Načini na koje očevi mogu inspirirati svoju djecu

Načini na koje očevi mogu inspirirati svoju djecu

Autor Babysits
3 min čitanja

Bliži se Dan očeva pa želimo istaknuti nevjerojatne očeve i očinske figure koji čine našu zajednicu. Svaka obitelj je drugačija, neka djeca odrastaju s jednim tatom, neka s dva tate, a druga bez ijednog, i to je u redu! Djeca trebaju dobre uzore u životu, bilo da se radi o njihovom tati, mami, djedu i baki, učitelju, treneru ili bilo kome drugome. Na ovaj Dan očeva, odvojite vrijeme da razmislite o tome što vas je očinska figura u vašem životu naučila kako biste mogli zahvaliti na pravi način! Jeste li vi otac? Koje ste vrijednosti usadili svojoj djeci ili lekcije naučili? Nastavite čitati da biste vidjeli neke primjere toga što dobre očinske figure i uzori mogu naučiti svoju djecu tako da možete podijeliti svoju zahvalnost.

Father figure

Osobine djeteta

Hrabrost, znatiželja i samopouzdanje neki su od primjera vrijednih osobina koje djeca mogu naučiti od svojih očinskih figura. Djeca koja odrastaju s dobrim uzorima u svom životu, poput angažiranog oca, često pokazuju manje negativnih emocija, nesigurnosti i straha.

Razvoj djeteta

Istraživanja su pokazala da kada očinska figura pokaže podršku i naklonost prema djetetu, to može potaknuti nekoliko različitih sposobnosti. Na primjer, može stimulirati kognitivne sposobnosti - sposobnosti mozga. Može pomoći djeci da bolje uče i imaju bolje pamćenje. Usto, očinske figure također mogu potaknuti "empatiju i društvene vještine". To pomaže djeci da nauče kako se nositi s vlastitim emocijama i kako komunicirati u društvu s drugima. Konačno, pomaže im da nauče kako se staviti u tuđu kožu i biti suosjećajni prema drugima.

fathers day

Djetetov uspjeh u školi

Kao što smo već spomenuli, angažirana očinska figura potiče mnoge razvojne aktivnosti kod djeteta. I pogodite što još? Također, pozitivno utječe na djetetov uspjeh u školi. U prosjeku, djeca s prisutnom očinskom figurom imaju bolje rezultate u školi. Djeca s očinskom figurom često imaju bolje rezultate i na drugim područjima, kao što su sport ili posao.

Odnosi s drugima

Imati očinsku figuru ne utječe samo na razvoj djeteta i kakav tip osobe postaju, očinske figure utječu i na to kakve odnose djeca imaju s drugima. Način na koji otac komunicira s djecom utječe na ono što djeca traže kod drugih ljudi. Na primjer, ono što traže u svojim prijateljima, a kasnije potencijalno i u drugim vrstama odnosa: romantičnim, poslovnim, itd. Obrasci koje otac pokazuje u svom odnosu s djecom mogu odrediti kako djeca komuniciraju s drugima.

father son

Biti hrabar

Ništa nije zabavnije od igranja igara s očinskom figurom, natjecanja, penjanja po drveću, skakanja u lokvama i gradnje utvrda! Ove aktivnosti su zaista sjajan i zabavan način za zbližavanje očeva s djecom. Ali, one nisu samo zabavne, već kao dijete možete i puno toga naučiti! To su tipične aktivnosti u kojima djeca od svojih očinskih figura mogu naučiti kako biti hrabar, pomicati granice i ustrajati. Karakteristike od kojih će sigurno imati koristi u životu!


Očinske figure su nevjerojatne i donose mnogo dobroga u dječje živote. Ovog Dana očeva stavite svoju očinsku figuru u centar pažnje! To možete učiniti tako što ćete mu pročitati ovaj članak da vidi koliko je važan, dajući mu veliki zagrljaj ili naravno i slatki kući izrađeni poklon.

Sretan Dan očeva!

celebrate fathers day

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun