Kako uštedjeti na troškovima brige o djeci

Kako uštedjeti na troškovima brige o djeci

Autor Babysits
7 min čitanja

Imati djecu NIJE jeftino. Saznajte više o troškovima povezanima s podizanjem djeteta i ovdje pogledajte neke od najboljih načina za uštedu novca kada je u pitanju briga o djeci.

Trošak povezan s djecom

Postoji mnogo troškova koje treba imati na umu kada su pitanju djeca i briga o njima.

Neke od najčešćih kategorija troškova koje treba uzeti u obzir su:

  • Prehrana
  • Medicinski troškovi
  • Stanovanje
  • Obrazovanje/zabava
  • Odjeća/roba široke potrošnje
  • Čuvanje djece

Trošak podizanja djece

Ovisno o dobi djeteta, troškovi u svakoj kategoriji će varirati! Na primjer, starijoj djeci možda će trebati manje nadzora, što će rezultirati jeftinijim troškovima čuvanja djece, no vjerojatno će biti uključena u više zabavnih ili izvannastavnih aktivnosti (što znači više troškova na ovom području).

Troškovi prehrane

Naravno, prehrambeni troškovi i ono što se treba uzeti u obzir pri podizanju djeteta prvenstveno uključuju stavljanje hrane na stol. Što je više usta za nahraniti, to se više novca troši na namirnice. Prema USDA, prehrambeni troškovi su bili drugi najveći troškovi vezani uz djecu.

Međutim, prosječni trošak po djetetu obično se smanjuje kad je uključeno više djece. To je vjerojatno zato što se hrana može relativno jeftinije kupiti kad se uzima naveliko.

Troškovi prehrane za djecu

Troškovi stanovanja

Smještaj, pored hrane, jedna je od glavnih potreba koje treba uzeti u obzir pri razmatranju troškova skrbi o djeci. Naravno, troškovi stanovanja - poput troškova prehrane - već postoje (tj. bez obzira na to imate li dijete ili ne, postoje troškovi stanovanja). No, oni se mogu povećati kad su djeca tu, na primjer zbog potrebe za više prostora ili dodatnih spavaćih soba za djecu.

U USDA studiji, troškovi stanovanja predstavljali su najveći udio u troškovima vezanim za djecom koje su obitelji plaćale.

troškovi stanovanja

Troškovi odijevanja

Kada odgajate dijete, odjeća je nužnost. Ona, naravno, nije besplatna (osim ako imate sreće pa vam je obitelj i prijatelji poklanjanju i prosljeđuju).

Možda ćete morati uzeti u obzir troškove odjeće za različita godišnja doba (topliji kaputi, rukavice i odjeća za zimu), različite vremenske uvjete (kabanice da ostanu suhi, sunčane naočale za zaštitu dječjih očiju) ili različite prigode (npr. formalna odjeća, sportska odjeća ili pidžame).

clothing costs of childraising

I naravno, djeca rastu. Brzo! Dakle, obitelji moraju trošiti više na novu odjeću jer je djeca prerastaju.

Medicinski troškovi podizanja djeteta

Medicinski troškovi su neizbježni kada su u pitanju djeca. Iznos medicinskih troškova varirat će ovisno o djetetu i situaciji – kao i mnogi drugi troškovi.

No, možete razmotriti sljedeće:

  • Cijepljenje
  • Liječničke/sistematske preglede
  • Posjete stomatologu
  • Kupnju lijekova

medicinski troškovi djece

Troškovi obrazovanja i zabave

Ovisno o dobi djeteta, obrazovanje, također, može biti glavni čimbenik koji treba uzeti u obzir kada su u pitanju troškovi.
To može uključivati troškove za samu školu, kao što su školarina (koja može biti prilično visoka u slučaju privatnih škola), školski pribor i razni dodatni troškovi (kao što su sportovi i povezana oprema, glazbene aktivnosti, klubovi ili neki drugi izvanškolski programi.)

troškovi obrazovanja djece

Troškovi zabave mogu biti stvari kao što su izvannastavni i izvanškolski programi gore navedeni ili jednostavno igračke, igre, izlasci i još mnogo toga.

Troškovi čuvanja djece

Naravno, troškovi čuvanja djece, također, će varirati ovisno o dobi djeteta i situaciji. Starija djeca su samostalnija i možda će trebati manje specijaliziranu brigu, u odnosu na mlađu djecu ili bebe.

Ponekad drugi troškovi, kao što su obrazovni ili izvanškolski, mogu pokriti dio troškova čuvanja djece (tj. manja je potreba za angažmanom dadilje za dijete koje ide na satove stranih jezika ili klavira nakon škole, jer je pod nadzorom učitelja).

U suprotnom, troškovi čuvanja djece mogu uključivati troškove vrtića, igraonica ili zapošljavanje pružatelja usluga čuvanja djece kao što su dadilja ili babysitterica.

Kako smanjiti troškove čuvanja djece

Neki troškovi su neizbježni, ali postoje (kreativni) načini na koje možete pokušati ograničiti troškove skrbi o djeci.

Neke ideje i savjeti za smanjenje troškova čuvanja djece:

  • Uključivanje obitelji/prijatelja

Kad god je to moguće, imati prijatelja, člana obitelji ili susjeda koji će poslužiti u svrhu dadilje ili čuvara djece može biti korisno spasonosno rješenje - kao i isplativa opcija. Na primjer, to može biti baka i djed ili obiteljski prijatelj koji će povremeno paziti na djecu.

Naravno, to nije opcija koja je svima dostupna (kada nema obitelji ili prijatelja koji žive dovoljno blizu ili koji su dostupni i sposobni paziti na djecu) - a ponekad ne možemo računati da će prijatelji ili članovi obitelji to učiniti potpuno besplatno (tj. možda ćete trebati nešto platiti, ali vjerojatno manje od onoga što biste platili strancu).

  • Istražite pogodnosti čuvanja djece zaposlenika

Mnoge tvrtke nude benefite zaposlenicima, od kojih neke uključuju pogodnosti podrške zaposlenim roditeljima (kao što su naknade za čuvanje djece).

U Babysitsu surađujemo s tvrtkama kako bi svojim zaposlenicima omogućile besplatan pristup našoj platformi u sklopu našeg Babysits programa za tvrtke. Od prosinca 2021. pružamo podršku više od 50.000 zaposlenika, tako da postoji mogućnost da i vaša tvrtka koristi Babysits za tvrtke.

U svakom slučaju, može biti korisno dodatno istražiti mogućnosti primanja ovih benefita i vidjeti može li vaš poslodavac pomoći u pokrivanju dijela troškova čuvanja djece.

* Roditeljske suradnje i dijeljenje babysitterica/dadilja

Dijeljenje tereta brige ili dijeljenje babysitterice ili dadilje s drugim roditeljima još je jedan način smanjenja troškova čuvanja djece.

Postoji nekoliko načina za to.

U nekim slučajevima, kada roditelji imaju fleksibilne rasporede, možete se izmjenjivati u čuvanju djece s drugim roditeljima/obiteljima. Na primjer, u sklopu roditeljske suradnje. U tom slučaju, vi možete čuvati vlastitu djecu i djecu drugih obitelji na svoj slobodan dan, a drugi roditelji čuvaju djecu ostale dane, kad ste vi zauzeti.

Na Babysitsu možete potražiti roditelje koji su otvoreni ili zainteresirani za ovu vrstu dogovora o čuvanju djece pretraživanjem naše opcije Roditelji pomažu roditeljima.

Druga mogućnost je zaposliti jednu babysittericu ili dadilju, koju dijelite s drugom obitelji. Što znači da babysitterica ili dadilja čuva djecu objema obiteljima, bilo zajedno bilo naizmjenično.

U svakom slučaju, dijeljenje tereta čuvanje djece na ovaj način, također, može dovesti do podjele i kompenzacije troškova, smanjujući tako troškove vaše obitelji.

  • Državne subvencije za brigu o djeci

Vlade često pokazuju razumijevanje za dodatni teret koji imaju obitelji i postoje programi pomoći i podrške.

Korisno bi bilo istražiti što nude tijela lokalne i nacionalne vlasti te subvencije i naknade koje mogu postojati na svakoj razini kako bi se obiteljima subvencionirale troškovi skrbi o djeci.

To bi moglo biti, na primjer bespovratna sredstva, sufinanciranje boravka u vrtićima/kod dadilje, doplatak za djecu ili besplatne mogućnosti čuvanja djece.

Za obitelji u Hrvatskoj, gov.hr je dobro mjesto za početak istraživanja vladine pomoći u skrbi za djecu!


Nadamo se da vam je ovaj članak pružio bolji pregled troškova povezanih s odgojem djeteta i načina na koje možete uštedjeti na troškovima brige o djeci.

Dajemo sve od sebe kako bismo Babysits roditeljima učinili pristupačnom opcijom za čuvanje djece - pa ako tražite dadilju, babysittericu, roditeljsku suradnju ili pogodnosti čuvanja djece zaposlenika, svakako provjerite naše resurse u nastavku:

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun