6 savjeta za predstavljanje poslova djeci

6 savjeta za predstavljanje poslova djeci

Autor Babysits
4 min čitanja

Primjećivali mi to ili ne, djeca stalno promatraju svijet oko sebe, upijaju informacije i pokušavaju razumjeti ono što doživljavaju. To uključuje i poslove koje odrasli rade. Sljedeći savjeti olakšavaju započinjanje razgovora s djecom kako biste im pomogli istražiti različite karijere.

Savjet 1 - Izložite djecu različitim mogućnostima karijere.

Djeca često vide samo koje poslove imaju njihovi najmiliji. Obično misle samo na zanimanja svojih roditelja, rođaka, susjeda i naposljetku, zanimanja glavnih likova iz TV emisija, filmova i knjiga. Osim zanimanja koja vide u svom neposrednom okruženju, malo čuju o drugim karijerama. Stoga ne čudi da djeca često žele postati isto što i njihov roditelj ili omiljeni TV lik

Roditelj radi s djetetom

Savjet 2 - Ne obeshrabrujte interese.

Nemojte biti osoba koja obeshrabruje interese svog djeteta, već budite osoba koja** podržava njihove interese** i potiče jake strane. Na taj način možete svom djetetu dati savjete o tome u čemu bi bilo dobro i objasniti mu važne aspekte koji dolaze s različitim poslovima. Za različite poslove razmislite o vještinama koje treba imati, broju godina studija koji ide uz to, plaći i broju sati koje se tjedno rade.

Ali ne zaboravite, kada razgovaramo s djecom - mašta igra veliku ulogu u njihovom interesu za posao!

Dijete princeza

Savjet 3 – Nemojte dijeliti poslove po rodnim stereotipima.

Neka djeca mogu misliti da žena ne može biti sportašica, nogometašica ili u vojsci i da muškarci ne bi trebali raditi kao kozmetičari ili u zdravstvu. "Teška zanimanja su za muškarce, a poslovi njege su za žene", često im se govori. Ali, ništa ne može biti dalje od istine. Dječaci, također, mogu biti vrlo brižni, a djevojčice su jednako snažne kao i dječaci!

Pazite da ne radite rodne stereotipe kao roditelj. Pokažite djetetu da je sve moguće! Želi li vaš sin biti profesionalni baletan ili vaša kći želi raditi u policiji? To je stvarno cool, razbijmo rodne stereotipe!

Vatrogasac

Savjet 4 - Koristite moć igre i mašte

Djeca najbolje uče dok se igraju. Dajući djeci priliku da se igraju igračkama vezanima uz određene poslove, razigrano objašnjavate različita zanimanja. Razmislite o kostimima, lutkama koje imaju određenu profesiju ili predmetima koje povezujemo sa zanimanjima kao što su stetoskop ili policijska kapa.

Doktor

Savjet 5 - Recite im da zamisle svoju budućnost.

Ako je vaše dijete malo starije, još jedan sjajan način da razgovarate o poslovima je da ga pitate o njegovoj budućnosti. Želiš li učiti puno ili samo malo? Želiš li započeti nešto sam/a ili želiš raditi za nekog drugog? Kako želiš provoditi svoje vrijeme? Želiš li djecu ili ne? Nastavite u tom smjeru. Razgovorom o budućnosti s djecom, ona bolje shvaćaju ne mogu samo odabrati određeni put u životu, već se stvarno moraju potruditi za njega.

Vaše dijete nema ideju o tome kako želi oblikovati svoju budućnost? To uopće nije važno! Recite mu da ima cijeli život za shvatiti u čemu je dobro i što voli raditi.

Dijete i roditelj razgovaraju

Savjet 6 - Zapamtite da je to njihova karijera, ne vaša.

Važno je zapamtiti da izbor karijere vašeg djeteta nije vaš. Jeste li oduvijek željeli postati agent za nekretnine, ali nikada imali priliku za to i sada želite da vaše dijete postane agent za nekretnine? Razumijemo, ali ovo je život vašeg djeteta i na kraju ono mora samo odlučiti koji su njegovi interesi, a koji ne. Pomozite im u njihovim izborima, dajte im savjete, ali na kraju je izbor njihov.

Dijete kuha

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun