Dječji uradi sam projekt - Klima i vrijeme

Dječji uradi sam projekt - Klima i vrijeme

Autor Babysits
5 min čitanja

Tražite li zabavnu aktivnost za djecu koja će im, također, pomoći razviti ekološki način razmišljanja i pružiti bolje razumijevanje klimatskih promjena? Onda imamo savršen uradi sam projekt za vas! Možete napraviti ovaj uradi sam kako biste uvidjeli razliku između klime i vremena. Samo slijedite ove jednostavne korake.

Ovaj uradi sam projekt je pogodan za djecu svih uzrasta i zabavan je i jedinstven način ukrašavanja njihove sobe. To je savršen projekt i za čuvanje djece!

Što ćete vi i vaša obitelj naučiti iz ove aktivnosti?

Danas je zaista uobičajeno brkati pojmove klime i vremena do te mjere da mnogi ljudi misle da su potpuno isti. Zapravo nisu isti i odnose se na dvije potpuno različite pojave. U ovom ćemo članku na jednostavan način objasniti razlike između klime i vremena kako biste mogli pomoći svom djetetu, ili djetetu o kojem se brinete, da bolje razumije ova dva pojma. Zatim predlažemo fantastičan uradi sam projekt kako biste s djecom mogli vježbati ono što ste naučili. Nemojte ga propustiti!

Da bismo razumjeli složene koncepte kao što su klimatske promjene, vrlo je važno razumjeti što je klima.

Razlike između klime i vremena - objašnjenje

Pojmovi vrijeme i klima ne mogu se koristiti sinonimi jer postoji temeljna razlika između njih: vremenski opseg, odnosno trajanje ili vremenski okvir svakog od njih.

Vrijeme se odnosi na atmosferske uvjete, odnosno temperaturu, vlažnost, padaline, itd., u određeno vrijeme i na određenom mjestu. U svakodnevnim razgovorima obično govorimo o vremenu. Primjerice, kada kažemo da će sutra biti sunčano, oblačno ili olujno, mislimo na vrijeme, a ne na klimu.

Klima je, s druge strane, prosjek dnevne temperature, oborina, itd., na određenom mjestu tijekom dugog vremenskog razdoblja, obično preko 30 godina. Koncept klime omogućuje nam proučavanje vremena u određenoj regiji najmanje 30 godina, a samim tim i da razumijemo kakva su godišnja doba u svakom dijelu svijeta. Zahvaljujući tim dugoročnim analizama možemo razlikovati klime, kao što su ekvatorijalna, tropska, pustinjska, stepska, suptropska, mediteranska, maritimna, kontinentalna, kontinentalna i polarna.

Tako kada govorimo o klimatskim promjenama, uzimamo u obzir evidenciju i podatke prikupljene tijekom više godina.

Kakvo je vrijeme

Klima se detaljno proučava od davnina jer što je naše znanje o njoj opsežnije, to bolje možemo razumjeti vrijeme i točnije ga možemo predvidjeti. Prognoza ili predviđanje vremena je uvijek bilo vrlo važno ljudima, a to je i dan danas.

Sat za određivanje vremenskih uvjeta
Napravit ćemo meteorološki sat pomoću kojeg vaša djeca mogu razumjeti koncept vremenskih uvjeta ili atmosferskog vremena, jednostavno gledajući kroz prozor i analizirajući kakvo je vrijeme u određenom trenutku!

Za izradu sata trebate:

Ispišite dva PDF-a. Jedan sadrži sat i strelicu, a drugi elemente koji prikazuju vrijeme kao što su sunce, oblaci, itd.

Predloške ispišite ovdje:

Vrijeme i klima uradi sam za djecu

Korak 1.
Započnite bojanjem elemenata koji prikazuju vrijeme, odnosno sunce, oblake, itd. Obojite i strelicu s kojom će djeca naznačiti kakvo je vrijeme u određenom trenutku. Obojili smo ga u crveno, a vi slobodno koristite svoje omiljene boje.

Vrijeme i Klima Uradi sam

Korak 2.
Sada je vrijeme za početak rezanja! Uz nadzor odraslih u svakom trenutku jer škare mogu biti opasne. Izrežite elemente koji prikazuju vrijeme, krug, strelicu i voilá!

Vrijeme i Klima

Korak 3.
Ovo je trenutak kada sastavljamo naš sat. Pomoću ljepila zalijepite svaki predmet na jedan od dijelova sata dok ga ne ispunite.
Vrijeme i Klima

Korak 4.
Sada satu trebamo dodati strelicu. Da biste to učinili, potreban vam je pravokutni komad papira duljine ne više od 3 centimetra, poput onog koji možete vidjeti na slici.
Vrijeme i Klima
Sada ga zamotajte! Napravite rolu papira, što čvršću, to bolje. Da biste zadržali oblik, nanesite malo ljepila.

Vrijeme i Klima

Korak 5.
Napravite rupu u strelici i još jednu u središtu sata. Stavite smotani papir u sredinu i - iznenađenje! Strelica se sada može rotirati kako bi pokazala na različite vrste vremena
Vrijeme i Klima

Korak 6.
Dodajte konop kako bi vaša djeca, ili djeca o se kojoj brinete, mogla objesiti svoje fantastične kreacije u svoje sobe. Od sada više nikada neće zaboravljati kakvo je vrijeme! I moći će ga opisati kao mali stručnjaci.

Vrijeme i Klima

Nadamo se da ste uživali u našem uradi sam projektu izrade sata koji pokazuje vremenske uvjete! Ako ste napravili ovaj uradi sam, voljeli bismo ga vidjeti!

Svakako ga podijelite s nama na Facebooku i Instagramu at @babysits.

Želite li imati više aktivnosti za djecu s klimatskim i ekološkim temama? Pogledajte naše znanstvene eksperimente i druge aktivnosti i uradi sam!

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun