Uradi sam kanta za recikliranje za djecu

Uradi sam kanta za recikliranje za djecu

Autor Babysits
4 min čitanja

Tražite li zabavan način da djetetu (djeci) objasnite recikliranje? Onda za vas imamo savršenu uradi sam ideju! Možete se zabaviti izrađujući ovaj uradi sam projekt sa svojom djecom dok objašnjavate što je recikliranje i zašto je toliko važno.

Što je recikliranje?

Recikliranje je ponovna upotreba materijala. To se razlikuje od ponovne upotrebe samih proizvoda. Ponovnom upotrebom samih proizvoda smatramo, na primjer, prenamjenu stare majice u krpu za čišćenje. Prilikom recikliranja, s druge strane, odvajamo smeće tako da se stari materijali mogu koristiti za izradu novih proizvoda.
Papir koji recikliramo tada postaje novi papir ili papirni proizvodi, a plastika koju recikliramo pretvara se u nove plastične boce i proizvode. Na taj način možemo osigurati sječu manje stabala i manju potrebu za prirodnim plinom i naftom. Ovo je stvarno odlično za okoliš!

Vrste recikliranja

Postoji nekoliko vrsta kanti za recikliranje i otpad, kao što su za: recikliranje stakla, recikliranje papira, recikliranje plastike, zeleni/dvorišni otpad i miješani otpad.

Recikliranje stakla namijenjeno je posebno za staklo. Obavezno uklonite poklopce sa staklenih boca i spremnika koje reciklirate. Recikliranje papira namijenjeno je samo za papir. Dakle, obavezno uklonite svu plastiku koja se može pričvrstiti na papir koji reciklirate. Slično tome, recikliranje plastike namijenjeno je samo plastici.

Negdje postoje otkupi boca za staklene ili plastične proizvode. Ako ih donesete u supermarket ili na mjesto za otkup, možete dobiti natrag novac i reciklirati ih na taj način!

Zeleni i dvorišni otpad može uključivati biljke ili korov iz vrta. Ali, on može uključivati i otpad od voća i povrća koji ne jedete (kao što su kore od banane).

Izrada uradi sam kante za recikliranje

Ova izrada je pogodna za djecu svih uzrasta i zabavan je i jedinstven način da im objasnite recikliranje. To je i savršen projekt za čuvanje djece!

Da biste napravili ovaj uradi sam, trebate:

  • Papir ili karton u boji
  • Škare
  • Traku i/ili ljepilo
  • Olovku
  • Pisač (po izboru)

kanta za recikliranje za djecu

Korak 1:

Odlučite koliko želite da vaša kanta za recikliranje bude velika i izrežite papir u boji tako da bude odgovarajuće
veličine.

Korak 2:

Preklopite papir na 4 jednaka dijela tako da ga možete preklopiti u kvadrat. Onda ga pričvrstite nekom trakom.

Korak 3:

Za rub poklopca koristili smo ostatak papira koji je izrezan tijekom prvog koraka. Njega možete preklopiti i na četiri jednaka dijela.

Korak 4:

Preklopite ovo u kvadrat i dodajte traku iznutra tako da se zalijepi.

Korak 5:

Izrežite kvadrat kako bi stao na poklopac. Stavite rub poklopca na komad papira i pratite koliko kvadrat mora biti velik. Pazite da komad strši tako da ga možete zavezati ili zalijepiti iznutra.

Korak 6:

Zavežite ili zalijepite kvadrat na rub poklopca.

Korak 7:

Provjerite pristaje li vaš poklopac na kantu za recikliranje, ako ne pristaje, još ga možete prilagoditi.

Korak 8:

Napravite otvor kante za recikliranje. Učinite to tako da napravite rupu u sredini kante i izrežete kvadrat ili pravokutnik.

Korak 9:

Ispišite ili nacrtajte simbol za vrstu kante za recikliranje koju ste napravili (to može biti papir, plastika, staklo ili miješani otpad) i stvari koje možete baciti u kantu. Na primjer, to mogu biti staklene boce ili posude, papirnate kutije ili one od pizze. Možete je ukrasiti kako god želite pa budite kreativni!

Sada možete objasniti svom djetetu recikliranje na zabavan način, kako funkcioniraju kante za recikliranje i zašto je ono važno. Stavite sve stvari ispred njega i pustite ga da sve stavi u pravu kantu za recikliranje. Ako stavi predmet u pogrešnu kantu za recikliranje, možete mu objasniti zašto to nije ispravno.

Nadamo se da ćete se vi i vaše dijete zabaviti izrađujući ovaj uradi sam projekt. Tražite li druge zabavne i informativne projekte izrade? Pogledajte našu stranicu klimatske politike i uradi sam stranicu za više inspiracije!

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun