Mini knjiga ![motoričke vještine] (https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/motor-min.png) {.image-center .image-lg}
Saznajte više o: Socijalno-emocionalnim vještinima Socijalno-emocionalne vještine odnose se na **sposobnost razumijevanja i izražavanja vlastitih emocija **, kao i na sposobnost **prikladnog percipiranja i povezivanja s emocijama drugih**. To bi, na primjer, bilo da vaše dijete prepozna kada je netko tužan i pita ga je li dobro. Slično, ovo bi se moglo odnositi na razumijevanje razlika između izražavanja s prijateljima i roditeljima. Iako se ove vještine mogu činiti prilično složenima, one se zapravo počinju razvijati ubrzo nakon rođenja. Čim počnu komunicirati s ljudima oko sebe, dojenčadi se daje prilika da počnu prepoznavati i razumjeti tuđe misli i osjećaje. Važno je pomoći u njegovanju socijalno-emocionalnih vještina vašeg djeteta iz više razloga. Naime, omogućuje im **stvaranje i održavanje zdravih i zadovoljavajućih odnose**. Također im pomaže u upravljanju vlastitim stresom i emocijama kao i u učenju društvenih normi, što zauzvrat podržava donošenje odgovarajućih odluka. Primjeri aktivnosti koje pomažu u razvoju socijalno-emocionalnih vještina za djecu: * Gluma u predstavi * Igre emocija * Snimanje videa * Monopol(y) * Lov na blago * Igre s padobranom ! [socio emocionalne vještine] (https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/socialemotional-min.png) {.image-center .image-lg}
Saznajte više o: Kognitivnim vještinama Kognitivne vještine odnose se na **sposobnost mentalne obrade informacija kako bi se izvršili jednostavni i složeni zadaci**. Sastoje se od načina na koje razmišljamo, rezoniramo, čitamo, učimo, stvaramo, pamtimo, rješavamo probleme i obraćamo pozornost. Kognitivni razvoj može izgledati varira od toga da vaše malo dijete pokušava shvatiti kako njegove igračke funkcioniraju (probajući ih!) do toga da vaš šestogodišnjak „tužaka“ svoje vršnjake dok razvija osjećaj za dobro i loše. Podrška ranom kognitivnom razvoju je važna jer pomaže **izgraditi snažne temelje za budući uspjeh** u školi i životu. Kognitivni razvoj možete potaknuti jednostavnim razgovorom s njim, dopuštajući mu da istražuje svijet oko sebe i odgovarajući na njegova "zašto" pitanja. Naravno, ako želite ići korak dalje, poticanje vašeg djeteta na aktivnosti poput onih u ovom vodiču pomoći će mu da poboljša složenije kognitivne vještine, poput rješavanja problema. **Ne zaboravite biti strpljivi** sa svojim djetetom i pustite ga da otkrije stvari vlastitim tempom - uz malo vodstva uskoro će moći samo shvatiti stvari. Primjeri aktivnosti koje pomažu u razvoju kognitivnih vještina za djecu: * Slikanje * Slikovnice * Igra s teksturama * Traži i pronađi * Što je u kutiji * Bingo * 3D slagalice * Pecanje brojeva * Igra pamćenja * Monopol(y) * Slagalice ![kognitivne vještine] (https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/cognitive-min.png) {.image-center .image-lg}
Saznajte više o: Komunikacijskim vještinama Komunikacijske vještine uključuju **mogućnost razumijevanja i slanja poruka kako bismo se razumjeli i komunicirali sa svijetom oko nas.** Komunikacija je više od jezika i razgovora, može se izraziti i zvukovima i gestama. Bebe možda neće moći reći ništa značajno dok ne navrše oko godinu dana, međutim, ipak pokušavaju komunicirati gugutanjem, plačem, izrazima lica i govorom tijela. Razvoj komunikacijskih vještina važan je za stvaranje **zdravih odnosa i pomaže nam u izražavanju svoje osjećaja i potreba.** Nadalje, omogućuje nam i učenje i podučavanje novih vještina. Prednosti jakih komunikacijskih vještina dugo će nadživjeti djetinjstvo. Jedan od najistaknutijih načina na koji djeca uče je imitacija (kao što kaže Albert Bandura u svojoj Teoriji društvenog učenja i osobnog razvijanja). Dakle, čak i ako vaše dijete ne može pravilno odgovoriti, važno je nastaviti razgovarati s njim! Također, možete potaknuti njegov komunikacijski razvoj razgovarajući s njima visokim tonom glasom ili pjevušenjem (to pomaže privući njegovu pažnju), stvarajući smiješne zvukove i naglašavajući svoje geste, opisujući svoje svakodnevne postupke, kao i čitajući mu kako biste pomogli proširiti vokabular. Aktivnosti spomenute u ovom vodiču uzimaju u obzir ove savjete, a i daju djeci priliku da učinkovito komuniciraju i s odraslima i s vršnjacima. Primjeri aktivnosti koje pomažu u razvoju komunikacijskih vještina za djecu: * Glazba * Puhanje mjehurića * Pripovijedanje * Gluma u predstavi * Igre emocija * Mini knjiga * Snimanje videa * Slikovnice * Monopol(y) ![komunikacijske vještine] (https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/communication-min.png) {.image-center.image-lg}

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun