Ultimativni vodič za brigu o maloj djeci

Ultimativni vodič za brigu o maloj djeci

Autor Babysits
27 min čitanja

Vaša pitanja o brizi o djetetu, odgovorena! Bilo da se nikada prije niste brinuli o djetetu, bilo da tražite odgovor na određeno pitanje, tu smo za vas. Naš vodič pokriva uobičajena osnovna i detaljna pitanja koja imate o brizi o maloj djeci.

Postoji mnoštvo informacija koje treba pokriti kada se radi o brizi o djetetu. Njihova relevantnost može se razlikovati ovisno o tome koliko iskustva imate s malom djecom. Vodič smo podijelili na sljedeći način:

Poglavlja:


Fizičko zdravlje malog djeteta

Higijena

Podučavanje djece dobroj higijeni od rane dobi izvrstan je način da se osigura nastavak zdravih i higijenskih praksi kako odrastaju.


Saznajte više o higijeni male djece.

1. Pranje ruku

Saznajte više o pranju ruku male djece.

Mala djeca vole istraživati svoju okolinu dodirujući stvari rukama. Stoga je iznimno važno održavati njihove ruke čistima tako što ćete ih redovito prati sapunom i vodom tijekom dana. Budući da su nokti savršeno plodno tlo za bakterije i klice, morate se pobrinuti da vaše dijete čisti i ispod noktiju! Također je važno redovito rezati nokte svog djeteta i odvraćati ga od stavljanja ruku u usta. Evo popisa kada oprati ruke maloj djeci:

  • Prije i poslije jela
  • Nakon odlaska na zahod
  • Nakon igranja s ili dodirivanja životinja/kućnih ljubimaca
  • Nakon dodirivanja prljavih stvari
  • Nakon igranja vani
  • Kihanja, kašljanja ili ispuhivanje nosa
  • Dolaska kući nakon što su bili vani (npr. škola, trgovački centar, park)

 

2. Oralna higijena

Održavanje čistoće dječjih zubi jednako je važno kao i kod odraslih i zahtijeva istu količinu njege i pažnje.

Saznajte više o oralnoj higijeni male djece.

Kada se vašem djetetu pojavi prvi zub, u dobi od oko 12 mjeseci, trebali biste početi redovito posjećivati stomatologa. Od vitalne je važnosti da roditelji slijede dnevnu stomatološku rutinu kako bi zubi njihovog mališana bili čisti i zdravi.
Zapamtite:

  • Perite zube svom djetetu dva puta dnevno.
  • Svakodnevno čistite dječje zube koncem.
  • Koristite dječju četkicu za zube (manja je i prikladnija za mala usta).
  • Upotrijebite količinu paste za zube s malo fluorida veličine graška

Za djecu mlađu od 18 mjeseci jednostavno stavite vodu na četkicu za zube, osim ako vas vaš stomatolog nije drugačije uputio. Mala djeca mogu početi pomagati u pranju zubi u dobi od oko 2 godine. Dopuštajući im da pomognu tako da drže četkicu za zube možete im pomoći da se osjećaju kao su dio procesa. No, djeca će trebati vašu pomoć i nadzor pranja prilikom zubi dok ne napune 7 ili 8 godina.

Povremeno davanje slatkiša vašem djetetu sasvim je u redu, ali postoje neke stvari na koje biste trebali paziti. Na primjer, važno je ne dopustiti da se slatka hrana predugo zadržava u djetetovim ustima. Također je važno ne dopustiti da ono zaspi sa slatkišima, mlijekom, sokom ili aromatiziranim pićima u ustima jer to može uzrokovati karijes i kvarenje zubi.

 

3. Higijena hrane

Saznajte više o higijeni hrane za malu djecu.

Dobro naučiti dijete da koristi pribor za jelo od rane dobi kako bi se izbjegao prijenos klica iz ruku u usta. Pribor za jelo za malu djecu, kao što su plastična žlica ili vilica, će biti najbolji izbor.

Također je važno adekvatno skladištiti hranu, umjesto da je ostavljate u nadi da će joj se vaše dijete kasnije vratiti. Nakon što ono prestane jesti, ostatke čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku ili ormariću, ovisno o namirnici.

 

4. Savjeti za kupanje male djece

Uz beskrajne dane istraživanja, učenja, rasta i pravljenja nereda, nije ni čudo da malu djecu treba često kupati!

Pročitajte više savjeta za kupanje djeteta.

Mnogi roditelji i njegovatelji smatraju da je najlakše uključiti kupanje kao dio djetetove rutine prije spavanja. Kada pripremate kupku za malo dijete, napunite posudu vodom do visine pupka, ne više. Bitno je uvijek nadzirati svoje dijete tijekom kupanja. Ostanite nadohvat ruke i nikada ne izlazite iz kupaonice.
Koristite sapun i spužvicu za pranje tijela, počevši nježno od lica. Kosu svog mališana trebate prati samo dva puta tjedno. Da biste spriječili uši, naučite dijete da ne dijeli kapice, dodatke za kosu i četke. Kada perete djetetove noge, obavezno očistite između nožnih prstiju, donju stranu stopala i ispod noktiju na nogama kako biste spriječili razmnožavanje klica. Ako vaše dijete ima posebno prljava stopala, upotrijebite četku za tijelo i operite sapunom i vodom. Pobrinite se da vaše dijete sjedi ili čvrsto stoji kako ne bi skliznulo. Držite obuću čistom kako biste spriječili smrdljive noge redovitim pranjem čarapa i prozračivanjem cipela.

Nakon što je vaše dijete čisto i suho, završite s hidratantnom kremom. Naposljetku mu obucite čisto donje rublje i promijenite odjeću. Ako imate dosta neuredno dijete, možda ćete mu morati češće mijenjati odjeću.

 

 


San

Dovoljna količina sna je od vitalnog značaja za zdravlje i dobrobit svih ljudi, pa ne čudi da je posebno važna i za rast malih tijela! No, navesti malu djecu da odu spavati navrijeme i uvjeriti ih da vrijeme za spavanje nije kraj svijeta, može biti težak zadatak za mnoge roditelje.

Ovdje pročitajte savjete koji će vašem djetetu pomoći da se odmori koliko mu je potrebno.

1. Koliko sna treba maloj djeci?

Prema NHS-u(1):

  • Maloj djeci treba između 11 i 14 sati sna dnevno i često će drijemati tijekom dana
  • Predškolcima treba između 10 i 13 sati sna.

2. Problemi sa spavanjem kod male djece

Mala djeca se često ne raduju vremenu za spavanje. To može biti zbog više razloga, uključujući:

  • osjećaj da propuštaju zabavne aktivnosti nakon što odu u krevet
  • ne žele biti odvojeni od roditelja ili staratelja
  • možda imaju noćne more ili se boje biti sami u svojoj sobi

Nažalost, problemi sa spavanjem česti su kod male djece, osobito oko predškolske dobi. Ali, srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste pomogli djetetu da se naspava koliko mu je potrebno. Oni uključuju:

  • Uspostavu rutine spavanja - budite dosljedni s rutinom spavanja. Djeca dobro napreduju kad imaju rutinu koja će ih uspavati, stoga je važno pronaći jednostavnu rutinu prije spavanja i dosljedno je se pridržati.
  • Opuštanje prije spavanja - koristite tihi ton. Izbjegavajte igranje s djetetom prije spavanja jer će ga to uzbuditi i otežati uspavljivanje. Možete pokušati sa slušanjem uspavanke ili čitanjem priče za laku noć prije spavanja .
  • Izbjegavanje jela neposredno prije spavanja - lagani zalogaj prije spavanja može biti dobra ideja, ali potrudite se da prođe barem sat ili dva između večere i spavanja. Puni obrok neposredno prije spavanja može poremetiti san.
  • Koristite noćno svjetlo - Ako se vaše dijete boji mraka ili se osjeća nesigurno odlazeći na spavanje samo, bilo bi korisno kupiti noćno svjetlo kako biste mu pomogli da se osjeća ugodnije prije spavanja.

3. Drijemanje tijekom dana

Nakon što vaše dijete navrši oko 2 godine, drijemanje bi se trebalo smanjiti na otprilike jednom dnevno i trajati do 3 sata. Kad djeca dosegnu predškolsku dob, bit će mnogo manje vjerojatno da će spavati tijekom dana. Međutim i dalje mogu imati koristi od dnevnog spavanja.

4. Kada bi moje dijete trebalo spavati u krevetu umjesto u krevetiću?

Većina male djece preselit će se iz krevetića u krevet kada napune oko 2 ili 3 godine.

 


Prehrana

Osigurati da mala djeca dobiju sve potrebne hranjive tvari može biti pravi izazov! U ranoj dobi, mala djeca rastu i eksponencijalno se mijenjaju, pa je od vitalne važnosti da dobiju esencijalne hranjive tvari kako bi njihova tijela bila jaka i zdrava. Ali, ne trebate se brinuti, sve dok svom djetetu osiguravate uravnoteženu prehranu, možete biti sigurni da su na dobrom putu.

Pročitajte više o prehrani male djece. #### 1. Što je uravnotežena prehrana male djece? Ovisno o njihovoj visini i dobi, mala djeca bi trebala jesti između 1.000 i 1.400 kalorija dnevno. #### 2. Koliko često bi moje malo dijete trebalo jesti? * Maloj djeci su potrebna tri obroka i oko dva do tri međuobroka, kao i šest do osam pića, svaki dan. * Količina (i učestalost) hrane koju mala djeca jedu se mogu mijenjati iz dana u dan. Ponekad, mogu jesti kao im je želudac bez dna, a drugih dana će jesti manje. Važno je to ne stavljati previše naglaska na to, sve dok svom djetetu dajete česte i uravnotežene obroke, nemate razloga za brigu. * Nemojte inzistirati na tome da dijete svaki put pojede sve s tanjura. Najbolje je maloj djeci dati neovisnost da sama odluče kada su sita. Ako uskoro ponovno ogladne, uvijek im možete ponuditi isti tanjur s kojeg nisu dovršili jesti. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji(2), roditelji bi trebali uključiti ove četiri skupine hrane u prehranu male djece svaki dan: * **Škrob** 5 porcija škroba svaki dan (tj. riža, kruh, tjestenina, krumpir ili žitarice * **Voće i povrće** 5 malih porcija voća i povrća dnevno * **Mliječni proizvodi** 3 male porcije mliječnih proizvoda dnevno * **Proteini ** 2 porcije dnevno (meso, riba, jaja, grah, leća, itd.) #### 3. Stvari koje treba izbjegavati Iako je u redu sve jesti umjereno, svakako postoje stvari koje bismo trebali izbjegavati davati našim mališanima (osobito u prekomjernim količinama). Pokušajte izbjeći: * Sol * Umjetne okuse, boje, konzervanse i zaslađivače * Jaja i školjke (osim ako su pravilno pripremljeni, budite oprezni * Izbjegavajte orašaste plodove dok vaše dijete ne napuni 3 godine ako postoji obiteljska anamneza alergija na orašaste plodove. Izbjegavajte cijele orašaste plodove dok vaše dijete ne napuni najmanje 5 godina. * Ne tjerajte dijete da jede, nije dobro da ima negativne asocijacije s vremenom za jelo * Ograničite sok jer je često bogat prirodnim šećerima i može biti loš za zube * Nemojte koristiti desert kao poticaj za završetak večere. Nastojte ga poslužiti ostatkom hrane. #### 4. Posluživanje hrane maloj djeci Važno je obratiti posebnu pozornost na hranu koju mala djeca jedu i imati na umu koja hrana predstavlja potencijalnu opasnost od gušenja. Kao opće pravilo, slijedite ove savjete: * Izbjegavajte opasnost od gušenja rezanjem hrane na male komade veličine zalogaja * Ako je moguće, kuhajte hranu tako da su bude mekana (npr. bundeve, mrkve, kruške) * Nemojte posluživati djeci male, okrugle namirnice kao što je grožđe. Grožđe narežite na četvrtine ili polovice. * Izbjegavajte tvrdu hranu poput sirove mrkve dok dijete ne odraste. * Poslužite djetetu mljeveno meso, a ne cijele komade. Izbjegavajte meso koje se mora žvakati. * Koristite pribor prikladan za malu djecu, kao što je plastična vilica s tupim zupcima. * Stavite svoje dijete u udobnu stolicu za hranjenje

 


Vježbanje

Čini se da mala djeca imaju beskrajno puno energije, ali kako znati vježbaju li svaki dan dovoljno? Osigurati da vaše dijete ima dovoljno tjelesne aktivnosti tijekom dana će mu pomoći da ostane u formi, sretno, zdravo i da bude umorno kada dođe vrijeme za spavanje.

Saznajte više o vježbanju za malu djecu ovdje.

1. Koliko bi moje dijete trebalo vježbati?

Prema Nacionalnoj udruzi za sport i tjelesni odgoj(3), mala djeca trebaju prakticirati 30 minuta strukturiranog vježbanja i najmanje jedan sat nestrukturiranog vježbanja dnevno.

2. Zabavne vježbe za djecu

Postoji mnogo zabavnih igara i aktivnosti koje možete igrati s malom djecom! Obožavat će koristiti maštu dok igraju igre i sudjeluju u sportu, pogotovo ako se uključe i njihovi prijatelji i obitelj. Pogledajte ove igre i vježbe za inspiraciju:

  • Simon kaže (Simon says)
  • Idemo u lov
  • Joga
  • Slijedi vođu
  • Plesna zabava
  • Kredom nacrtajte polja za „školicu“ na pločniku
  • Napravite stazu s preprekama
  • Crna kraljica

3. Izađite i krećite se

Izlazak na svjež zrak može učiniti čuda i za odrasle i za malu djecu. Prirodno je da ćete i vi i vaše dijete izludjeti ako ste unutra cijeli dan. Izlazak van svaki dan nije samo odličan za fizičko, već i za naše mentalno zdravlje! Razmotrite sljedeće:

  • Prošećite ili vozite bicikl do trgovine ako se nalazi na razumnoj udaljenosti od vašeg doma umjesto da idete automobilom.
  • Otiđite u obližnji park i dopustite djetetu da trči, skače i penje se na sprave za igru.
  • Prošećite susjedstvom s dječjim triciklom tako da vaše dijete može uživati na kotačima, a vi protegnuti noge.

4. Upišite dijete na grupni sport

Grupni sportovi nisu samo zabavni maloj djeci, već su apsolutno divni i roditeljima za gledanje! No, ako vaše dijete nije zainteresirano za grupni sport, može se okušati u gimnastici ili ići tečaj plesa (npr. baleta). Grupni sportovi su izvrstan način da se mališani kreću i razvijaju rane komunikacijske vještine kroz socijalizaciju i igru.

5. Vodite primjerom

Kao i kod većine stilova roditeljstva, najbolje što možemo učiniti je voditi primjerom. Ako vaše dijete odrasta u okruženju u kojem u kojem je nezdrava prehrana i prekomjerno gledanje televizije uobičajeno, malo je vjerojatno da neće slijediti taj primjer. Najbolja stvar koju možemo učiniti kako bi se naša djeca kretala i bila aktivna je dati im primjer živeći zdravim i aktivnim životom

 


Sigurnost/prva pomoć

Kako rastu, mališani će postajati sve znatiželjniji po pitanju svoje okolini i radit će stvari koje možda nisu sigurne za njih. Srećom, postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bismo povećali sigurnost svog djeteta.

Savjet: Važno je znati osnove prve pomoći i umjetno disanje kako biste znali što učiniti u hitnom slučaju. Još je bolje ako možete pohađati tečaj prve pomoći namijenjen posebno za djecu. Ispod su neki sigurnosni savjeti vezani za malu djecu kako bi se izbjegle različite opasne situacije.

Sprječavanje padova kod kuće

Savjeti za sprječavanje padova kod kuće

  • Pazite na svoje dijete dok raste i pratite što može doseći u određenoj dobi kako biste u skladu s tim mogli prilagoditi svoj dom.
  • Instalirajte sigurnosne rešetke kako biste blokirali pristup stepenicama i balkonima nakon što vaše dijete počne puzati (posebno prije nego što počne hodati).
  • Postavite sigurnosne rešetke na dnu i vrhu stubišta.
  • Ugradite i dobro pričvrstite rešetke na prozore kako biste spriječili pad.
  • Stavite mekane protuklizne podloge ispod svih tepiha u kući.
  • Budite blizu svog djeteta dok se penje, tako da ga možete uhvatiti ako padne.
  • Kada kupujete namirnice, držite dijete vezano za kolica pomoću sigurnosnog pojasa.
  • Uklonite namještaj s oštrim rubovima iz prostorija u kojima se vaše dijete igra i spava.

Trovanje

Savjeti za izbjegavanje trovanja djece

  • Držite sve lijekove izvan dohvata djece (i nikada ne nazivajte lijekove ili vitamine slatkišima).
  • Sve proizvode za čišćenje držite izvan vidokruga i dosega djece.
  • Osigurajte da svi lijekovi i proizvodi za čišćenje imaju sigurnosne čepove.
  • Opasne i potencijalno otrovne predmete držite u zaključanim ladicama i/ili ormarićima.
  • Nikada ne držite jaka sredstva za čišćenje odvoda u svom domu.
  • Držite sve proizvode u originalnom pakiranju kako biste izbjegli zabune.
  • Imajte na umu da se mala djeca mogu penjati, skakati i ulaziti na nezgodna mjesta kada odlučujete gdje ćete držati opasne predmete.

Opekline

Savjeti za izbjegavanje opeklina kod djece

  • Prilikom kuhanja okrenite ručke lonca i tave prema unutra tako da ne prelaze preko ruba radne površine.
  • Držite dijete izvan kuhinje i na sigurnom mjestu dok kuhate (npr. u igraonici, krevetiću ili visokoj stolici).
  • Opasne predmete (kao što su upaljači, vruće tekućine, sprave za oblikovanje kose i svijeće) držite izvan dohvata djece.
  • Nikada ne ostavljajte svoje dijete bez nadzora u kuhinji.
  • Imajte na umu da se mala djeca koja uče hodati mogu pokušati stabilizirati pomoću predmeta kao što su vruća vrata pećnice ili radijatori.
  • Držite vruću hranu i piće izvan dosega male djece.
  • Pobrinite se da imate ispravan protupožarni alarm u svim dijelovima svog doma. Mijenjajte baterije barem jednom godišnje i koristite baterije s dugim vijekom trajanja.
  • Provjerite temperaturu bojlera i postavite ga na 48 stupnjeva Celzijusa ili niže kako biste spriječili opekline vrućom vodom iz slavine.

Gušenje

Savjeti za izbjegavanje gušenja djece

  • Mala djeca eksperimentiraju stavljanjem svih vrsta predmeta u usta, pa je važno pažljivo ih pratiti.
  • Slijedite dobne preporuke za igračke, osobito za one koje se sastoje od više sitnih komponenti.
  • Dok vaše dijete ne napuni 4 godine, izbjegavajte hranu koja bi mogla izazvati opasnost od gušenja, kao što su cijelo grožđe, kokice, orašasti plodovi, tvrdi bomboni i žvakaće gume.
  • Umjesto toga, omogućite maloj djeci sigurne opcije sitnih zalogaja kao što su meki sir, banana, jogurt, dobro kuhana tjestenina i povrće. U konačnici, najbolje je izbjegavati hranu koja je tvrda (poput sirove mrkve), okrugla (poput kriške kobasice ili cijelog grožđa), mora se žvakati (poput gumenih bombona) ili je ljepljiva (poput maslaca od kikirikija).
  • Držite predmete kao što su kamenje, kovanice, gumbi i pribadače izvan dosega svog djeteta.

Utapanje

Savjeti za izbjegavanje utapanja

  • Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora blizu vode. Mala djeca mogu se utopiti u vrlo plitkoj vodi, uključujući dječje bazene, kade, kante vode i toalete.
  • Budite djetetu nadohvat ruke cijelo vrijeme kada ste blizu vode.
  • Ako imate bazen, pobrinite se da je pravilno ograđen vratima koja se sama zatvaraju.

Sigurnost u automobilu

Savjeti za sigurnost djece u automobilu

  • Kada se vozite u automobilu, uvijek osigurajte da malo dijete sjedi u sigurnosnoj autosjedalici koja odgovara njegovoj/njezinoj visini i dobi.
  • Sva mala djeca trebaju sjediti u autosjedalici okrenutoj prema natrag što je duže moguće dok ne dosegnu maksimalnu visinu ili težinu određenu od strane proizvođača.
  • Obavezno pročitajte priručnik i pažljivo slijedite upute za ugradnju autosjedalice za malu djecu.
  • Djeci, maloj djeci i dojenčadi uvijek je najsigurnije voziti se na stražnjem sjedalu vozila, a nikad na prednjem.
  • Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora u autu.
  • Uvijek pogledajte iza automobila prije nego što se krenete. Moguće je da nećete vidjeti svoje dijete iza automobila u retrovizoru.


Društveni razvoj i emocionalna dobrobit

Mala djeca imaju između 1 i 3 godine, to je faza razvoja između bebe i predškolske dobi. Kada vaše dijete dosegne ovu fazu, njegov fizički rast i motorički razvoj će se usporiti. Umjesto toga, doći će do značajnih promjena u njegovim emocionalnim i društvenim sposobnostima. Stoga je važno poticati i podržavati društveni razvoj i emocionalno blagostanje. Kako to radimo?

Ovdje nastavite čitati o društvenom razvoju i emocionalnoj dobrobiti djece! ### Vrijeme za igru Što mislimo pod time? Vrijeme za igru za malu djecu može značiti različite stvari. Vrijeme za igru je nestrukturirano i neplanirano slobodno vrijeme za djecu kako bi se zabavila i pustila mašti i kreativnosti na volju. Nažalost, statistike AAP-a(4) pokazuju da se **djeca igraju manje nego proteklih desetljeća**. Pad je dijelom posljedica porasta korištenja medija i vremena pred ekranom, što ovom članku.nećemo smatrati vremenom za igru. Djeca za zabavu ne trebaju skupe igračke i gadgete, ponekad je dovoljna i drvena žlica da zabavi vašeg mališana. Prema istraživanju Udruge za psihološku znanost(5), igranje jednostavne igre skrivača s vašim djetetom može imati mnoge društvene i emocionalne koristi za njega. #### Trebala bi postojati ravnoteža između planiranih aktivnosti i nestrukturiranog vremena za igru Iako su planirane aktivnosti poput vrtića ili satova glazbe korisne za malu djecu, mora postojati vrijeme za slobodnu igru. Strogi raspored može postati stresan i za roditelje i za djecu, čak i kada su aktivnosti zabavne! Kada dođe vrijeme za odabir vrtića ili predškolske ustanove za vaše dijete, obratite pozornost na to kako se u njoj uključuje nestrukturirano vrijeme za igru, kao i razigrano učenje u njegove dane. #### Kako se igrati Slagalice i kockice su jednostavni i jeftini predmeti koji će potaknuti maštu vašeg djeteta i potaknuti kreativnost. **Maštanje i igra pretvaranja** također su izvrsni načini da pomognete djetetu istražiti svoju kreativnu stranu. Igranje doktora ili pretvaranje da je lik iz knjige dva su zabavna primjera. Redovito čitanje priča vašem djetetu također može pomoći potaknuti više igri pretvaranja. Za manju djecu, pijenje iz prazne šalice i bubnjanje na plastičnoj posudi, također, su izvrsni primjeri igre pretvaranja. Bilo da se radi o roditeljima, braći i sestrama ili prijateljima iz vrtića, vrijeme za igru sjajno je vrijeme da mala djeca nauče kako komunicirati s drugima. Redovito igranje s djetetom može **poboljšati odnos roditelj-dijete**. Dobar odnos roditelja i djeteta ključan je za mentalno zdravlje djeteta bez obzira na to koliko je maleno. Kada se mala djeca igraju sa svojom braćom i sestrama, rođacima ili prijateljima, uče i o dijeljenju, izmjenjivanju i drugim vrijednim društvenim vještinama. Vrijeme za igru može pomoći djeci **razviti koordinaciju, izgraditi snagu mišića i poboljšati ravnotežu**, ali aktivnost ima *više od fizičkih prednosti*. Penjanje, trčanje i skakanje naokolo također **pomaže djeci da nauče kako upravljati svojim emocijama**. Naučiti pasti i dignuti se lekcija je otpornosti koja će dobro doći kasnije u životu. Igra je, također, dobra za emocionalnu dobrobit djeteta, jer radost i uzbuđenje igranja mogu smanjiti osjećaj tuge, brige ili tjeskobe.(6) ### Umjetnost Umjetnost pomaže djeci da razviju svoje komunikacijske vještine, upravljaju emocijama i podignu samopouzdanje! Nastavite čitati kako biste saznali više o tome kako umjetnost koristi društvenom razvoju i emocionalnoj dobrobiti male djece. Umjetnost je korisna za razvoj jezika i komunikacijskih vještina djece. * Djeci koja su vizualni mislioci, stvaranje umjetnosti može pomoći da lakše obrađuju i izraze svoje misli. * Djeci s poteškoćama u verbalnom izražavanju, stvaranje umjetnosti pruža alternativni način komunikacije. Umjetnost, također, može **pomoći djeci da im verbalna komunikacija postane ugodnija**. Kada djeca govore o bojama, oblicima i drugim elementima u svojim umjetničkim djelima, oni **aktivno proširuju svoj vokabular**. Razgovor o umjetnosti, bilo o vlastitoj ili tuđoj, uči djecu opisati ono što vide i svoje misli pretočiti u riječi. * Vještine govora i slušanja su važne, stoga je, također, korisno čuti drugu djecu kako razgovaraju o svojoj umjetnosti.* Rad na projektu izrade ili umjetničkom projektu može pomoći djeci na mnoge druge načine: * Pomaže djeci vježbati strpljenje i poboljšati fokus. * Umjetnost je također posebno vrijedna za djecu koja se možda bore s emocionalnom stabilnošću. Uz umjetnost, djeca imaju priliku prenijeti i izraziti svoje osjećaje na drugačiji način. * Aktivnosti vezane uz umjetnost su za većinu meditativne, tihe i opuštajuće što pomaže u smirivanju živčanog sustava. Sudjelovanjem u tim aktivnostima, djeca mogu ublažiti simptome stresa, smanjiti anksioznost i poboljšati svoje cjelokupno emocionalno blagostanje. * Nadalje, tihe i meditativne kvalitete umjetnosti, također, potiču vrijeme za razmišljanje. Umjesto da djetetu odredite time-out, pokušajte mu dati papir i nešto za crtanje. Neka vaše dijete promišlja i prođe kroz svoje emocije pomoću umjetnosti! Umjetnost potiče i **samoizražavanje** što može pomoći **povećati samopouzdanje**. Stvaranje umjetnosti, također, može pružiti djeci osjećaj svrhe. Postoji mnogo vrsta umjetnosti, a najbolje je što nema ispravne ili pogrešne. Zbog toga je umjetnost nevjerojatno vrijedna djeci koja možda imaju poteškoća u školi ili u društvenim situacijama. Ako imate dijete koje je zainteresirano za umjetnost, neka govori o svojoj umjetnosti i postavljajte mu otvorena pitanja o njoj. Možete i hvaliti njegov rad dajući komplimente njegovoj umjetnosti, pružajući obazrive povratne informacije i hvaleći njegov trud. Neka vaše dijete odluči što želi slikati ili crtati, a vi se oduprite porivu da mu mijenjate mišljenje. Sav ovaj trud koristit će samopouzdanju i samopoštovanju vašeg djeteta. ### Nasilnici Vršnjačko nasilje je, nažalost, raširen problem među djecom. Može pogoditi djecu svih dobnih skupina, čak i jako malu djecu. Maltretiranje može negativno utjecati na društveni razvoj male djece i imati veliki danak na njihovu emocionalnu dobrobit. Postoje različite vrste vršnjačkog nasilja, a glavne su: **fizičko, verbalno, društveno i cyber nasilje**. Ne morate se brinuti o cyber nasilju dok vaša djeca ne budu dovoljno stara da se bave digitalnim tehnologijama. Najčešći oblici vršnjačkog nasilja među malom djecom su fizičko, verbalno i društveno zlostavljanje. Nasilnici mogu biti druga djeca iste dobi, ali mogu biti i članovi obitelji poput starije braće i sestara ili rođaka. **Fizičko maltretiranje** odnosi se na sljedeće: * Udaranje * štipanje * i druge radnje koje uzrokuju fizičke ozljede. S druge strane, **verbalno maltretiranje** uglavnom se sastoji od nazivanja pogrdnim imenima, zadirkivanja i drugih uvreda. *Budući da mala djeca još uvijek uče verbalno komunicirati, ovaj oblik vršnjačkog nasilja često dolazi od starije djece.* **Društveno maltretiranje** se odnosi se prikrivenije oblike vršnjačkog nasilja, na primjer ruganje, zlobno pogledavanje ili isključivanje drugih iz vremena za igru ili aktivnosti. Što možete učiniti ako vaše dijete maltretiraju? Budite strpljivi, maltretiranje nije nešto što možete popraviti preko noći. Budite tu za svoje dijete i pokušajte razgovarati s njim o tome. Razgovarajte s odgajateljima u vrtiću, babysittericama i drugim roditeljima. Dajte im do znanja što se događa i recite im da pripaze na maltretiranje. Ako je situacija ozbiljnija, potražite pomoć od kvalificiranog stručnjaka. Koji su znakovi maltretiranja na koje treba paziti? * Nespremnost na interakciju s drugom djecom može biti pokazatelj da je vaše dijete zlostavljano. * Udarci i modrice. Iako mala djeca mogu biti prilično nespretna, neobjašnjive kvrge i modrice mogu biti posljedica fizičkog zlostavljanja. * Promjene u apetitu i poteškoće sa spavanjem, također mogu biti znakovi da se vaše dijete bori s nasilnicima i svojim emocionalnim blagostanjem. * Nagle promjene u ponašanju uvijek treba pratiti.


Briga o maloj djeci - Obiteljska dinamika

Važno je provoditi vrijeme zajedno kao obitelj, posebno zbog male djece koja su u ključnoj razvojnoj fazi


Saznajte više o obiteljskom vremenu, vremenu uporabe zaslona i disciplini.

Provođenje vremena zajedno - obiteljsko vrijeme

Studije su dosljedno pokazivale pozitivan utjecaj provođenja više obiteljskog vremena zajedno. Naime, prema nekim istraživanjima, vrijeme s majkom ima izravnu, uzročnu vezu s formiranjem vještina, osobito u razvoju kognitivnih vještina.(7)</sup

Ovdje saznajte više o obiteljskom vremenu s malom djecom.

Studije sa Sveučilišta u Chicagu(8), također otkrivaju da je vrijeme provedeno u obrazovnim aktivnostima, osobito s roditeljima, najproduktivniji doprinos kognitivnim vještinama.

Ne samo da zajedničko vrijeme s roditeljima i obitelji pozitivno utječe na malu djecu, već može imati i povoljan učinak na same roditelje. Prema American Sociological Reviewu(9), roditelji prijavljuju veću subjektivnu dobrobit u aktivnostima s djecom za razliku od onih bez njih.

Bez obzira na to imate li puno ili malo vremena za provesti sa svojim djetetom, možete se pobrinuti da ga dobro iskoristite.

Evo nekoliko savjeta za kvalitetno provođenje zajedničkog vremena s djetetom:

  • Stvorite dnevne rutine kako biste proveli kvalitetno vrijeme s njim. Odvojite određeno vrijeme za povezivanje, a možete smisliti i svoje posebne zajedničke aktivnosti, bilo da se radi o zajedničkom pjevanju omiljene pjesme dok perete zube ili pomaganju u kuhinji.
  • Odvojite vrijeme za pripremu, sjedenje i zajedničko jedenje obroka kao obitelj.
  • Odložite uređaje (to je, također, djetetu dobar primjer odgovornog korištenje ekrana).
  • Podsjetite ga da ga volite.
  • Odajte priznanje pozitivnom ponašanju i pokažite da ga cijenite.
  • Odvojite vrijeme za stvari koje dijete želi raditi.

 

Vrijeme pred ekranom

U današnje vrijeme, kako djeca rastu, tehnologija postaje sve prisutnija u njihovim životima.

Pogotovo što se tiče male djece, ovo je trenutak u kojem je vjerojatnije da će biti upoznata s TV emisijama i filmovima.

No, važno je imati na umu preporuke za vrijeme pred ekranom za malu djecu.

Saznajte više o smjernicama i savjetima o vremenu pred ekranom za malu djecu.

Naime, WHO i AAP(10) predlažu da mala djeca ne bi trebala provoditi više od sat kvalitetnog vremena pred ekranom dnevno. To sve više premašuju mala djeca i predškolci. Zapravo, studija iz 2019. godine pokazala je da 79 posto dvogodišnjaka i 97 posto trogodišnjaka premašuje sat preporučenog vremena pred ekranom dnevno.

Zašto je važno slijediti smjernice?

Dr. Love iz Klinike Cleveland(11) objašnjava: "Prekomjerno vrijeme pred ekranom zapravo može izravno utjecati na kognitivni i fizički razvoj. Važno je razumjeti da kad su djeca pred ekranom i sjede - ne hodaju, ne trče, ne bave se motoričkim vještinama, a nemaju ni društvenu interakciju sa svojim skrbnicima."

Međutim, zbog vremena u kojem se nalazimo može se činiti nemogućim potpuno eliminirati ekrane. Iz tog razloga, dr. Love i drugi pedijatri predlažu izradu obiteljskog plana korištenja medija. On olakšava pridržavanje smjernica i postavljanje strukture vremena pred ekranom.

Plan korištenja medija - i drugi savjeti za strukturiranje vremena pred ekranom za malu djecu

Kako napraviti obiteljski plan korištenja medija i koji su drugi savjeti za upravljanje vremenom pred ekranom za malu djecu?

AAP je koristan resurs za izradu obiteljskog plana korištenja medija. Možete koristiti njihov predložak za stvaranje vlastitog plana. Možete ga lako pronaći na web stranici AAP-a uključenoj u naš dodatak(12).

Inače, uvijek možete napraviti vlastiti plan. Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom strukturiranja dječjeg vremena pred ekranom su:

  • Koliko vremena može provoditi pred ekranom (pokušajte odrediti maksimalno 1 sat)
  • U koje doba dana
  • Što uključuje to vrijeme pred ekranom: obrazovne igre na tabletu, gledanje televizije ili YouTube Kids.
  • Koje bi druge stvari možda trebalo učiniti prije provođenja vremena pred ekranom

 

Disciplina

Mala djeca mogu biti prilično neposlušna (lako je shvatiti zašto je "neposlušan kao malo dijete" česta izreka). Discipliniranje nije uvijek lagan zadatak.

Evo naših najboljih savjeta temeljenih na mišljenjima stručnjaka o disciplini male djece!

 

Prije svega:

Udaranje po guzi i oštre riječi su štetne i ne djeluju.

Izbjegavajte korištenje negativnih radnji za discipliniranje male djece i djece općenito. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji(13), "Istraživanja pokazuju da udaranje po guzi, šamaranje i drugi oblici fizičkog kažnjavanja ne djeluju dobro na korekciju djetetovog ponašanja. Isto vrijedi i za vikanje ili posramljivanje djeteta. Osim što su neučinkovite, oštre fizičke i verbalne kazne također mogu naštetiti djetetovom dugoročnom fizičkom i mentalnom zdravlju."

Srećom, postoji mnogo učinkovitih, konstruktivnih načina za discipliniranje male djece ili podučavanje razlike između ispravnog i lošeg.

Evo nekoliko temeljnih disciplinskih strategija za malu djecu (podupiru AAP i druga istraživanja).

  • Model pozitivnog ponašanja. Prikazivanje pozitivnog, zdravog ponašanja jedan je od najboljih, preventivnih načina da pomognete svojoj djeci naučiti dobro ponašanje. Naučit će iz vaših postupaka (i reakcija).
  • Postavite jasne granice. Pobrinite se da djeca znaju što se od njih očekuje i budite dosljedni.
  • Shvatite što im je, odvojite trenutak da poslušate. Odvojite vrijeme da ih saslušate, budete suosjećajni i shvatite zašto imaju izljev bijesa. To vam može pomoći pronaći rješenje i u svakom slučaju će pokazati djetetu da cijenite njegove osjećaje.
  • Posvetite im pažnju ističući i hvaleći dobro ponašanje. Uz to što i sami modelirate pozitivno ponašanje, svakako pokažite zahvalnost za njihovo dobro ponašanje! To pomaže djeci da nauče i jača kontinuirano dobro ponašanje.
  • Odredite posljedice. Pobrinite se da postoje jasne, dosljedne posljedice kada se djeca loše ponašaju.
  • Preusmjerite loše ponašanje distrakcijama. Dajte djetetu nešto drugo da radi, to može odvratiti pažnju i fokus.

Izljevi bijesa (tantrumi) su prirodna reakcija u ponašanju mnogih mališana. Što su dječji izljevi bijesa i zašto se događaju?

**Kliknite ovdje za brzi sažetak:**

Tantrumi su prirodna reakcija ponašanja mnogih mališana. Ali, što su dječji izljevi bijesa i zašto se događaju?
Jednostavno rečeno, izljevi bijesa su emocionalni ispad koji djeca koriste kako bi se izrazila. Može ih uzrokovati mnogo različitih čimbenika, uključujući umor, glad, osjećaj zanemarenosti i/ili tjeskobe.

Jedan od najčešćih temelja za izljeve bijesa je frustracija ili ljutnja. Konkretno, kako mala djeca rastu, ona, također, žele autonomiju. Izljevi bijesa uobičajeni su način na koji mala djeca reagiraju na to da im nije dopuštena autonomija ili ako nisu dobili ono što žele.

Ali kako se nositi s dječjim izljevima bijesa? Evo nekoliko korisnih savjeta:

Kako izbjeći dječje izljeve bijesa navrijeme

Postoji nekoliko načina da izbjegnete napade bijesa ili smanjite mogućnost njihovog pojavljivanja.

Neki savjeti:

  • Uspostavite rutinu, planirajte stvari unaprijed u vrijeme kada je manje vjerojatno da će dijete biti umorno, mrzovoljno ili gladno.
  • Neka dijete donese neke odluke. Na taj način može imati neki osjećaj autonomije.
  • Izbjegavajte situacije koje bi mogle uzrokovati izljeve bijesa (kao što je izbjegavanje police sa slatkišima u trgovini ako su djeca u prošlosti imala ispade kada im nije bilo dopušteno dobiti slatkiše koje žele).

Ali što kad se izljev bijesa već događa?

Najbolji savjeti za rješavanje izljeva bijesa u tijeku su:

  1. Ostanite mirni.
  2. Pokušajte ih omesti.
  3. Pokušajte razumjeti uzrok izljeva bijesa. Ako znate da ima izljeve bijesa jer je gladno ili žedno, to može biti relativno lako riješiti




Zaključak

Nadamo se da je ovaj vodič odgovorio na sva vaša pitanja o brizi za malu djecu! Postoji li nešto što nismo pokrili, a što mislite da bi trebalo biti uključeno? Javite nam!

Ako tražite babysittericu za svoje dijete ili želite naći posao čuvanja djece, Babysits je odlično mjesto za početak. Pružamo mnogo resursa kao što je ovaj kako bismo pomogli informirati našu zajednicu babysitterica i roditelja, da bismo djeci pružili najbolje okruženje. Prijavite se odmah za početak!

Tražite li više resursa i korisnih članaka? Ovdje pogledajte naše resurse zajednice!


Dodatak/izvori

(1) NHS

(2) American Academy of Pediatrics

(3) National Association of Sport and Physical Education

(4) AAP

(5) Assoc. For Psychological Science

(6) The Atlantic

(7) Early Maternal Time Investment and Early Child Outcomes

(8) University of Chicago

(9) American Sociological Review

(10) WHO, AAP, JAMA Pediatrics

(11) Cleveland Clinic

(12) AAP Media Plan

(13) AAP Disciplining your Child

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun