Slojevi Zemlje - geološka aktivnost

Slojevi Zemlje - geološka aktivnost

Autor Babysits
5 min čitanja

Jednostavna i praktična aktivnost poput ove savršen je način za pomoći djeci konceptualizirati slojeve Zemlje. Ova geološka aktivnost je jednostavna i zabavna, a može se napraviti pomoću jednostavnih predmeta koje imate u kući.

Pogledajte naš detaljni video vodič o izradi uradi sam geološkog projekta slojevi Zemlje! Za detaljniji opis pročitajte naš blog u nastavku.

Za početak će vam trebati sljedeće:

  • Papir u boji (idealno: plava, zelena, crna, crvena, narančasta i žuta)
  • Škare
  • Pribadača
  • Olovka
  • Kompas (ili bilo što što imate u kući što se može koristiti za ocrtavanje krugova!)

Prvi korak

Započnite pomoću kompasa ocrtavajući veliki krug na crnom papiru i pažljivo ga izrežite. Ovaj crni krug će biti Zemljina kora. Koristite svijetlu olovku ili malo boje za označavanje kore.

Zemljina kora dječja znanstvena geološka aktivnost

Drugi korak

Pomoću kompasa nacrtajte krug nešto manji od kore na crvenom papiru i pažljivo ga izrežite. Ovaj crveni krug će biti Zemljin plašt. Olovkom označite plašt.

Zemljin plašt dječja znanstvena geološka aktivnost

Treći korak

Pomoću kompasa nacrtajte krug nešto manji od plašta na narančastom papiru i pažljivo ga izrežite. Ovaj narančasti krug će predstavljati Zemljinu vanjsku jezgru. Olovkom označite vanjsku jezgru.

Zemljina vanjska jezgra dječja znanstvena geološka aktivnost uradi sam

Četvrti korak

Konačno, pomoću kompasa nacrtajte najmanji krug na žutom papiru i pažljivo ga izrežite. Ovaj mali žuti krug predstavljat će Zemljinu unutarnju jezgru. Olovkom označite unutarnju jezgru.

Zemljina unutarnja jezgra dječja znanstvena geološka aktivnost uradi sam

Peti korak

Ispišite nekoliko zemalja ili kontinenata koje ćete iscrtati na zelenom papiru. Ako želite, možete i samo ručno nacrtati kontinente! Nakon što ih iscrtate, pažljivo ih izrežite.

Zemlja dječja znanstvena geološka aktivnost kontinenti

Šesti korak

Pomoću kompasa nacrtajte najveći krug na plavom papiru i pažljivo ga izrežite. Ovaj veliki plavi krug će predstavljati Zemlju. Izrežite Zemlju pod kutom od 90 stupnjeva i zalijepite zelene kontinente/zemlje na njihovo mjesto.

Zemljina površina dječja znanstvena geološka aktivnost uradi sam

Sedmi korak

Postavite svaki krug jedan na drugi (slijedite ovaj poredak: kora, plašt, vanjska jezgra, unutarnja jezgra, Zemlja). Na kraju pričvrstite pomoću pribadače i gotovi ste!

Zemljini slojevi dječja znanstvena geološka aktivnost uradi sam

Lekcija iz geologije

Nakon što zajedno napravite ovaj geološki projekt, možete razgovarati s djecom o tome što svaki sloj Zemlje predstavlja! Izradom Zemljinih slojeva djeca će imati vizualni prikaz koji mogu slijediti dok razgovarate o funkcijama svakog sloja.

Kora

Zemljina kora je najtanja od svih slojeva i sastoji se od dva dijela: oceanske kore i kontinentalne kore. Oceanska kora je kora koja leži ispod oceana, a kontinentalna kora je kora koja leži ispod kopna.

Jeste li znali da oceanska kora zauzima 71% Zemljine površine dok kontinentalna kora zauzima 29%? To znači da je naš planet uglavnom prekriven vodom!

Zabavne činjenice za stariju djecu:

Oceanska kora sastoji se od sedimentnih i bazaltnih stijena, dok se kontinentalna kora sastoji od magmatskih, metamorfnih i sedimentnih stijena.

Temperatura: 200 - 400 stupnjeva Celzija

Dubina: 8 km - 70 km debljine

Plašt

Plašt je drugi sloj zemlje i leži ispod Zemljine kore. Plašt je vrlo, vrlo težak! Zapravo, toliko je težak da čini oko 85% ukupne Zemljine težine!

Zabavne činjenice za stariju djecu:

Plašt se sastoji od stijena koje sadrže silicij, željezo, magnezij, aluminij, kisik i druge minerale.

Temperatura: 200 - 4000 stupnjeva Celzija

Dubina: 2900 km debljine

Vanjska jezgra

Jeste li znali da je ovaj sloj Zemlje toliko vruć da je potpuno tekući? Topliji je od površine Sunca!

Zabavne činjenice za stariju djecu:

Vanjska jezgra uglavnom se sastoji od rastopljenog željeza i nikla. Protok ovih metala unutar Zemljine jezgre je ono što uzrokuje magnetiziranost Zemlje! Opa!

Temperatura: 4400 - 6100 stupnjeva Celzija

Dubina: 2400 km debljine

Unutarnja jezgra

Unutarnja jezgra je u samom središtu Zemlje. To je vrlo vruća kugla i uglavnom se sastoji od željeza. Iako je vrlo vruća, unutarnja jezgra nije tekuća. Zašto? Zato što je pritisak Zemlje toliko jak da sprječava topljenje željeza!

Zabavne činjenice za stariju djecu:

Unutarnja jezgra sastoji se od čvrstog željeza i nikla. Budući da je unutarnja jezgra tako daleko od Zemljine površine, vjerojatno postoji mnogo toga što još uvijek ne znamo o njoj!

Temperatura: 6000 stupnjeva Celzija

Dubina: 1250 km debljine

Jeste li uživali u ovoj geološkoj aktivnosti za djecu? Ako ste babysitterica, možete uživati u i izradi ovog edukativnog uradi sam projekta s djecom. Voljeli bismo vidjeti vaš geološki eksperiment slojevi Zemlje! Označite nas @babysits i koristite #babysits kako bismo ih mogli vidjeti!

Ne zaboravite pogledati naše druge aktivnosti i uradi sam za još sjajnih ideja.

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun