Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS): uzroci i prevencija

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS): uzroci i prevencija

Autor Babysits
4 min čitanja

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS): možda ste čuli za njega, bojite ga se, ali zapravo ne znate što je to i kako smanjiti rizik. Iz tog razloga smo odlučili pozvati pedijatra neonatologa koji radi u francuskom rodilištu da razgovara s nama o tome, kako biste saznali više o ovom sindromu.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS), koji se naziva i „smrt u kolijevci“, odnosi se na iznenadnu smrt prethodno zdrave bebe. U Babysitsu mislimo da je to važna tema koju treba obraditi da biste bolje razumjeli ovaj sindrom i naučili važne korake kako biste ga, što je više moguće, izbjegli.Sve informacije i savjeti koje ćete naći u ovom članku dolaze od profesionalca, stoga nastavite čitati kako biste saznali što je neonatolog pedijatar (pedijatar specijaliziran za njegu novorođenčadi) rekao tijekom našeg intervjua.

Što je SIDS?

Prvo, kao što je gore spomenuto, ovaj sindrom se ponekad naziva „smrt u kolijevci“. Pedijatar s kojim smo razgovarali objasnio je: „Ovaj sindrom nastaje kada zdravo dojenče ili malo dijete, u dobi od 0-6 mjeseci, iznenada umre u snu. Smrt je neobjašnjiva jer se ne može pronaći uzrok, a uvijek se događa kada dijete spava, noću ili tijekom drijemanja.“ Stoga se to ne može dogoditi kada je ono budno.

Usnula beba

Koliko je čest SIDS?

U nekim zemljama organizirane su brojne preventivne kampanje, posebice devedesetih godina prošlog stoljeća, kako bi se potaknulo obitelji da prestanu stavljati svoje bebe da spavaju na trbuhu. Od početka tih kampanja uočeno je jasno smanjenje sindroma.

U Sjedinjenim Američkim Državama od SIDS-a svake godine umre oko 1248 zdravih beba. U 2020. godini stopa sindroma iznenadne dojenačke smrti je, stoga, iznosila oko 0,04%.

Kako spriječiti SIDS?

Rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti može se smanjiti slijedeći nekoliko koraka i akcija.

  • Prvo, važno je znati da ne biste trebali stavljati bebu da spava na trbuhu. Polaganje djeteta na leđa smanjuje rizik od iznenadne smrti za 75%. Dakle, prvi savjet je da stavite bebu da spava na leđima na čvrstom madracu, i naravno, bez jastuka.

  • Stavite dijete u krevet u „vreći za spavanje za bebe“, bez dodatnih pokrivača. Nemojte pretrpavati krevet igračkama ili plišanim životinjama i ograničite se na jednu plišanu životinju u krevetu.

  • Pedijatar je napomenuo i „da bebu stavljate na spavanje u prostoriji koja nije previše zagrijana, na temperaturi između 18°C i 20°C te da je noću držite u roditeljskoj sobi dok ne napuni 6 mjeseci“.

  • Ako netko u vašem kućanstvu puši, važno je ne pušiti u kući. Čestice cigareta, također, mogu biti čimbenik rizika.

  • Konačno, imajte na umu da to što vaše dijete spava s vama uvelike povećava rizik. Doktor nam je objasnio: „Možete se okrenuti na njega/nju tijekom faze dubokog sna, a to je vrlo opasno“. Dakle, nemojte spavati u istom krevetu s djetetom. Alternativa tome je zajedničko spavanje, što znači dodavanje spojivog krevetića u produžetku roditeljskog.
    To vam omogućuje da budete blizu svoje bebe bez rizika da je ugušite.

Novi proizvodi za smanjenje rizika

Neki proizvodi, kao što su, na primjer, spojivi krevetići su napravljeni kako bi se smanjio rizik od iznenadne dojenačke smrti. Ovi spojivi krevetići imaju ugrađene mikrofone koji detektiraju bebin plač i automatski ljuljaju bebu, a omogućuju da se dijete povije tako da ostane na leđima.

Međutim, pedijatar s kojim smo razgovarali rekao nam je da ovakvi predmeti nisu nužno puno korisniji od gore navedenih preporuka. Ako slijedite ove preporuke, spojivi dječji krevetić neće vam dodatno pomoći smanjiti rizik od SIDS-a. Štoviše, ovi predmeti mogu biti vrlo stresni za roditelje, pa u konačnici i za dijete.
Neki proizvodi, kao što su, na primjer, spojivi krevetići su napravljeni kako bi se smanjio rizik od iznenadne dojenačke smrti. Ovi spojivi krevetići imaju ugrađene mikrofone koji detektiraju bebin plač i automatski ljuljaju bebu, a omogućuju da se dijete povije tako da ostane na leđima.


Nadamo se da su vam ove informacije i savjeti pomogli da jasnije vidite stvari. Slobodno kontaktirajte s nama na Instagramu i Facebooku ako imate bilo kakvih pitanja. Također, možete pročitati naše ostale članke sa savjetima kako biste saznali više o drugim temama.

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun