Prevaranti, prijevare i sumnjivo ponašanje

Prevaranti, prijevare i sumnjivo ponašanje

Iako imamo sigurnosne mjere kako bismo zaštitili svoje članove, ipak je uvijek važno biti oprezan kad god se sastajete i komunicirate s ljudima putem interneta.

Sljedeći savjeti za sigurnost na internetu mogu vam pomoći da se zaštitite od potencijalnih prevaranata ili sumnjivog ponašanja.

  1. Nemojte davati podatke o sebi drugim članovima koje ne poznajete dobro ili kojima ne vjerujete. Budite oprezni s osobnim podacima kao što su podaci o putovnici, adrese e-pošte, telefonski brojevi, životopisi itd.
  2. Ako vam se obrati neka organizacija, prvo biste trebali saznati više o organizaciji. Ako ne možete pronaći informacije o organizaciji, trebali biste biti svjesni moguće prijevare.
  3. Nikada nemojte slati novac nekome koga ne poznajete i nikada nemojte primati novac od nekoga prije nego što je posao čuvanja djece obavljen. U ovom slučaju gotovo je uvijek riječ o prijevari.
  4. Čuvajte se tužnih priča. To bi, na primjer, mogla biti priča o preminulom partneru. Prevaranti često mogu koristiti ovakve priče kako bi se pokušali poigrati s vašim emocijama i nagovoriti vas da pošaljete novac.
  5. Uvijek se sastanite prije prve rezervacije. Pobrinite se da uvodni sastanak bude na javnom mjestu. Ako vam situacija ne ulijeva povjerenje, lako možete otići.
  6. Budite sumnjičavi kada član zove anonimno ili sa stranim telefonskim brojem. Većina članova ima lokalni telefonski broj.
  7. Nemojte prebacivati novac putem nepoznatih aplikacija za plaćanje. Prevaranti često koriste krivotvorene aplikacije za plaćanje koje vode do lažne stranice kako bi saznali bankovne podatke žrtve.
  8. Nikada nemojte prihvaćati posao od osobe koju ne poznajete. Prave obitelji htjet će vas prvo upoznati i osobno razgovarati s vama prije nego što vas zaposle.
  9. Nikada ne plaćajte provjeru podobnosti i ne koristite uslugu provjere podobnosti koju ne poznajete. Prevaranti mogu stajati iza ovih usluga i ukrasti vaš novac ili, u najgorem slučaju, vaše osobne podatke.
  10. Vjerujte svojim instinktima. Ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, jest. Ako i dalje sumnjate u autentičnost osobe, slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo za vas pogledati profil člana i dati vam nekoliko savjeta.

Sumnjate li na prijevaru ili sumnjivo ponašanje?

Ako sumnjate na prijevaru ili vidite nešto sumnjivo, odmah nam to prijavite. Istražit ćemo i po potrebi blokirati članski račun.

Savjetujemo vam da uvijek podnesete prijavu policiji kada sumnjate da ste žrtva prijevare identiteta.

Služba za korisnike