Kolika je prosječna cijena čuvanja djece u Hrvatskoj?

Kolika je prosječna cijena čuvanja djece u Hrvatskoj?

Autor Babysits
7 min čitanja

Koliko košta čuvanje djece ili koliko možete zaraditi po satu čuvanja djece? Saznajte više o tome i kako se razlikuje po gradu čitajući u nastavku!

Gotovo ste na cilju, našli ste pouzdanu babysittericu koja će uskoro prvi put doći čuvati djecu. Trebate samo odlučiti o cijeni čuvanja djece, ali koliko ćete joj ponuditi? Kolika je prosječna cijena čuvanja djece u Hrvatskoj? I kako odrediti kolika bi trebala biti cijena čuvanja djece? Nemojte paničariti, napravili smo ovaj temeljit i jednostavan vodič koji će vam pomoći!

(Izvor)

Kolika je prosječna cijena čuvanja djece u Hrvatskoj?

Cijena čuvanja djece u Hrvatskoj kreće se između 20 i 40 kuna po satu, ali može narasti i do 50 kn po satu temeljem naših podataka o tisućama babysitterica.

Međutim, cijena čuvanja djece varira ovisno o tome gdje se nalazite u Hrvatskoj. Pogledali smo babysitterice u različitim gradovima diljem zemlje! Cijene čuvanja djece u Zagrebu i Splitu bile su najviše. S druge strane, cijene u manjim gradovima su u prosjeku niže.

Troškovi čuvanja djece u nekim gradovima u Hrvatskoj

Troškovi čuvanja djece od najskupljih do najjeftinijih na temelju naših podataka su sljedeći:

  • Zagreb
  • Dubrovnik
  • Split
  • Rijeka
  • Zadar
  • Beli Manastir
  • Sinj

Imajte na umu da je to jednostavno prosječna cijena čuvanja djece. Drugi čimbenici kao što su broj djece, dodatni zadaci i količina iskustva, također, utječu na to koliko babysitterica može koštati. Želite li saznati više o tome kako točno ti čimbenici mogu utjecati na cijenu čuvanja djece? Više o određivanju toga koliko platiti babysitterici pročitajte u nastavku!


Koliko trebam platiti babysitterici?

Kao što smo ranije spomenuli, to se može razlikovati ovisno o babysitterici i situaciji. Čimbenici kao što su znanje i iskustvo babysitterice, broj djece i drugi zadaci koje će babysitterica možda morati obaviti mogu utjecati na to je li cijena čuvanja djece viša ili niža od prosječne cijene čuvanja djece.

Minimalna satnica

Prilikom određivanja toga koliko platiti babysitterici važno je prvo pogledati minimalnu satnicu, koja obično iznosi 15 kuna, i kako ona utječe na situaciju.
Imajte na umu da je to minimalna satnica. Čimbenici kao što su znanje, iskustvo i dodatne odgovornosti ili zahtjevi mogu povećati prosječnu satnicu.

Znanje i iskustvo

Kao roditelj sami donosite odluke o tome hoćete li odabrati babysittericu s više iskustva ili onu koja voli djecu, ali ima malo iskustva u čuvanju djece. Znanje i iskustvo nisu uvijek povezani s godinama. Na primjer, 25-godišnjakinja bi u nekim slučajevima mogla imati jednako iskustva u čuvanju djece kao i 18-godišnjakinja. Na kraju, to ovisi o tome što roditelju najviše odgovara. Kao roditelj možete unajmiti babysittericu s manje iskustva i platiti je manje po satu. Ili možete odlučiti platiti više jer ima 2 godine iskustva i, na primjer, provjeru podobnosti ili certifikat prve pomoći.

Koje su dužnosti i odgovornosti babysitterica?

Osim što osigurava da djeca uživaju i da su dobro zbrinuta, babysitterica, također, može imati dodatne zadatke za obaviti. Babysitterica i roditelji se mogu dogovoriti koji bi ti dodatni zadaci ili odgovornosti mogli biti. Dodatni zadaci potencijalno mogu značajno povećati cijenu čuvanja djece.

Kućanski poslovi

Ponekad roditelji vole da se babysitterice bave i nekim kućanskim poslovima dok čuvaju djecu. Neki primjeri toga mogu biti usisavanje, kuhanje i/ili pospremanje kuće. Ako je babysitterica otvorena za to, sigurno se mogu dogovoriti oko obavljanja tih poslova. No, pritom babysitterica može zatražiti višu cijenu. To su, naravno, dodatni zadaci koje treba obaviti pored glavnog zadatka čuvanja djece.

Pomoć u podučavanju ili oko domaće zadaće

Je li babysitterica možda dobra u matematici ili povijesti? Ako dijete koje čuva treba pomoć, babysitterica može, pored svog glavnog zadataka čuvanja djece, pomoći i oko dječje domaće zadaće.

Preuzimanje i odvođenje

Kao roditelj, također, možete organizirati da babysitterica pokupi vaše dijete ili ga negdje odvede. Na primjer, može pokupiti djecu iz škole i odvesti ih na nogometni trening. Nije svaka babysitterica toliko fleksibilna i zbog toga bi babysitterica mogla zatražiti malo više po satu za ovaj zadatak.

Briga o kućnim ljubimcima

Veliki dio kućanstava u Hrvatskoj ima kućne ljubimce. Dakle, postoji relativno velika šansa da će babysitterica imati posla i oko kućnog ljubimca! Briga za kućnog ljubimca dodatni je zadatak za koji bi babysitterica mogla biti odgovorna. To može uključivati šetnju psa, čišćenje mačje kutije s pijeskom, četkanje dlake ili hranjenje kućnih ljubimaca.

Vrijeme čuvanja djece

Cijena čuvanja djece može varirati ovisno o dobu dana. Mnogi roditelji plaćaju babysittericu koja čuva djecu tijekom dana malo više od onih koji rade samo navečer. To je zato što djeca često jednostavno spavaju navečer, a babysitterica mora biti tamo samo u slučaju da se dijete probudi. S druge strane, babysitterice koje ostanu nakon ponoći kako bi se brinule o djeci, noćne babysitterice, često su plaćene nešto više od uobičajene satnice.

Više djece

Treba li se babysitterica brinuti o više djece? To može povećati cijenu. To je očito dodatna odgovornost i rad jer se mora brinuti o više djece.

Dob djece

Jesu li djeca još mala i trebaju li još uvijek puno nadzora? Tada je cijena čuvanja djece obično viša nego kada su djeca malo starija i trebaju manje nadzora. To je zato što postoji značajna razlika u količini posla i odgovornosti. Djeca koja su starija već mogu sama učiniti neke stvari, poput odlaska na zahod.

Cijena čuvanja djece po satu mora biti dogovorena između roditelja i babysitterice. Uzmite u obzir znanje, iskustvo i dob babysitterice i razgovarajte o dodatnim zadacima za koje je odgovorna. Na taj način možete dogovoriti poštenu cijenu čuvanja djece!

Kolika je prosječna cijena čuvanja djece u svijetu?

Postoje babysitterice koje se odluče zaposliti u inozemstvu! To može biti, na primjer, dodatni posao dok studirate u inozemstvu, kao au pair ili to jednostavno odlučite raditi kao iseljenik. Postoje i roditelji kojima trebaju babysitterice u inozemstvu, na primjer kada putuju ili se sele u drugu zemlju.

Srećom, lako možete koristiti svoj Babysits profil kako biste pronašli posao čuvanja djece i babysitterice u 53 zemlje. Bilo da tražite babysittericu u inozemstvu, posao čuvanja djece u inozemstvu ili vas jednostavno zanima kako se globalne prosječne cijene čuvanja djece razlikuju po zemlji (na temelju 53 zemlje u kojima smo aktivni), sastavili smo ih za vas u nastavku.

Općenito, satnica čuvanja djece najniža je u Kolumbiji, Argentini, Južnoj Africi i Poljskoj (podaci iz 2021.). U tim zemljama babysitterice mogu očekivati da će zaraditi manje od 5 USD po satu.

No, u kojim zemljama babysitterice naplaćuju najviše cijene? Neke od najbolje plaćenih babysitterica na svijetu su u Švicarskoj, Danskoj, Novom Zelandu i Australiji. Od 2021. godine babysitterice bi ovdje mogle očekivati da će zaraditi oko 18 USD po satu ili više!

Imajte na umu da su te razlike u prosječnoj plaći po satu, između babysitterica u različitim zemljama, djelomično posljedica razlika u troškovima života i prihodima između zemalja. Na primjer, iako babysitterice u Švicarskoj zarađuju najviše, prosječne cijene proizvoda i usluga, također, su više nego u nekim drugim navedenim zemljama.


Sad kad znate koliko koštaju, trebate li pronaći babysittericu ili dadilju? Pogledajte babysitterice u nekim od naših najboljih gradova ovdje:

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun