Vrste ljubavi koje djeca doživljavaju tijekom djetinjstva

Vrste ljubavi koje djeca doživljavaju tijekom djetinjstva

Autor Babysits
7 min čitanja

Ljubav je osjećaj koji se, općenito, povezuje isključivo s romantičnim vezama. Međutim, djeca mogu doživjeti ljubav u mnogo različitih društvenih odnosa i na puno različitih načina. Pomozite nam širiti zahvalnost u našoj zajednici podučavajući djecu o različitim vrstama ljubavi i kako ih izraziti.

Djeca su izložena ljubavi od dana rođenja. U prvim godinama života djeca počinju uspostavljati veze s puno ljudi iz različitih područja svog života (kao što su škola ili obitelj). Stoga će djeca doživjeti mnogo različitih vrsta ljubavi u kratkom vremenu.

Poznavanje i razumijevanje kako se ove vrste ljubavi razlikuju važno je jer će svaka utjecati na djecu na različite načine, dajući im različita iskustva i njegujući različita područja njihovog razvoja. Također je neophodno da obitelj pomogne djeci upravljati osjećajima koje ove vrste ljubavi bude jer, u nekim slučajevima, mogu biti novi i zbunjujući.

Naučimo o ljubavi zajedno! Slijede glavne vrste ljubavi koje dijete može doživjeti tijekom djetinjstva:

Ljubav prema sebi

To je vrsta ljubavi koju su stari Grci nazvali Philautia. Ljubav prema sebi jedna je od najzdravijih vrsta ljubavi koju dijete može doživjeti. Kao što ime sugerira, ova vrsta ljubavi podrazumijeva ljubav i prihvaćanje sebe, prepoznavanje vlastite vrijednosti, priznavanje vlastitih potreba i brigu o njima. To može zahtijevati puno rada, ali važno je da djeca razviju ljubav prema sebi jer će to imati izravan utjecaj na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Štoviše, ljubav prema sebi temelj je svih vrsta ljubavi. Ako dijete može prakticirati ljubav prema sebi, razumjet će zdravu ljubav i uključit će je u sve svoje druge odnose.

Kako djeca mogu učiti i prakticirati ljubav prema sebi

Neki od načina na koje dijete može izraziti ljubav prema sebi su:

  • Biti sigurna u sebe, svoje sposobnosti i uvjerenja. Primjer za to može biti isprobavanje novih hobija ili nošenje odjeće zbog koje se dobro osjećaju.
  • Izražavati se bez straha, govoriti svojim obiteljima i vršnjacima točno kako se osjećaju i kako će osjećati zbog stvari koje rade bit će temelj izgradnje zdravih odnosa.
  • Slaviti sva svoja postignuća. Djeca bi trebala biti sretna zbog svega što postignu, bez obzira koliko to malo bilo. Ako obitelj slavi male trenutke u svom životu, kao što je prvi put kada su vezali cipele ili obavili zadatak, pomoći će djeci da shvate da je slavljenje njihovih postignuća nešto što bi trebala raditi.
  • Okružiti se ljudima koji ih podržavaju. Obitelji mogu potaknuti djecu da razmišljaju o svojim prijateljstvima. Na taj će način naučiti cijeniti vlastitu vrijednost i shvatiti kad nisu zadovoljni s određenim prijateljima. Ako se to dogodi, obitelj bi trebala dati djeci do znanja da je u redu odvojiti se od onih prijatelja koji ih ne čine sretnima.

Obiteljska ljubav

Obiteljska ljubav je vrsta ljubavi koju su stari Grci zvali Storge. Djeca će osjetiti ovu vrstu ljubavi s članovima obitelji s kojima dijele stalan ili stabilan kontakt ili čak s najboljim prijateljima. Obiteljska ljubav je neposredna kada je riječ o bliskim obiteljskim odnosima (kao što su između roditelja i djece), a potiče je duboka emocionalna povezanost. Ova vrsta ljubavi smatra se beskonačnom, a ponekad i nemogućom za izgubiti. Doživljavanje obiteljske ljubavi poboljšat će kvalitetu života sve djece, jer će imati podršku u svakom trenutku svog života, dobrom ili lošem. Također je važno napomenuti da većina djece uči oponašajući druge. Stoga će obiteljska ljubav igrati važnu ulogu u njihovom budućem prihvaćanju i izražavanju ljubavi.

Kako djeca mogu učiti i prakticirati obiteljsku ljubav

Neki od načina na koje djeca mogu izraziti ili doživjeti obiteljsku ljubav su:

  • Izražavanje oprosta. Djeca bi trebala moći oprostiti svojim roditeljima ili braći i sestrama kada nešto pođe po zlu, ali da bi to naučila, djeca će prvo morati iskusiti oprost. Kao obitelji, moramo naučiti djecu značenju i važnosti isprike.
  • Kompromisi. Živjeti s drugim ljudima znači razumjeti potrebe sviju oko nas. Stoga će djeca morati shvatiti da ponekad moraju napraviti kompromis između svojih i preferencija drugih u korist preferencija drugih, čak i ako to znači da će njihov mali brat pojesti jedini preostali desert.
  • Pokazivanje zahvalnosti. Djeca mogu izraziti svoju zahvalnost na jednostavne načine kao što je zahvala članovima svoje obitelji nakon što učine nešto za njih. Kao obitelji, moramo naučiti djecu koliko je bitno reći "hvala".

Prijateljska ili platonska ljubav

To je vrsta ljubavi koju su stari Grci nazvali Philia. Prijateljska ljubav temelji se na osjećaju privrženosti bez ikakvog romantičnog interesa. Obično se javlja između djece koja dijele interese, vrijednosti i mišljenja. Ove vrste prijateljstva stvaraju dubok osjećaj međusobnog poštovanja. Ova vrsta ljubavi je važna jer će djeca naučiti upravljati vlastitim očekivanjima prema vršnjacima, naučiti kako vjerovati drugima i bit će temelj zdravih odnosa.

Kako djeca mogu učiti o platonskoj ljubavi i prakticirati je

Neki načini na koje djeca mogu izraziti ili doživjeti platonsku ljubav su:

  • Biti odani. Prilikom stvaranja prijateljstva djeca će uskoro shvatiti važnost povjerenja. Odanost prijateljima očitovat će se u tome da neće tužakati i izdavati svoje najbolje prijatelje, dajući prednost vremenu za igru i nikada neće govoriti loše o njima.
  • Biti podrška. Djeca moraju i podržati svoje prijatelje i osjećati se podržano. To može značiti međusobne odlaske na nogometne utakmice, glazbene recitale ili pomaganje u školi.
  • Imati empatije. Empatija je ključna za dugotrajnu vezu. Djeca moraju biti strpljiva, slušati želje i potrebe svojih prijatelja kako bi mogla biti odana i pružiti podršku. Razumijevanje osjećaja svojih prijatelja jedan je od najvažnijih načina na koji se djeca mogu povezati s drugim vršnjacima.

Romantična ljubav

Kad spominjemo ovu vrstu ljubavi, govorimo o ublaženoj verziji onoga što su stari Grci nazivali Eros, Ludus i Pragma. Djeca ne doživljavaju romantičnu ljubav na isti način kao tinejdžeri ili odrasli. Djeca koja doživljavaju romantičnu ljubav u obliku simpatija, zaljubljenosti ili opće "naklonosti". Dječja romantična ljubav rijetko je strastvena, ali je uglavnom idilična. Romantična ljubav bit će važna za djecu u starijoj dobi jer potiče prihvaćanje i podršku od nekoga izvan obiteljske povezanosti. Ona će, također, imati izravan utjecaj na samopouzdanje i samopoštovanje djece.

Kako djeca učiti o romantičnoj ljubavi i prakticirati je

Djeca mogu izraziti romantičnu ljubav na različite načine:

  • Fizičkom naklonosti kao što su zagrljaji i poljupci.
  • Riječima zahvalnosti. Verbalno izražavanje naklonosti još je jedan način na koji djeca mogu pokazati svoj interes i ljubav prema drugoj osobi. Učinit će to kroz izraze poput "pametan/a si", "lijep/a si" ili "zabav(a)n/a si".
  • Kvalitetnim provođenjem vremena. Kada djeca imaju neku vrstu romantičnog interesa za vršnjaka, čak i ako je nevin, htjet će provoditi vrijeme s tom osobom, uglavnom igrajući se. Kako djeca odrastaju, htjet će početi dijeliti obroke s njom, ići u kino ili u igraonicu.

Nesebična ljubav

Nesebična ljubav (koju stari Grci obično nazivaju Agape) je ono što smatramo ljubavlju zajednice. Ova vrsta ljubavi je obzirna i temelji se na ljubaznosti. Nesebična ljubav podrazumijeva da djeca vole zajednicu kojom su okružena ili bilo koga drugog bez obzira na okolnosti. Smatra se najvišim oblikom ljubavi jer nema očekivanja i ne traži ništa zauzvrat.

Razvijanjem ove vrste ljubavi važno je da djeca razumiju pojmove kao što su empatija ili suosjećanje.

Nadalje, nesebična ljubav smanjit će šanse da se djeca boje ili mrze bilo što ili bilo koga tko je drugačiji ili nepoznat, čineći budući svijet prihvatljivijim mjestom.

Kako djeca mogu učiti o nesebičnoj ljubavi i prakticirati je

Neki od načina na koje djeca mogu izraziti nesebičnu ljubav su:

  • Dobrotvorni rad i podržavanje društvenih ciljeva. Djeca su premala da to rade sama. Stoga je uključivanje djece u sklopu obitelji u društvene ciljeve za koje se zalažemo (na neinvazivne načine) dobar način da im omogućimo otkriti i razumjeti pojmove kao što su održivost ili društvena nepravda.
  • Empatija. Istražujući, slušajući i razumijevajući različita stajališta, djeca će moći prihvatiti da nemaju svi isto mišljenje i cijenit će različita stajališta.
  • Jedan stvarno dobar primjer kako djeca mogu izraziti nesebičnu ljubav je način na koji su, kao grupa, počeli slikati plakate s dugom tijekom prvog lockdowna u mnogim zemljama (poput Italije ili Španjolske) kao način izražavanja zahvalnosti i empatije prema zdravstvenim radnicima.

Sve u svemu, ljubav dovodi do pozitivnih osjećaja, otuda i važnost izgradnje zdravih odnosa s našom okolinom od rane dobi.


Ako tražite babysittericu koja će zabavljati vašeg mališana tijekom vikenda, onda je Babysits to pravo mjesto za početak. Pronalaženje babysitterice na platformi je jednostavno, brzo i transparentno. Izradite račun sada.

barry valentine

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun