Prva pomoć djeci | Savjeti za uobičajene situacije

Prva pomoć djeci | Savjeti za uobičajene situacije

Autor Babysits
5 min čitanja

Imate li djecu ili radite s djecom? U tom slučaju je vrlo važno znati kako pružiti prvu pomoć djeci. Znanje osnova prve pomoći djeci ključno je za svakog tko se brine o djeci, roditelja ili člana obitelji koji možda čuva dijete. Želite li saznati više o prvoj pomoći djeci? Pročitajte u nastavku!

Što je prva pomoć djeci i zašto je važna?

Prva pomoć djeci je znati kako reagirati i djelovati u određenim situacijama opasnim po život, posebno kada je dijete možda fizički ozlijeđeno na neki način. Slično je i s prvom pomoći općenito, međutim, kod djece i beba postoje neke situacije u kojima morate reagirati drugačije nego što biste reagirali kod odrasle osobe.

Prva pomoć može pokriti mnogo različitih situacija, od čišćenja i dezinfekcije manje posjekotine ili ogrebotine, do toga što učiniti u slučaju gušenja, onesposobljenosti ili teških alergijskih reakcija.

Svi se nadamo da se nesreće i hitni slučajevi neće dogoditi, ali jeste li spremni u slučaju da se nešto dogodi dok se brinete o djetetu? Znati odgovarajuće korake koje trebate poduzeti kao prvu pomoć djetetu o kojem se brinete od vitalnog je značaja za njegovu sigurnost i zdravlje.

Kako naučiti reagirati u raznim situacijama prve pomoći? Srećom, postoji puno različitih načina da proširite svoje znanje prve pomoći i budete spremni za svaku hitnu situaciju!

Kako naučiti prvu pomoć

Tečajevi prve pomoći djeci

Jedan od ključnih i široko dostupnih načina učenja prve pomoći djeci je upis na tečaj. Takvi tečajevi mogu imati virtualne testove i praktični dio koji vode iskusni instruktori.

Crveni križ i slične organizacije dobro su mjesto za početak jer Crveni križ u većini zemalja nudi tečajeve prve pomoći. Na raspolaganju je i mnogo online tečajeva koji su često besplatni (na nekima možete dobiti certifikat uz naknadu). Ovi tečajevi su također vrijedan resurs za povećanje vašeg znanja o prvoj pomoći, a posebno o prvoj pomoći djeci. Međutim, njihov nedostatak može biti nemogućnost primjene tehnika prve pomoći na praktičan način.

Dostupno je i mnogo drugih vrsta tečajeva prve pomoći kao što su:

  • Prva pomoć bebama
  • Prva pomoć djeci
  • Prva pomoć odraslima
  • Online tečajevi prve pomoći
  • Tečajevi postupka oživljavanja odraslih i djece

Pohađanjem tečaja prve pomoći možete naučiti stvari kao što su:

  1. Kako ostati mirni i ispravno reagirati. Prije svega naučite dobro se nositi sa situacijama. Naučite kako ostati mirni i kako se pravilno ponašati u raznim hitnim situacijama.

  2. Kako odmah djelovati i koje korake poduzeti. U nekim slučajevima možda ćete morati pričekati da stigne ambulantno vozilo ili drugi oblici hitne pomoći. U tim slučajevima iznimno je važno točno znati koje korake trebate odmah poduzeti. Prve minute su ključne, osobito kod male djece. To ponekad čak može spasiti život.

First aid for babies and kids

Kad je certifikat prve pomoći obvezan za brigu o djeci

Za obavljanje nekih poslova može biti obvezno imati certifikat prve pomoći.

Moraju li babysitterice biti certificirane za prvu pomoć?

Babysitterice općenito ne moraju imati certifikat prve pomoći. Iako su u bliskom kontaktu s djecom, čuvanje djece je u većini slučajeva manje regulirana industrija. Zbog toga najčešće ne postoje posebna pravila koja zahtijevaju da znaju prvu pomoć.

Međutim, to ne znači da nije korisno da je babysitterice znaju. Zapravo, to može biti iznimno važno kako bi bile spremne za sve hitne situacije!

Usto, roditelji se općenito osjećaju ugodnije zapošljavajući babysitterice koje imaju iskustvo i znanje prve pomoći (i mogu im ponuditi i malo veću plaću ako imaju tu dodatnu vještinu).

First aid for babies and kids

Mini tečaj prve pomoći djeci - Kako se nositi s nekim uobičajenim ozljedama i nezgodama

Iako je cijeli tečaj prve pomoći djeci najkorisniji za pomoć djeci, naveli smo nekoliko primjera što možete učiniti u čestim hitnim situacijama kad su u pitanju djeca!

Savjet 1. Krvarenje iz nosa

Neka dijete s krvavim nosom sjedi s glavom blago nagnutom naprijed, kao da crta. Ovaj položaj olakšava istjecanje krvi iz usta i/ili nosa. Gutanje krvi može uzrokovati mučninu. Neka dijete stisne nos odmah ispod nosne kosti 5 minuta (vi to učinite ako dijete ne može). Većina krvarenja prestaje u roku od 5 minuta. Ako se krvarenje ne zaustavi, obratite se svom liječniku opće prakse ili dežurnom liječniku.

child nosebleed first aid

Savjet 2. Trovanje

Je li dijete progutalo otrovnu tvar? Odmah nazovite hitnu službu ako nije pri svijesti ili ima vrlo kratak dah. U svim ostalim slučajevima obratite se liječniku opće prakse za savjet. Nakon gutanja kaustičnog otrova (jake kiseline i lužine), neka dijete ispere usta vodom (ako je moguće) i ispljune. Ponesite ostatak otrova ili spremnik sa sobom ako idete u bolnicu ili kod liječnika.

child poison first aid

Savjet 3. Ogrebotine

Prvo isperite ogrebotinu mlakom vodom iz slavine. Ako je potrebno, nakon toga je lagano pritisnite mekom tkaninom. Ogrebotine ne moraju biti zavijene, osim ako ih odjeća stalno ne dodiruje. U tom slučaju koristite neljepljivi zavoj. U slučaju većih ogrebotina, nazovite svog liječnika.

child scrape first aid


Jeste li certificirani za prvu pomoć ili ste upravo pohađali certificirani tečaj prve pomoći? Pobrinite se da to roditelji znaju dijeljenjem na svom profilu! Još nemate Babysits račun? Možete ga jednostavno i besplatno izraditi prijavom ovdje.

Tražite li babysittericu certificiranu za prvu pomoć? Možete jednostavno filtrirati pretraživanje kako biste pronašli babysitterice koje su naznačile da su certificirane za prvu pomoć!

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun