Kako izbjeći da vam se dijete razboli

Kako izbjeći da vam se dijete razboli

Autor Babysits
4 min čitanja

Svake godine roditelji su susreću s dilemom hoće li se njihova djeca razboljeti od najnovijeg virusa ili gripe. Škole i igrališta su žarišta klica. Babysits želi osigurati da babysitterice, dadilje, roditelji i djeca budu zaštićeni od ovih potencijalnih bolesti navodeći jednostavne korake za prevenciju. U nastavku su neke proaktivne radnje koje možete implementirati u svoju dnevnu rutinu kako biste spriječili širenje klica!

Uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije (izvor: SZO, 2019) željeli bismo vam savjetovati načine prilagođene djeci kako bismo pomogli vašoj djeci da se osjećaju osnaženo i bez klica!

1. Budite Ratnik pranja

Svi znamo koliko je važno oprati ruke, ali perete li ih pravilno?

  • Smočite ruke pod toplom vodom
  • Nanesite sapun i protrljajte dlanove jedan o drugi kako biste dobili bogatu pjenu
  • Utrljajte sapun na stražnju stranu ruku, ne zaboravite ga utrljati između prstiju
  • Postavite prste kao da držite šalicu i trljajte ih zajedno
  • Pobrinite se da uključite i palčeve
  • Vrhovima prstiju trljajte dlanove ruku, čisteći i vrhove prstiju i dlanove
  • Temeljito isperite i osušite ruke čistim ručnikom
  • Važno je redovito prati ruke, osobito nakon korištenja toaleta i prije jela

2. Gospođica Maramica je naša prijateljica

Najbolje što možete učiniti za sprječavanje širenja klica je imati barijeru kada nos počne svrbjeti i škakljati. Prije nego što počnete kihati, uzmite maramicu i njome prekrijte usta i nos. Važno je i pokriti usta prilikom kašljanja, dugog ili kratkog, jer to može spriječiti da se ljudi oko vas razbole ili udišu mikrobe. Možete naučiti svoju djecu kako saviti svoju čistu maramicu u slatku životinjicu, samo se pobrinite da bacite tu ljepljivu maramicu u najbližu kantu kad se iskoristi. Ako vaša djeca nemaju maramice, naučite ih kihati i kašljati u pregib lakta umjesto u dlanove. 'Dab' plesni pokret ima zdravstvenu svrhu!

3. Ostanite kod kuće

Ako vaši simptomi utječu na dnevnu rutinu ili radne/školske navike, vrijeme je da ostanete kod kuće i odmorite se. Nastojte ne širiti svoje klice na drugu djecu i obitelji, ostanite kod kuće i oporavite se. Možete pronaći puno zabavnih aktivnosti koje možete raditi ako ležite u krevetu i dosađujete se. Ako ste babysitterica i osjećate se loše, pokušajte obavijestiti obitelj što ranije možete kako bi se mogli organizirati prije dogovorenog termina. Nije dobra ideja čuvati djecu nijedne obitelji kad ste bolesni.

4. Držite razmak

Važno je uvijek držati razmak od onih koji se ne osjećaju dobro. Pokušajte izbjeći bilo kakav kontakt s ljudima koji su bolesni ili imaju gripu. S druge strane, ako ste bolesni, pokušajte izbjeći dodirivanje drugih. Razmislite o površinama koje dodirujete i treba li ih obrisati nakon toga. Kada osoba kihne ili kašlje, male kapljice klica se raspršuju u zrak i ako ste u blizini možete ih udahnuti kroz nos i oči, što je potencijalni uzrok bolesti.

5. Ne dirajte oči, nos i usta

Oči, nos i usta puni su puni sluzi koja lako može privući neželjene klice. U vrijeme kada virusi lebde okolo, ključno je zapamtiti da trebate držati ruke podalje od lica. Ako osjetite svrbež, operite ruke prije i nakon što dodirnete lice.

6. Parada klica

Evo sjajnog načina da pokažete djeci kako klice putuju. Uzmite bočicu dezinficijensa za ruke i umiješajte žličicu šljokica. Pošpricajte malo svoju i malo djetetovu ruku. Dodirnite tamnu površinu ili crnu majicu i pitajte mogu li vidjeti šljokice. Objasnite im da kada kihnu u ruke i dodirnu stvari, ostaju male klice. Pretvarajte se da su šljokice koja su ostale na stvarima koje dodiruju klice. Ovo je izvrstan način da pokažete djeci kako je lako širiti klice. Djeca će se bolje razumjeti nakon što vide ovaj mini eksperiment.


Babysitterice, djeca i roditelji mogu slijediti ove savjete kako bi izbjegli bolest tijekom cijele godine. Babysits se nada da će ovi savjeti pomoći vama i vašoj obitelji da ostanete sretni i zdravi.

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun