Toalet trening male djece

Toalet trening male djece

Autor Babysits
7 min čitanja

Toalet trening mališana može biti zastrašujući zadatak za svakog roditelja ili skrbnika. No, slijedeći naše savjete i trikove, imat ćete samopouzdano dijete koje će u tren oka koristiti toalet ili tutu (kahlicu)!

Osnove učenja odlaska na tutu

Uobičajena pitanja o učenju odlaska na tutu

Savjeti za učenje odlaska na tutu

Toddler toilet training


Koja je najbolja dob za početak učenja odlaska na tutu?

Sva se djeca razvijaju drugačije, tako da se nema potrebe brinuti ako se vaše dijete počne učiti nešto kasnije ili ranije od prosjeka. Možda ćete primijetiti znakove da je vaše dijete spremno za početak učenja odlaska na tutu već u dobi od 18 mjeseci, ali većina djece počet će učiti odlazak na tutu oko 2 godine.


Kako ću znati da je dijete spremno za učenje?

Postoje određene stvari na koje možete paziti kada odlučujete je li vaše dijete spremno za učenje odlaska na tutu. Npr.:

  • Pelene suhe do dva sata

Ako su pelene vašeg djeteta često prljave, to će vam znatno otežati učenje odlaska na tutu. U tom slučaju, najbolje je pričekati dok malo ne odraste kako biste olakšali život i sebi i njemu.

  • Zna što su kakica i mokraća

Ako vaše dijete razumije što su kakica i mokraća i može prepoznati kada su mu pelene prljave, to je dobar znak da će razumjeti ideju odlaska na toalet.

  • Može samo povući svoje hlače gore i dolje

  • Može mirno sjediti kratko vrijeme

Međutim, većina djece će imati problema s fokusiranjem, čak i nakratko. Može biti korisno imati knjigu kako biste čitali dok koristi tutu ili igračku koja će mu privući pažnju.

  • Vaše dijete postaje sve neovisnije

Tako će vam lakše dati do znanja kada treba na toalet. Ako vam kaže riječima ili gestama da je kakilo ili piškilo, ovo je dobar znak za početak učenja odlaska na tutu.

  • Vaše dijete pokazuje nezainteresiranost za nošenje pelena

Ako vaše dijete nerado nosi pelenu, to bi moglo izraziti pokušajem da je skine. Možda bi htjelo postati „veliko dijete“.


Što trebam za početak učenja odlaska na tutu?

Postoji nekoliko potrepština koje biste trebali imati prije nego što započnete s učenjem svog malog djeteta. Naravno, prva stvar koja će vam trebati je tuta (kahlica)! Iako se umjesto toga možete odlučiti za dječji nastavak za WC dasku, jer to pomaže maloj djeci da povežu toalet s mokrenjem i kakanjem.

Trebat će vam i gaćice za odvikavanje od pelena. Gaćice za odvikavanje izvrsne su za malu djecu. Dizajnirane su s vodonepropusnim slojem tako da nema nereda, ali dijete i dalje ima osjećaj "mokrog" kako bi znalo da je kakilo ili piškilo. Imajte na umu da gaćice za odvikavanje nisu napravljene da zamijene pelene, već biste trebali poticati svoje dijete da koristi tutu što je češće moguće dok je u gaćicama za odvikavanje. Nakon što vaše dijete nauči koristiti tutu, moći će prijeći na donje rublje za „veliku djecu“ (obično donje rublje)!


Kako znati kada vaše dijete treba koristiti tutu

Znat ćete da vaše dijete treba koristiti tutu ako pokazuje bilo koji od ovih znakova:

  • Pleše u mjestu
  • Nateže se
  • Pušta vjetrove
  • Udaljava se od vas
  • Utihne
  • Odlazi na skriveno ili tiho mjesto

Što bi moje dijete trebalo nositi dok uči ići na tutu?

Dok uči ići na tutu, najbolje je da vaše dijete nosi gaćice za odvikavanje od pelena (ili čak donje gaće) tijekom dana. Pelene bi trebale biti ograničene na noć, jer djeci treba više vremena da ostanu suha preko noći.
Tijekom dana mala djeca mogu biti odjevena u udobnu odjeću koju je lako skinuti. Za toplijeg vremena možete pokušati ostaviti svoje dijete u gaćicama za odvikavanje ili donjem rublju dok ste kod kuće.


Savjeti za učenje odlaska na tutu

Stvaranje rutine toalet treninga

Rutina i struktura čine čuda za djecu, a to se odnosi i na toalet trening! Pokušajte odvesti dijete na tutu kada je najvjerojatnije da će piškiti ili kakati, kao ujutro kada se probudi, navečer prije spavanja, te nakon jela i međuobroka. Također je dobra ideja uzeti u obzir redovitost stolice. Na taj način ga možete potaknuti da koristi tutu isto vrijeme svaki dan. Pobrinite se da pokažete oduševljenje nakon što uspješno koristi toalet!

Počnite ga rano učiti

Možete početi učiti svoje dijete da rano poveže tutu s kakicom i mokrenjem. Možda biste mogli dopustiti svom mališanu da vas gleda kada koristite toalet, jer djeca često najbolje uče kada nas kopiraju. Ako vaš mališan ima stariju braću i sestre, tim bolje! Rado će kopirati sve što njegov stariji brat ili sestra kaže i radi. Također, možete koristiti igračku ili plišanog medvjedića kao primjer korištenja tute. Druga taktika je stavljanje korištenih pelena u tutu, tako da rano mogu početi povezivati.

Imajte strpljenja

Svako dijete je drugačije i svatko se razvija u svoje vrijeme. Ako možete, izbjegavajte uspoređivati razvoj vašeg djeteta s razvojem druge djece. Proces učenja korištenja tute može potrajati danima, tjednima ili mjesecima.

Od tute do WC-a

Nakon što je vaše dijete naučeno na tutu, postoji nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu.

  • Naučite malu djecu da se brišu od naprijed prema natrag, to je posebno važno za djevojčice.
  • Razmislite o korištenju toaletnih maramica kako biste olakšali život nakon što mala djeca postanu malo starija i počnu se brisati bez vašeg nadzora. Toaletne maramice mogu pomoći osigurati da nema neželjenih ostataka.
  • Kada vaše dijete prijeđe s tute na zahod, naučite ga kako pustiti vodu.
  • Kako bi olakšali prijelaz, mnogi roditelji odlučuju se za ugradnju dječjeg nastavka sa stepenicama na zahodsku školjku kako bi pomogli mališanima da sami pristupe WC-u.
  • Na kraju, podsjetite dijete da opere ruke nakon korištenja toaleta.

Učenje odlaska na tutu na javnim mjestima

Najlakše je ostati kod kuće kada učite svoje dijete na tutu, posebno prvih nekoliko dana.
Naravno, kad-tad ćete morati izaći iz svog doma. Kada budete morali, dobro je ponijeti rezervne gaćice za odvikavanje, rezervnu odjeće i plastičnu vrećicu (za slučaj da vaš mališan doživi nezgodu). Također bi mogla biti dobra ideja ponijeti tutu sa sobom kako bi je vaše dijete moglo koristiti dok ste vani. Ako vaše dijete ide u vrtić ili posjećuje prijatelje/obitelj, morat ćete im reći da uči ići na tutu jer će mu trebati pomoć odrasle osobe.


Stvari koje treba izbjegavati kada dijete uči odlazak na tutu

Najbolje je izbjegavati pokazivanje znakova razočaranja ili ljutnje kada vaše dijete uči ići na tutu. Neizbježno je da će vaše dijete doživjeti nezgode tijekom razdoblja učenja, pa je najbolje da ostanete neutralni kada se dogodi nezgoda, ali pozitivni kada uspije.

Izbjegavajte prisiljavanje djeteta da koristi tutu. Moguće je da vaše dijete nerado koristi tutu. Možda ne razumije koncept, ili bi mu tuta mogla biti zastrašujuća. Nemojte tjerati svoje dijete da sjedi na tuti dulje od 3-5 minuta (inače bi se moglo osjećati kao da je kažnjeno).

Izbjegavanje nezgoda i zastoja

Naravno, naići ćete na neke nezgode i zastoj tijekom procesa učenja. Ali, srećom, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ih izbjegli, uključujući:

  • Pratiti kada (i koliko često) vaše dijete koristi tutu. Ako primijetite da je nije koristilo neko vrijeme, pitajte ga treba li ići.
  • Dvaput provjeriti treba li vaše dijete koristiti tutu prije izlaska iz kuće, ali nemojte ga tjerati da ide.
  • Osigurati da je tuta nadohvat ruke. Ako imate dvoetažni dom, svakako držite tutu na obje etaže.
  • Dvaput provjeriti treba li vaše dijete koristiti tutu prije nego što ga ušuškate u krevet.

Nadamo se da ste dobili odgovore na vaša pitanja o učenju djeteta na tutu! Tražite li druge informacije o brizi o maloj djeci? Pogledajte naš ultimativni vodič za brigu o maloj djeci!

Ako tražite babysittericu za svoje dijete ili želite ući u svijet čuvanja djece, Babysits je odlično mjesto za početak. Pružamo mnogo resursa kao što je ovaj kako bismo pomogli informirati našu zajednicu babysitterica i roditelja, da bismo djeci omogućili najbolje okruženje. Prijavite se odmah za početak!!

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun