Osnove brige o maloj djeci

Osnove brige o maloj djeci

Autor Babysits
7 min čitanja

Želite li osvježiti osnove znanja brige o djetetu? Ovdje pogledajte naše osnove brige o maloj djecu. Pokrit ćemo oblačenje, promjenu pelena, izljeve bijesa, prehranu, prvu pomoć i još mnogo toga!

Osnove brige o maloj djeci

Teme


Oblačenje malog djeteta

Oblačenje djeteta nije uvijek nešto koji ide najglatkije. Zapravo, to može biti vrlo teško. Pogledajmo slučaj ove mame koja provede do 35 minuta pregovarajući o tome što će njezina trogodišnja kći obući taj dan (zvuči li ikome poznato?).

No, to nije čudno. U gornjem članku iz New York Timesa, dr. Sally Hunter objašnjava: "U malu djecu i predškolce autonomija je ugrađena."

Ovisno o njihovoj dobi, sudjelovanje ili čak odabir vlastite odjeće koju će odjenuti može biti način prakticiranja autonomije. Samo, možda ne donose uvijek najracionalnije odluke. (Ne, nošenje donjeg rublja na glavi nije najpraktičnija odjeća).

Srećom, postoji mnogo strategija koje možemo primijeniti kako bismo pomogli djeci da se obuku, imajući pritom autonomiju i učeći.

Strategije za pomoć djeci da se obuku

 1. Dajte im ograničen izbor - dajte im autonomiju da odaberu iz asortimana ograničenih, prikladnih izbora odjeće
 2. Odaberite odjeću koja se lako oblači i skida (neograničavajuću). Na primjer, labavu ili elastičnu odjeća.
 3. Podijelite oblačenje na jednostavne korake. (Noga kroz lijevu nogavicu, noga kroz desnu nogavicu pa povlačenje prema gore, itd.)

Ovisno o dobi djeteta, vjerojatno će imati različite sposobnosti kada je u pitanju oblačenje. To je povezano s njihovom razinom razvoja finih motoričkih sposobnosti.

Evo korisnog vodiča za uobičajene razvojne prekretnice oblačenja po dobi:

 • Jednogodišnjaci obično mogu: držati ispružene ruke za rukave i gurati ruke kroz njih i držati dignute noge za cipele. Skinuti čarape i cipele.
 • Dvogodišnjaci obično mogu: skinuti otkopčane kapute, nezavezane cipele, spustiti hlače (uz pomoć) i pronaći rupe za ruke na majicama.
 • Trogodišnjaci obično mogu: Skinuti hlače (bez pomoći), obući majice uz malu pomoć, obuti cipele (bez vezivanja), zakopčati ili otkopčati patentni zatvarač (ne računajući prvo zajedničko zakopčavanje patentnog zatvarača), zakopčati veliku dugmad, skinuti majice uz malo ili bez pomoći.

Promjena pelene malom djetetu

Ovisno o njihovoj dobi, pelene mogu biti sastavni korak u odijevanju djece (i skidanju).

Način na koji se točno stavljaju i mijenjaju pelene malo će se razlikovati ovisno o dobi djeteta i vrsti pelena.

Kako promijeniti pelenu - glavni koraci

 1. Neka dijete leži na ravnoj, čistoj površini.
 2. Podignite mu noge i gurnite pelene ispod njih.
 3. Povucite prednji dio pelene preko trbuha i pričvrstite igle ili jezičke na prednju stranu pelene.

Za nešto stariju malu djecu koja koriste pelene-gaćice, one se mogu tretirati slično stavljanju hlača (pronaći rupe za noge i povući gore).

Glavni koraci za promjenu pelene

 1. Pronađite čistu ravnu površinu, stavite sve potrebno za mijenjanje pelena nadohvat ruci i operite ruke.
 2. Odmotajte pelenu pomoću jezičaka, podignite djetetovu stražnjicu nježno ga podižući za gležnjeve i uklonite prljavu pelenu ispod njega.
 3. Obrišite bebu od naprijed prema natrag i očistite područje.
 4. Stavite čistu pelenu ispod stražnjice i pričvrstite novu pelenu.
 5. Bacite staru pelenu i dezinficirajte površinu za presvlačenje, kao i svoje ruke i ruke malog djeteta.

Suočavanje s dječjim izljevima bijesa (tantrumima)

Izljevi bijesa su prirodna reakcija ponašanja mnogih mališana. Ali, što su dječji izljevi bijesa i zašto se događaju?

Jednostavno rečeno, izljevi bijesa su emocionalni ispad koji djeca koriste kako bi se izrazila. Može ih uzrokovati mnogo različitih čimbenika, uključujući umor, glad, osjećaj zanemarenosti i/ili tjeskobe.

Jedan od najčešćih temelja za izljeve bijesa je frustracija ili ljutnja. Konkretno, kako mala djeca rastu, ona, također, žele autonomiju. Izljevi bijesa uobičajeni su način na koji mala djeca reagiraju na to da im nije dopuštena autonomija ili ako nisu dobili ono što žele.

Ali, kako se nositi s dječjim izljevima bijesa? Evo nekoliko korisnih savjeta:

Kako izbjeći dječje izljeve bijesa navrijeme

Postoji nekoliko načina da izbjegnete napade bijesa ili smanjite mogućnost njihovog pojavljivanja.

Neki savjeti:

 • Uspostavite rutinu, planirajte stvari unaprijed u vrijeme kada je manje vjerojatno da će dijete biti umorno, mrzovoljno ili gladno.
 • Neka dijete donese neke odluke. Na taj način može imati neki osjećaj autonomije.
 • Izbjegavajte situacije koje bi mogle uzrokovati izljeve bijesa (kao što je izbjegavanje police sa slatkišima u trgovini ako su djeca u prošlosti imala ispade kada im nije bilo dopušteno dobiti slatkiše koje žele).

Ali što kad se izljev bijesa već događa?

Najbolji savjeti za rješavanje izljeva bijesa u tijeku su: 1. Ostanite mirni. 2. Pokušajte im odvratiti pozornost. 3. Pokušajte razumjeti uzrok izljeva bijesa. Ako znate da imaju izljeve bijesa jer su gladni ili žedni, to može biti relativno lako riješiti.


Aktivnosti s malom djecom

Postoji mnogo aktivnosti koje možete raditi s malom djecom. Budući da su u važnoj razvojnoj fazi, mnoge aktivnosti u ovom trenutku lako mogu biti prilike i za rekreaciju i za učenje.

Razmislite o aktivnostima kao što su sljedeće:

 • Jednostavno crtanje i izrada/bojanje
 • Čitanje djeci
 • Igranje jednostavnih igara i igara pretvaranja
 • Fizičke aktivnosti kao što su ples, trčanje, skakanje

Za još inspiracije pogledajte naše aktivnosti i uradi sam.


Hranjenje malog djeteta

Važno je zapamtiti da veliki komadi bilo koje hrane mogu biti opasni za djecu mlađu od 4 godine. Zbog toga je važno izrezati hranu (osobito tvrdu) na male komadiće prilikom hranjenja malog djeteta. To pomaže smanjiti rizik od gušenja.

Neki primjeri hrane koju svakako treba izrezati na manje komade su:

 • Jabuke
 • Mrkva
 • Celer
 • Zeleni grah
 • Hrenovke
 • Grožđe ili cherry rajčice (moraju se rezati na četvrtine)

Preporuke za prehranu male djece

Što se tiče prehrane, Američka pedijatrijska akademija kaže da mala djeca trebaju jesti hranu iz svih osnovnih kategorija svaki dan:

 • Nemasni proteini: meso, riba, jaja, perad, mahunarke
 • Mliječni proizvodi
 • Žitarice
 • Voće i povrće

To su samo smjernice i možda neće odgovarati svoj djeci. Uvijek predlažemo savjetovanje s vašim pedijatrom kada je riječ o specifičnim pitanjima u vezi s prehranom vašeg djeteta.

Međutim, što kada su djeca stvarno teška kad se radi o tome što hoće, a što neće jesti? Dječje doba može biti uobičajena faza za razvoj izbirljivosti u prehrani. Srećom, pokrili smo vas!

Evo nekoliko savjeta kako se nositi s izbirljivcem u jelu!

 • Ne podmićujte djecu hranom.
 • Odredite vrijeme za obrok, vrijeme za obitelj..
 • Nastavite nuditi novu hranu (može potrajati i trebati puno kušanja prije nego što se dijete privikne na novu hranu).
 • Nemojte forsirati hranu, već ih ohrabrujte. (Uključite malo nove ili hrane koju ne voli s drugim namirnicama koje dijete voli.)
 • Koristite zalogajčiće (finger food) kako biste maloj djeci hranu učinili zabavnom.

Osnovna sigurnost i prva pomoć maloj djeci

Postoje mnoge osnovne zdravstvene i sigurnosne smjernice za malu djecu koje treba uzeti u obzir, od kojih smo neke već spomenuli.

Evo sažetka ovih i nekih drugih važnih sigurnosnih savjeta za malu djecu.

 • Pazite na opasnosti od gušenja - to može biti hrana (budite oprezni s velikim komadima hrane), sitni predmeti (igračke ili svakodnevni predmeti) i još mnogo toga.
 • Izbjegavajte oštre predmete i igračke - pazite da ih držite izvan dosega male djece.
 • Budite oprezni s toplim napitcima ili stavljanjem predmeta blizu ruba površina - mala djeca mogu se ozlijediti posežući za njima i rušeći ih.
 • Budite svjesni alergija/alergena - pobrinite se da znate na što je dijete alergično i pročitajte naljepnice kako biste znali što proizvodi sadrže.

Za više pojedinosti o tome kako se nositi s nesrećama i pružiti prvu pomoć djeci, preporučujemo da provjerite resurse Crvenog križa. Također možete pohađati besplatni online tečaj prve pomoći za djecu i bebe putem IFRC-a (Međunarodna pokreta društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca).


Želite li početi čuvati djecu ili tražite čuvanje svoje djece? Zašto se ne biste prijavili na Babysits i krenuli! Želite li više korisnih informacija o brizi o djeci? Pogledajte naše resurse zajednice!