Klimatske promjene za djecu

Klimatske promjene za djecu

Autor Babysits
3 min čitanja

Jesu li vaša djeca ikada pitala: „zašto limenke idu u drugo smeće?“ ili „zašto ljudi ne jedu meso?“ ili možda „zašto u lipnju pada snijeg?“. Ova pitanja mogu imati jednostavne ili komplicirane odgovore, ovisno o tome u kojem smjeru želite da razgovor ide. Uz prave resurse možete educirati i pripremiti svoju djecu za donošenje boljih odluka usklađenih s održavanjem zdravlja Zemlje.

Objašnjavanje klimatskih promjena djeci

Objašnjavanje klimatskih promjena djeci

Zašto razgovarati o klimatskim promjenama sa svojom djecom?

Zašto je važno znati što znači biti zelen i što su klimatske promjene? To su vrlo popularne i važne teme širom svijeta i vaša će se djeca s njima susresti kako budu starija. Važno je da znaju kako voditi razgovore o činjenicama. Razgovor o tome što se događa s planetom i kako će to utjecati na njih u budućnosti omogućit će im da otkriju zašto je sada važno biti proaktivan u nečemu. Nadamo se da će razviti osobnu odgovornost kako bi se brinuli o svom okolišu. Važno je da kao roditelj usadite djeci ekološki prihvatljiva ponašanja kako bi cijenila ono što imaju. S točnim informacijama, djeca će biti maleni ratnici na prvoj liniji borbe protiv zagađenja.

Kako razgovarati o klimatskim promjenama sa svojom djecom?

  • Za stolom tijekom večere

Pogodno mjesto za početak ovog razgovora je za stolom. Možda će doći zgodan trenutak, nakon što svi završe priču o svom danu, u kojem možete početi postavljati pitanja o tome što vaša djeca znaju o okolišu. Pravo je vrijeme da ih pitate u čemu uživaju vani i što bi im nedostajalo da ga nema.

  • Idite u šetnju

Idite u šetnju sa svojom djecom kako biste razgovarali o onome što vide, i pozitivnom i negativnom. Zamolite ih da vam kažu što pripada prirodi, a što ne. Podučite svoje dijete zašto je važno održavati okoliš čistim od smeća ili neprirodnih stvari poput nafte u oceanu, krčenja šuma i ugljičnog dioksida u zraku. Svakako razgovarajte o tome što to čini životinjama koje žive u tim staništima.

  • Razgovarajte češće

U čestom razgovoru s djecom lakše im je pokazati kako sve to utječe na okoliš. Pitanja poput, biste li radije sjedili u pijesku na plaži koja je čista ili prepuna smeća, zaista mogu natjerati djecu da razmišljaju o tome kako bi majka Zemlja trebala izgledati. To može stvoriti poštovanje prema bićima koja žive na ovom planetu.

Neka se djeca brinu o okolišu.

Postoji mnogo načina na koje brigu o okolišu možete učiniti zabavnim. Možete pokušati dati ime superheroja svom malom EcoAvengeru kako bi se osjećao moćnim jer pomaže svijetu. Možete i davati bodove za sva dobra zelena djela koja naprave. Sve dok to možete učiniti pozitivnim i senzacionalnim i sami budete uzbuđeni, vaša djeca će vas pratiti.

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun