Kako djeca mogu pomoći u zaštiti mora

Kako djeca mogu pomoći u zaštiti mora

Autor Babysits
4 min čitanja

Važno je štititi more koliko god možemo za buduće generacije! To počinje s našom djecom tako da nauče o dubokom plavetnilu i razumiju zašto je tako posebno. Možemo ohrabriti svoju djecu da poduzimaju korake prema zaštiti mora svaki dan. Pogledajte ovih 7 savjeta o tome kako možete naučiti svoje mališane čuvati more!

Kako potaknuti djecu da čuvaju more

Mora su vrlo važan dio naše zemlje! Poput drveća, mora pomažu ljudima udisati čisti zrak i održavaju planet Zemlju u ravnoteži. Mora su i izvor energije i hrane ljudima širom svijeta. Ona su dom mnogim živim bićima, kao i mnogim ljudima širom svijeta.

Može biti lakše nego što mislite potaknuti svoju djecu da uče o moru i žele se brinuti o njemu. Napravili smo popis načina na koje ih možemo potaknuti da više paze na ljudski utjecaj na planet i mora.

Koristite manje jednokratne plastike

Ovo možda izgleda očito. Međutim, može biti teško izbjeći plastiku! Ona je svugdje u našim trgovinama! Pokušajte odvesti djecu na lokalnu tržnicu i pokažite im kako pronaći opcije bez plastike. Možemo potaknuti djecu da koriste manje plastike u svakodnevnom životu tako što ćemo im biti primjer. Kada pakirate školske užine, pokušajte izbjeći već zapakiranu hranu koja često dolazi umotana u plastiku. Umjesto toga, korištenje pakiranja za višekratnu upotrebu i papirnate ambalaže pokazuje im kako je moguće smanjiti naš utjecaj na more načinom na koji kupujemo i pripremamo hranu.

R

Kuhajte na održiv način

Vodeći izvor plastike u našim morima su ribarske mreže. Nažalost, mnogi pristupačni proizvodi ne nabavljaju se na održivi način i uzrokuju veliku štetu morima. Posjetite lokalnu ribarnicu sa svojom djecom kako biste vidjeli možete li nabaviti održivije opcije. Informirajte se o vrstama ribe i morskih plodova koje možete odabrati da imaju manji utjecaj. I smanjenje unosa ribe i morskih plodova može biti odličan način za smanjenje našeg utjecaja na mora. Umjesto toga, pokušajte uvesti više grahorica i zelenog povrća u prehranu svog djeteta kao zamjenu.

sustainable cooking

Smanjite, ponovno koristite, reciklirajte!

Postoji mnogo načina na koje možemo ponovno koristiti i reciklirati. Izvrsna opcija je dati svojoj djeci boce s vodom za višekratnu upotrebu. Ovo je jednostavan način za smanjiti upotrebu plastike i naučiti svoju djecu kako lako mogu paziti u svakodnevnom životu. Za zabavne načine podučavanja svoje djece o utjecaju plastike i drugih proizvoda koji završe u morima i oceanima, pogledajte naš vodič za recikliranje s djecom!

Reusable bottle

Čišćenje mora

Sljedeći put kada krenete na izlet na plažu, pogledajte oko sebe i vidite ima li plastike. To je jednostavan način za napraviti razliku koju i djeca mogu učiniti. Štoviše, vodite djecu na dane čišćenja mora! Ovo je izvrsna prilika da vaše dijete vidi utjecaj koji ljudi imaju na more i da se osjeća kao da može biti dio rješenja. Ako ne živite uz more, čišćenje parkova, susjedstva i druga čišćenja prirode, također, su odlične opcije!

How to teach kids to help the ocean

Smanjite ugljični otisak

Poticanje naših mališana da smanje svoj ugljični otisak sjajan je način da ih naučimo o utjecaju koji CO2 ima na naša mora. Pošto se sve više CO2 ispušta u atmosferu, ona postaju kiselija. To znači da se morska stvorenja, koraljni grebeni i ostatak podvodnog svijeta bore za održavanje prirodne ravnoteže. Djecu možemo naučiti o utjecaju CO2 korištenjem manje struje, vožnjom bicikla ili hodanjem umjesto vožnje.

Reduce carbon

Ne dirajte prirodu!

Važno je naučiti djecu da paze na divlje životinje. Kako bi bilo da netko dođe u naš dom i počne uništavati namještaj i uzimati svu hranu? Pobrinite se da djeca ostanu na stazi kada su u prirodi i da ne hrane životinje osim ako to nisu odobrili stručnjaci za divlje životinje. Također, uvijek je dobro ostaviti sve onako kako ste našli. To znači ponijeti sav svoj otpad sa sobom i ne dirati ili nositi kući male životinje i ne čupati biljke i lišće iz prirodnih staništa.

nature walk

Saznajte što je više moguće

More je čarobno i uzbudljivo! Podučavanje djece o čudesnom moru može potaknuti njihov interes da postanu morski biolozi ili maleni aktivisti! Naučiti djecu da se brinu o moru je lako kada postoji toliko toga za otkriti. Kad imate filmsku večer stavite BBC-jev Plavi planet (Blue Planet) ili drugi dokumentarac o moru koji će im se svidjeti.

Nadamo se da ćete dobiti inspiraciju iz ovih savjeta! Pokušajte nešto od ovoga uvrstiti u dnevnu rutinu svoje djece i potaknite ih da nauče više o našim morima i kako ih zaštititi.

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun