Prevaranti i prijevare

Prevaranti i prijevare

Krađa identiteta događa se kada netko nezakonito koristi vaše osobne podatke. Babysits nikada ne traži vaše osobne podatke. Ako nepoznati korisnik zatraži vaše osobne podatke, molimo vas da nam to odmah prijavite jer bi to mogao biti pokušaj prijevare.

Kako možete spriječiti prijevaru kao korisnik?

  1. Nemojte davati podatke o sebi drugim korisnicima koje ne poznajete dobro ili kojima ne vjerujete. Budite oprezni s osobnim podacima kao što su podaci o putovnici, adrese e-pošte, telefonski brojevi, životopisi, itd.
  2. Ako vam se obrati neka organizacija, prvo biste trebali saznati više o organizaciji. Ako ne možete pronaći informacije o organizaciji, trebali biste biti svjesni moguće prijevare.
  3. Nikada nemojte prebacivati novac nekome koga nikada niste upoznali i nikada nemojte primati novac od nekoga prije nego što je posao čuvanja djece obavljen. U ovom slučaju gotovo je uvijek riječ o prijevari.
  4. Čuvajte se tužnih priča. To bi, na primjer, mogla biti priča o preminulom partneru. Prevaranti često mogu koristiti ovakve priče kako bi se pokušali poigrati s vašim emocijama i nagovoriti vas da pošaljete novac.
  5. Uvijek se sastanite prije prve rezervacije. Pobrinite se da uvodni sastanak bude na javnom mjestu. Ako vam situacija ne ulijeva povjerenje, lako možete otići.
  6. Budite sumnjičavi kada korisnik nazove anonimno ili sa stranog telefonskog broja. Većina korisnika ima lokalni telefonski broj.
  7. Nemojte prebacivati novac putem nepoznatih aplikacija za plaćanje. Prevaranti često koriste krivotvorene aplikacije za plaćanje koje vode do lažne stranice kako bi saznali bankovne podatke žrtve.
  8. Nikada nemojte prihvatiti posao od osobe koju nikada niste upoznali. Prave obitelji htjet će vas prvo upoznati i osobno razgovarati s vama prije nego što vas zaposle.
  9. Nikada ne plaćajte provjeru podobnosti i ne koristite uslugu provjere prodobnosti koju ne poznajete. Prevaranti mogu sami stajati iza ovih usluga i ukrasti vaš novac ili, u najgorem slučaju, ukrasti vaše osobne podatke.
  10. Vjerujte svojim instinktima. Ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, tako je. Ako još uvijek sumnjate u autentičnost osobe, ne ustručavajte se kontaktirati s nama. Rado ćemo za vas pogledati korisnički profil i dati vam savjet.

Mislite li da ste žrtva prijevare?

Ako mislite da ste žrtva prijevare, odmah nam to prijavite kako bismo mogli blokirati račun dotične osobe i spriječiti nastavak prijevarnih aktivnosti.

Podnesite prijavu policiji. Savjetujemo vam da uvijek podnesete prijavu policiji kada sumnjate da ste žrtva krađe identiteta.

Služba za korisnike