Najbolji savjeti izbirljivce u jelu

Najbolji savjeti izbirljivce u jelu

Autor Babysits
9 min čitanja

Što biste trebali učiniti kada vaše dijete želi samo jednu vrstu hrane ili ne želi jesti svoje povrće? Ne brinite se, objasnili smo što je izbirljivo jedenje, zašto se događa i kako se nositi s tim! Nastavite čitati kako biste saznali korisne savjete za nošenje s izbirljivcem u vašoj obitelji.

Znakovi da je vaše dijete izbirljivo u jelu

Prije svega, možda se pitate: što je izbirljivo jedenje? Prema istraživanju, sljedeće karakteristike su uobičajene kod izbirljive djece (i znakovi da vaše dijete možda izbirljivo).

  • Jedu sporije od djece njihovih godina.
  • Jedu ograničenu količinu hrane
  • Redovito odbijaju hranu (osobito voće i povrće)
  • Uvijek traže isti obrok.
  • Vrlo nerado isprobavaju novu hranu
  • Više vole pića nego hranu.
  • Imaju** jake** sklonosti prema hrani

Ako vaše dijete pokazuje neke od ovih karakteristika i ponašanja, onda bi moglo biti izbirljivo pri jelu.

Zašto je moje dijete izbirljivo?

Uzroci izbirljive prehrane

Postoji mnogo teorija o tome zašto dijete može postati izbirljivo pri jelu, međutim, studije nisu konkretne. Prema Cambridgeu, neki od potencijalnih uzroka izbirljive prehrane mogu biti: demografija, karakteristike roditelja, prakse ranog hranjenja i psihosocijalni čimbenici.

Studija koju je objavio Yale pokazala je razliku u sklonosti užini među djecom na osnovi pakiranja užine. Djeca iz studije preferirala su hranu sa svojim omiljenim likovima iz crtića na ambalaži umjesto hrane s ambalažom bez njih. Dakle, ovaj kulturni čimbenik, također, može utjecati na izbirljive prehrambene tendencije.

Koje su posljedice izbirljivog jedenja?

To što je izbirljivo pri jelu ne znači nužno da je vaše dijete nezdravo. Izbirljivo jedenje je često faza koja djeci dođe i prođe. Postoji mnogo proturječnih studija o izbirljivoj prehrani i riziku od pothranjenosti ili prekomjerne težine djece.

Međutim, najbolji savjet je da s pedijatrom vašeg djeteta razgovarate o svim nedoumicama koje možda imate, jer oni mogu pružiti najbolje savjete na temelju specifične situacije i zdravstvenih potreba vašeg djeteta

Najbolji savjeti za rješavanje izbirljivosti u prehrani

Dakle, što možete učiniti s izbirljivim jedenjem? U nastavku pročitajte naše najbolje savjete za rješavanje toga!

1. Učinite hranu zabavnom za djecu

Koristite maštu kako biste jedenje učinili zabavnim iskustvom. Ne želite biti kreativni nakon dugog radnog dana? Nema problema, tu smo da pomognemo! Sastavili smo neke sjajne ideje kako bismo unaprijedili iskustvo hranjenja vaše djece.

  • Jednostavne stvari poput dodavanja jedinstvenih oblika ili boja hrani mogu imati veliki utjecaj na spremnost vašeg izbirljivca da jede.

Drugi način da se određena hrana učini atraktivnijom je** stvaranje likova i životinja** s voćem i povrćem. Ove palačinke koje se lako rade i zdravi božićni recepti mogu vam pomoći da dobijete inspiraciju koja vam je potrebna.

Jednostavne palačinke za djecu

Zdrave palačinke za djecu!

Božićno voćno stablo

Božićno voćno stablo!

  • Korištenje blendera za promjenu teksture i boje hrane. Ne samo da pomaže u skrivanju povrća u dječjoj hrani, djeca se, također, zabavljaju dok gledaju kako se "hrana transformira".
  • "Ne igrajte se sa svojom hranom." - čest je komentar odraslih za stolom. Zašto ne? Igrifikacija je odlična prilika da konzumacija zdrave hrane postane uzbudljiv događaj!

Jedna zabavna ideja je napraviti igru spajanja za povrće i voće. Dobra ideja bila bi napraviti kartice sa slikama hrane na njoj i napisati prednosti određene hrane na poleđini kartice. Djeca onda trebaju zapamtiti prednosti te namirnice → "Borovnice jačaju imunološki sustav", "Špinat nas čini jačima".

2. Pomiješajte novu hranu

Kada je riječ o hranjenju naših izbirljivaca, može biti teško pronaći recepte koji su hranjivi, a istovremeno zadovoljavaju najizbirljivija nepca. Zato preporučujemo ovu metodu kako bi vaše dijete jelo zdravije: pomiješajte novu hranu u obroke. Tako pomiješajte makarone i sir s povrćem, sladoled i jogurt s voćem, a jabuke dodajte u mješavinu za palačinke. Ovdje je ključno miješati povrće ili voće s hranom koju već vole!

3. Uključite djecu u kuhanje i odabir obroka

Kuhanje može biti stvarno zabavna aktivnost s obitelji! Usto, uključivanje djece u proces kuhanja ili odabira obroka može biti izvrsno rješenje za neke izbirljivce.

Ako imaju više izbora u vezi s onim što će im biti posluženo, pa ako čak i sudjeluju u pripremi obroka, djeca će, općenito, biti manje izbirljiva kada je u pitanju jelo!

Evo nekoliko ideja za uključivanje vašeg izbirljivca u kuhinju:

  • Neka vaša djeca odaberu recept. Najbolje je imati neke spremne ideje za recepte između kojih mogu birati.
  • Napravite igru od toga: dodijelite uloge, zamolite djecu da (na primjer) "pronađu i donesu [umetnite ime povrća/voća koje želite]" i izmislite bilo koja druga pravila koja želite u svojoj igri.
  • Povedite djecu na tržnicu ili supermarket sa sobom i upoznajte ih sa svim vrstama povrć.
  • Uključite neku dobru glazbu za kuhanje i svoju djecu u kuhinju dajući im zadatke primjerene dobi, kao što su:

    • Izrada i miješanje tijesta
    • Pranje povrća
    • Brojanje i imenovanje sastojaka (vrlo korisno za poboljšanje njihovog vokabulara i podučavanje matematike!)
    • Postavljanje stola
  • Ako su vaša djeca imaju dovoljno godina, možete ih potaknuti da naglas pročitaju recept! To će biti sjajna i korisna vježba za njih ako trenutno uče čitati.

Uključivanje djece u kuhinju može biti sjajan način da im bude ugodnije s različitim namirnicama, a tko zna, možda ćete ih čak i pretvoriti u male kuhare u nastanku!

Trebate li inspiraciju za recept? Pogledajte naše zdrave recepte za djecu!

4. Pronađite uzore

Na isti način na koji kulturni uzori mogu imati negativne utjecaje na prehrambene navike djece, oni mogu imati i one pozitivne. Na primjer, vidjeti sliku Popaja kako uživa u svom špinatu i jača zbog toga, također, ih može navesti da vide špinat u pozitivnijem svjetlu.

Snažni špinat

Usto, roditelji i braća i sestre mogu biti neki od najvažnijih uzora djetetu. Dakle, pobrinite se da i sami pokazujete prehrambeno ponašanje koje biste željeli da vaše dijete ima. Ako ste i sami pozitivan uzor možete pomoći u poboljšanju izbirljivih prehrambenih navika vašeg djeteta.

5. Dajte im vremena da se naviknu na novu hranu

Studija časopisa Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics iz 2014. godine pokazala je da djeci može trebati 12-30 izlaganja novoj hrani prije nego što odluče da im se sviđa. Dakle, dajte im malo vremena i istražite hranu zajedno, korak po korak.

Najčešće pogreške koje treba izbjegavati

Postoji i nekoliko stvari koje treba izbjegavati kada se radi o izbirljivcu. Ovdje u nastavku smo iznijeli najvažnije pogreške koje treba izbjegavati.

Nemojte biti agresivni ili vikati na svoju djecu.

Naravno, razgovori s djecom mogu postati pomalo iscrpljujući. Ali, važno je ne dopustiti da se ta iscrpljenost i frustracija pokažu u obliku agresije ili vikanja.

Prema New York Timesu i studiji iz 2014. godine u časopisu The Journal of Child Development kućanstva u kojima se viče obično imaju djecu koja pate od:

  • Povećane razine tjeskobe,
  • Stresa i depresije
  • Više problema u ponašanju

Umjesto toga, uvijek pustite da se situacija ohladi ako se počnete osjećati frustrirano i ponovno se pozabavite tom temom nekom drugom prilikom.

Nemojte koristiti desert kao kaznu ili nagradu

Desert je obično najbolji dio obroka za dijete... Čini se prilično primamljivim koristiti ovo da bismo imali kontrolu nad onim što će (ili ne) djeca jesti, zar ne?

No, prema istraživanjima, korištenje hrane kao nagrade ili kazne može potkopati zdrave prehrambene navike koje pokušavate naučiti svoju djecu.

Davanje slatkiša, čipsa ili soka kao nagrade često dovodi do toga da se djeca prejedu hranom koja je bogata šećerom, mastima i praznim kalorijama. Što je još gore, to ometa prirodnu sposobnost djece da reguliraju svoju ishranu. Također ih potiče da jedu kada nisu gladna kako bi se nagradila.

Nemojte reći "ah, to im se neće svidjeti!" kada im se predloži neka vrsta hrane

Ako odgovorite s "ah, to im se neće svidjeti", unaprijed dajete djetetu negativan odgovor na ponuđenu hranu. Možda počnu misliti da im se ni neće svidjeti, samo zato što ste to rekli, čak i ako nikada prije nisu probali hranu.

Ne prisiljavajte djecu da jedu.

Svaki roditelj izbirljivca se suočava s krajnjom dilemom: Pustiti ih da se izvuku ako ne pojedu svoju zelen ili ih natjerati da pojedu svu hranu na tanjuru, čak i kad im se ne sviđa?

Kada vidimo svoje dijete kako gura hranu na tanjuru, žaleći se da ne želi jesti ili traži ispriku prije nego što išta pojede, možda ćemo biti skloni koristiti jednu nevinu frazu poput "samo još nekoliko zalogaja" ili ...

Istraživači sa Sveučilišta Michigan su rekli da inzistiranje na tome da djeca jedu hranu koja im se ne sviđa nije povezano s promjenom težine ili njihovim ponašanjem prema promjeni hrane. Zapravo, to bi moglo biti puno problematičnije, uzrokujući napetosti u vrijeme obroka i šteteći odnosu roditelja i djeteta.

Studija pokazuje da je zahtijevanje od djeteta da jede ili ograničavanje hrane dovelo do veće, a ne manje, izbirljivosti u jelu. To sugerira da stvaranje pritiska da se jede uzrokuje poremećaj u sposobnosti djeteta da samo regulira svoju prehran. Drugim riječima, osjećaj punine se otupljuje, što utječe na instinkt prestanka jedenja.

Dakle, iako mi, naravno, i dalje preporučujemo jedenje raznovrsnih namirnica, možda biste trebali pokušati zauzeti pristup s manje kontrole.


Nadamo se da vam je ovaj vodič za izbirljivce pomogao bolje razumjeti situaciju u kojoj se nalazite vi i vaša djeca i dao nekoliko savjeta o tome kako se (pravilno) nositi s izbirljivcima

Tražite li više inspiracije za recepte za vašeg izbirljivca? Pogledajte naše ideje za recepte!

Bon appétit!

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun