Zabavne i edukativne proljetne aktivnosti izrade za djecu

Zabavne i edukativne proljetne aktivnosti izrade za djecu

Autor Babysits
8 min čitanja

Jeste li primijetili suptilne promjene u prirodi? Dani postaju duži i topliji i tlo se počinje ogrtati cvijećem. Vrijeme je za proljeće i leptiriće koji dolaze s njim. Naučite kako ispeći zdrave muffine za djecu, napraviti proljetne životinje od slanog tijesta i izgradite košnicu dok podučavate svoje mališane o promjeni godišnjih doba i važnosti pčela!

Proljeće je službeno stiglo! To znači da je zima gotova i da nastupa toplije vrijeme. Početak proljeća naziva se proljetni ekvinocij. To je astronomski fenomen u kojem Sunce sja većim intenzitetom na Zemljinoj ekvatorijalnoj regiji te zbog toga dan i noć traju jednako dugo (po 12 sati).

Na sjevernoj strani Zemlje proljeće obično počinje između 20. i 21. ožujka, dok na južnoj strani može početi između 21. i 23. rujna. To se događa zbog položaja našeg planeta u odnosu na Sunce!

proljetne aktivnosti izrade za djecu

A sada kada znate nešto više o tome kako proljeće zauzima mjesto zime, što kažete na proslavu novog godišnjeg doba s nekim sjajnim proljetnim izradama i aktivnostima za djecu koje će im se svidjeti? Pridružite se!

Proljetne aktivnosti i izrade za djecu


Proljetne životinje od slanog tijesta

Postoji mnogo životinja koje vole izlaziti tijekom proljeća! Leptiri, ježevi, bubamare i zmije neke su od životinja koje se počinju pojavljivati kada dani postanu duži i topliji. Evo kako možete napraviti neke od njih od slanog tijesta!

Što će vam trebati?

  • 2 šalice brašna
  • 1 šalica soli
  • 3/4 šalice vode
  • 1 žlica ulja
  • Boja
  • Kistovi

Korak 1

Proljetne životinje od slanog tijesta

Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i mijesite tijesto dok ne postane glatko.

Korak 2

Proljetne životinje od slanog tijesta

Oblikujte svoje životinje! Odlučili smo napraviti bubamaru, vilin konjica, gusjenicu, ježa, zmiju i puža, ali možete odabrati proljetnu životinju koju god želite.

Korak 3

Proljetne životinje od slanog tijesta

Nakon što ste oblikovali svoje proljetne životinje, stavite ih u pećnicu oko 30 minuta na 150 stupnjeva Celzija. Trebale bi biti teške nakon što ih izvadite. Pustite ih da se ohlade nekoliko sati.

Korak 4

Proljetne životinje od slanog tijesta

Nakon što su vaše proljetne životinje hladne i spremne, možete ih početi bojati! Koristite boje koje vam se sviđaju, bilo one stvarne ili zabavnije i neočekivanije kombinacije.

Proljetne životinje od slanog tijesta

I gotovi ste! Sada možete držati ove proljetne životinje od slanog tijesta u svojoj sobi i diviti se kako proljeće čine još ljepšim!


Izrada pčelinje košnice i važnost pčela

Pčele su neke od najpoznatijih proljetnih životinja (i svih godišnjih doba!). A proljeće je najvažnije doba godine za pčele!

Ali zašto su pčele važne za naš ekosustav?

Tijekom ovog godišnjeg doba kolonije postaju veće kako se razmnožavaju, a pčelinje košnice postaju sve napučenije. Kako ima više pčela, proizvodi se i više meda. Ali, znate li kako se to događa? S toliko novih biljaka koje se pojavljuju, pčele radilice mogu posjetiti više od 2000 cvjetova svaki dan kako bi prikupile nektar za nahraniti svoju koloniju. Kada čuvaju nektar unutar pčelinje košnice, on na kraju isparava i postaje med kakav poznajemo! Fascinantno, zar ne?

kako napraviti pčelinju košnicu izrada za djecu

Glavna uloga pčela je oprašivanje. Dok skupljaju ukusni nektar koji će hraniti njihovu koloniju, pčele prenose mala zrna peludi s cvijeta na cvijet, pomažući im da se brže razmnožavaju. Utvrđeno je da je oko 2% divljih pčela na planetu odgovorno za oprašivanje 80% svjetskih usjeva. To znači da bez pčela većina naše hrane ne bi mogla rasti, a i životinje i ljudi ne bi imali dovoljno izvora hrane za preživjeti. Zbog toga su pčele toliko važne i za ljude i za svaku životinju na našem planetu!

Sada kada imate alate da naučite svoje dijete da cijeni pčele umjesto da ih se boji, što kažete na još jednu zabavnu proljetnu aktivnost? Pridružite se i naučite kako napraviti pčelinju košnicu!

Što će vam trebati?

  • 1 ili 2 kutije žitarica (ovisi o veličini kutije i košnici koju gradite)
  • Karton
  • Žuti hamer papir
  • Crni papir
  • Konop
  • Škare
  • Ljepilo
  • Traka
  • Ravnalo
  • Olovka
  • Plastične oči (po izboru)

Korak 1

kako napraviti pčelinju košnicu izrada za djecu

Započnite rezanjem kutija žitarica na trake papira. Koristili smo ravnalo i olovku kako bismo ih učinili ravnomjernijima i lakšima za rad. Trebat će vam otprilike 30 do 40 traka 3x10cm.

Korak 2

kako napraviti pčelinju košnicu izrada za djecu

Olovkom zamotajte trake u oblik cijevi i pričvrstite ih trakom. Ovo će biti vaše saće​.

Korak 3

kako napraviti pčelinju košnicu izrada za djecu

Sada izrežite komad kartona u obliku pravokutnika dimenzija 26 cm x 10 cm. Izmjerite ga pomoću ravnala i podijelite na pet dijelova od po 5 cm x 10 cm, plus jedan dio od 1 cm x 10 cm kao što vidite na slici.

Korak 4

kako napraviti pčelinju košnicu izrada za djecu

Preklopite različite dijelove koje ste označili na kartonu i upotrijebite manji dio kako biste sve zajedno zalijepili u peterokut. Ravnalo vam možete pomoći da sve lakše preklopite.

Korak 5

kako napraviti pčelinju košnicu izrada za djecu

Napunite peterokut cijevima koje ste upravo napravili. Vaš rad počinje izgledati kao košnica.

Korak 6

kako napraviti pčelinju košnicu izrada za djecu

Sada je vrijeme za dodati malo boje! Izrežite žuti hamer papir iste veličine kao i vaš komad kartona: 26 cm x 10 cm. Zalijepite ga svuda oko košnice.

Korak 7

kako napraviti pčelinju košnicu izrada za djecu

Ukrasite svoju pčelinju kuću! Izrežite tanke trake crnog papira i zalijepite ih oko peterokuta. Također, možete zalijepiti ili nacrtati oči tako da vaša košnica stvarno podsjeća na pčelu! Vežite konop oko gornje strane košnice kako biste je mogli objesiti gdje god želite.

kako napraviti pčelinju košnicu izrada za djecu

Vaša pčelinja košnica je spremna! Objesite je vani i provjerite žele li je vaše lokalne pčele nastaniti ili samo unutar vaše sobe kao proljetni ukras!


Muffini od špinata: jednostavan način da dijete pojede više povrća!

Bori li se vaše dijete s jedenjem povrća? Ovi muffini od špinata u obliku cvijeta bi mogli biti rješenje za to!

Oni nemaju samo lijepu živahnu nijansu zelene boje, već su i super ukusni i lako se mogu prilagoditi: možete dodati banane i drugo voće za još vitamina ili čokoladni čips da budu još ukusniji!

Sastojci

Sastojci su jednostavni, baš kao i proces:

  • Samodizajuće brašno (350g)
  • Svježi špinat (250g)
  • Suncokretovo ulje (100ml)
  • Šećer (200 g)
  • Ekstrakt vanilije
  • Jaja (3)

muffini od špinata jednostvan recept proces

Korak 1

Umutite jaja sa šećerom i ekstraktom vanilije dok se ne zapjene. Umočite špinat u kipuću vodu oko jedne minute, ocijedite i promiješajte i na kraju dodajte smjesi jaja.

Korak 2

Dodajte suncokretovo ulje. Prosijte brašno i polako ga umiješajte s ostatkom dok ne postignete konzistenciju nalik palačinkama.

Korak 3

Uzmite posudu ili žlicu i podijelite smjesu na velikodušno nauljene kalupe za muffine.

Korak 4

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta ili dok izvana ne porumeni.

Korak 5

Pričekajte da se ohladi i po vrhu pospite šećer u prahu. Uživajte!

muffini od špinata jednostvan recept


Kako je vrijeme sve toplije, sve ove aktivnosti možete raditi vani! Uživajte u prirodi sa svojom djecom i svakako pogledajte druge ideje za druge ideje za aktivnosti na otvorenom s djecom koje imamo u našim resursima zajednice. Sretno proljeće!

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun