Pomaganje djeci s domaćom zadaćom

Pomaganje djeci s domaćom zadaćom

Autor Babysits
2 min čitanja

Pomaganje djetetu s domaćom zadaćom trenutak je s kojim će se svaki roditelj morati suočiti prije ili kasnije. Ali, to ne vrijedi samo za roditelje, babysitterice se, također, mogu naći u situaciji da pomažu djetetu s domaćom zadaćom. Međutim, na koje načine roditelji i babysitterice mogu pomoći s domaćom zadaćom i kako to mogu učiniti na najbolji mogući način? Evo nekoliko naših omiljenih, praktičnih savjeta za pomoć djeci s domaćom zadaćom:

6 savjeta za pomoć djeci s domaćom zadaćom

Odaberite mirno, tiho mjesto

Najčešća mjesta za pisanje domaće zadaće su kuhinja, spavaća soba ili dnevni boravak. Međutim, bitno je izbjegavati distrakcije kao što su televizori, mobilni telefoni, tableti i još mnogo toga. U uređenijem i mirnijem okruženju djetetu je svakako lakše ostati koncentriranim, kao i roditelju ili babysitterici.

Postavljanje određenog vremena

Odredite vrijeme za pisanje domaćih zadaća! To pomaže djetetu učinkovitije organizirati svoj dan i dovršiti sve u vremenu predviđenom za domaću zadaću. Nakon toga, roditelj ili babysitterica će imati više vremena za igru s djetetom. Ne zaboravite odvojiti vrijeme za uživanje nakon što dijete obavi naporan posao i završi domaću zadaću.

Napravite male pauze

Kratke stanke omogućuju djeci zapamte da više informacija i bolje nauče, kao i da puste mozak da se malo odmori. Napravite pauzu od 10 do 15 minuta između mijenjanja predmeta i pauzu od 1 do 2 minute između vježbi na istu temu (uzimajući u obzir težinu vježbi).

Nemojte osuđivati dijete ako pogriješi

Zapamtite, vi ste tu da pomognete djetetu, a ne da ga kritizirate. Ako ima problema s vježbom, mirno mu je objasnite, čak i nekoliko puta ako je potrebno, jednostavnim riječima i praktičnim primjerom (na primjer možete objasniti matematičke zadatke pomoću voća ili predmeta.) To im pomaže da bolje razumiju koncepte i više nauče!

Prilagodite se tempu djeteta

Zapamtite da svako dijete ima svoje sklonosti i svoj tempo kada je riječ o učenju. Najvažniji su angažman i koncentracija. Nije važno traje li vježba pola sata, sat vremena ili cijelo poslijepodne, sve dok, na kraju, dijete shvati svoju domaću zadaću.

Nagradite dijete

Na kraju domaće zadaće nagradite dijete za dovršenu zadaću i pohvalite ga ako to zaslužuje! To pomaže motivirati djecu i daje im povjerenje u vlastite sposobnosti.


Pisanje domaćih zadaća djeci nije uvijek najugodnija aktivnost, ali ako su u pravnom okruženju za učenje i imaju odgovarajuću motivaciju, mogu puno naučiti i to može biti izvrsna prilika za razmjenu znanja.

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun