Umjetnost kao terapija: Prednosti umjetnosti za djecu

Umjetnost kao terapija: Prednosti umjetnosti za djecu

Autor Babysits
4 min čitanja

Što vam pada na pamet kad čujete umjetnost? Umjetnost je zajednički naziv za mnoga kreativna područja kao što su kazalište, glazba, ples, književnost i još mnogo toga. Iako svi oblici umjetnosti donose vrijednost djeci na različite načine, usredotočit ćemo se na vizualne umjetnosti. Vizualne umjetnosti odnose se na crtanje, slikanje, kolaž, bojanje, kiparstvo i još mnogo toga.

Umjetnost pomaže ljudima da, između ostalog, istraže svoje emocije, upravljaju stresom, ublaže tjeskobu. Koristi se kao oblik liječenja osoba s poremećajem iz spektra autizma (ASD), pacijentima oboljelima od raka koji prolaze kroz kemoterapiju, ljudima koji su doživjeli traumu i još mnogo toga. Terapija umjetnošću može koristiti ovim ljudima jer pomaže u ublažavanju stresa i tjeskobe usmjeravajući emocije na kreativan način. No, umjetnost može koristiti svim vrstama ljudi svih dobnih skupina. Nastavite čitati kako biste saznali više o prednostima umjetnosti, posebno za djecu.

art_girl

Komunikacijske vještine

Umjetnost je korisna za jezični razvoj i komunikacijske vještine djece. Djeci koja su vizualni mislioci, stvaranje umjetnosti može pomoći lakše obraditi i izraziti svoje misli. Djeci s poteškoćama u verbalnom izražavanju, stvaranje umjetnosti pruža alternativni način komunikacije. Umjetnost, također, može pomoći djeci da im verbalna komunikacija postane ugodnija. Kada djeca govore o bojama, oblicima i drugim elementima u svojim umjetničkim djelima, aktivno proširuju svoj vokabular. Razgovor o umjetnosti, bilo njihovoj ili tuđoj, uči djecu opisati ono što vide i svoje misli pretočiti u riječi. Vještine govora i slušanja su važne, stoga je korisno slušati i drugu djecu kako govore o svojoj umjetnosti.

Emocionalna dobrobit

Umjetnost je, također, posebno vrijedna za djecu koja se možda bore s emocionalnom stabilnošću. Uz umjetnost, djeca imaju priliku prenijeti i izraziti svoje osjećaje na drugačiji način. Aktivnosti vezane uz umjetnost su za većinu meditativne, tihe i opuštajuće što pomaže u smirivanju živčanog sustava. Sudjelovanjem u tim aktivnostima, djeca mogu ublažiti simptome stresa, smanjiti anksioznost i poboljšati svoje cjelokupno emocionalno blagostanje. Nadalje, tihe i meditativne kvalitete umjetnosti, također, potiču vrijeme za razmišljanje. Umjesto da djetetu odredite time-out, pokušajte mu dati papir i nešto za crtanje. Neka vaše dijete promišlja i prođe kroz svoje emocije pomoću umjetnosti!

Sklapanje prijateljstava

Postoji mnogo načina za zajedničko uživanje u umjetnosti, bilo s obitelji, na sastanku za igru (playdateu) ili na likovne radionoce. Likovne radionice mogu djeci pružiti sjajan osjećaj pripadnosti! To je odlično mjesto za upoznati drugu djecu, izgraditi veze i steću nove prijatelje. Za djecu koja su sramežljivija, to je odličan način za izaći iz svojeg oklopa. Ponekad razgovori jedan na jedan sramežljivoj djeci mogu biti zastrašujući, a umjetničko djelo im pruža temu za razgovor. Čuti nečiju perspektivu, također, je lakše kada uz nju postoji vizualni dio u obliku umjetnosti!

Timski rad

Umjetnost uči mnoštvo društvenih vještina u zabavnijem i opuštenijem okruženju. Round-robin, na primjer, je aktivnost u kojoj svako dijete radi na umjetničkom djelu nekoliko minuta, a zatim ga šalje dalje. Budući da sva djeca rade na jednom umjetničkom djelu, uče kako raditi zajedno, prilagođavati se novim idejama i uzeti u obzir druge perspektive. Razgovor o umjetničkim djelima, također, uči djecu empatiji i razumijevanju. Suradničke aktivnosti poput ovih uče djecu i dijeljenju. Umjetnički pribor za rad može biti dostupan u ograničenim količinama, što ih uči da je čekati svoj red, biti strpljiv i dijeliti vrlo važno.

Samopouzdanje i samopoštovanje

Umjetnost potiče samoizražavanje što može pomoći povećati samopouzdanje. Stvaranje umjetnosti, također, može pružiti djeci osjećaj svrhe. Postoji mnogo vrsta umjetnosti, a najbolje je što nema ispravne ili pogrešne. Zbog toga je umjetnost nevjerojatno vrijedna djeci koja možda imaju poteškoća u školi ili u društvenim situacijama. Ako imate dijete koje je zainteresirano za umjetnost, neka govori o svojoj umjetnosti i postavljajte mu otvorena pitanja o njoj. Možete i hvaliti njegov rad dajući komplimente njegovoj umjetnosti, pružajući obazrive povratne informacije i hvaleći njegov trud. Neka vaše dijete odluči što želi slikati ili crtati, a vi se oduprite porivu da mu mijenjate mišljenje. Sav ovaj trud koristit će samopouzdanju i samopoštovanju vašeg djeteta!

Jesmo li inspirirali vas ili vaše dijete da počnete istraživati svijet umjetnosti? Podijelite slike svojih prekrasnih umjetničkih djela s nama na Instagramu @Babysits!! Ako vam je potrebna kreativna inspiracija, svakako kliknite ovdje da biste vidjeli neke od naših zabavnih umjetničkih projekata.

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun