Bebini prvi zubi i smanjenje bolova pri nicanju

Bebini prvi zubi i smanjenje bolova pri nicanju

Autor Babysits
4 min čitanja

Kada bebi izbijaju prvi zubići? Kako možete ublažiti nelagodu pri nicanju zubića i koliko je vremena potrebno da niknu svi zubići? Ovdje možete pročitati o svemu od prvih zubića vaše bebe do potpunog razvoja usta!

Kada izbijaju prvi mliječni zubi?

U prosjeku, bebe dobiju prve zube u dobi između 4 i 7 mjeseca. Ako bebi prvi zubići izbiju ranije ili kasnije, ne trebate se brinuti. Svaka beba je drugačija, tako da je period između 4 i 7 mjeseci samo prosjek. Prvi zubi koje bebe dobiju često su sjekutići u donjoj čeljusti. Sjekutići u gornjoj čeljusti su obično sljedeći, a preostali zubi općenito slijede iza njih.

Kako prepoznajete simptome izbijanja mliječnih zuba (nicanje)?

Dobivanje prvih zuba (nicanje) može biti prilično neugodno i bolno za bebe. To je zato što su njihove desni pod pritiskom, jer se mliječni zubi prirodno guraju van. Postoji mnogo simptoma koji vam mogu pomoći prepoznati da niču prvi zubi. Česti znakovi nicanja su da beba puno plače ili se lako iritira, počinje puno sliniti, ima natečene desni, možda čak odbija i jesti ili ima nemiran san. Usto, može početi sve gristi, trljati obraze ili povlačiti uši.

Neke bebe dobiju i pelenski osip, povišenu tjelesnu temperaturu/groznicu ili proljev. Ako ovi simptomi potraju dulje vrijeme, pametno je konzultirati se s liječnikom.

first baby teeth

Što možemo učiniti kako bismo ublažili bol nicanja zuba?

Naravno, želite učiniti sve kako biste svom djetetu ublažili bol nicanja prvih zuba. Postoji nekoliko stvari koje možete pokušati:

  • Masirajte bebine desni na mjestu gdje zub izbija.
  • Neka beba gricka prsten za žvakanje. To može pomoći u ublažavanju simptoma. Danas postoje i prstenovi za žvakanje s dijelom za hlađenje što, također, može olakšati nelagodu.
  • Neka vaše dijete jede hladno voće ili, na primjer, hladni krastavac. Na primjer u obliku kašice - za djecu koja nisu dovoljno stara za čvrstu hranu.
  • Također se možete odlučiti i na davanje ibuprofena ili acetaminofena za ublažavanje boli. Ako to učinite, pametno je dati nisku dozu (samo jednu) i posavjetovati se sa svojim pedijatrom.

Koliko treba vremena od prvih do izbijanja svih mliječnih zuba?

Djeca često imaju većinu ili sve mliječne zube u dobi od oko 3 godine. To je oko 20 zuba. U početku, između 4-7 mjeseca beba dobiva donje sjekutiće. Oko 8-12 mjeseca dolaze gornji i ostali sjekutići. Između 13-19 mjeseci počinju nicati prednji kutnjaci, nakon čega slijede očnjaci u 16-22 mjesecu. Konačno, četiri stražnja kutnjaka se najčešće pojavljuju oko 20-33 mjeseca.

Kada djeca gube mliječne zube?

Upravo smo naučili da djeca dobiju sve svoje mliječne zube do otprilike 3 godine. Ali, djeca će izgubiti mliječne zube koji će biti zamijenjeni trajnim zubima u dobi od oko 6 godina.

Novi zubi istiskuju stare mliječne, slabe korijene dok na kraju mliječni ne ispadnu. Tada na svoje mjesto dolaze novi trajni zubi, zamjenjujući mliječne. Većina djece izgubi sve mliječne i dobije sve trajne zube do svoje 12. godine.

Umnjaci mogu početi nicati nekoliko godina kasnije. To je često oko 18. godine, ali može biti i puno kasnije u životu, a ponekad nikada ni ne narastu!

adult teeth kids

Koliko često trebate prati djetetove zube?

Kada prvi zubi niknu, već ih možete početi četkati i brinuti se o njima. Iako će ionako izgubiti mliječne zube za nekoliko godina, ipak je vrlo važno brinuti se o njima i oralnoj higijeni.

Mliječni zubi imaju mekši sloj cakline od trajnih. Zbog toga se brže mogu pojaviti karijes i oštećenja cakline. Ako dijete prerano izgubi mliječne zube ili ne prakticira dobru oralnu higijenu, to može uzrokovati probleme kada mu izrastu trajni zubi.

Kako se brinuti o mliječnim zubima svog djeteta?

Jednom kada izađu, jako je važno voditi brigu o mliječnim zubima svog djeteta. Zato, evo nekoliko savjeta!

  • Koristite samo pastu za zube koja je prikladna za dob djeteta.
  • Koristite posebnu četkicu za zube prikladnu za dob djeteta. (Što je mekša, to bolje.)
  • Četkajte zube 1 put dnevno dok dijete ne napuni 2 godine.
  • Četkajte zube dva puta dnevno, ako dijete ima 2 godine ili više.
  • Četkajte djetetove zube dok ne navrši oko 10 godina.

    brushing kids teeth

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun