6 savjeta kako pomoći djeci da zaspu

6 savjeta kako pomoći djeci da zaspu

Autor Babysits
4 min čitanja

Priprema djeteta za spavanje ponekad može biti pravi izazov. Neka djeca jednostavno ne žele ići u krevet ili im je teško opustiti se i zaspati. Zato smo napisali nekoliko savjeta koji roditeljima i babysittericama mogu pomoći da djetetovo vrijeme za spavanje učine lakšim i ugodnijim iskustvom za sve.

6 savjeta koji pomažu djeci da dobro spavaju

Večernje rutine

Dosljedna večernja rutina daje djetetu osjećaj da je vrijeme da se opusti i pripremi za spavanje. Pokušajte ponoviti večernje aktivnosti poput pranja lica, pranja zuba i oblačenja pidžame svake večeri istim redoslijedom kako bi se djeca naviknula na to. Također, može biti olakšanje i opuštanje za dijete spakirati svoj ruksak za vrtić ili školu ili spremiti svoju odjeću za sljedeće jutro. Pokušajte uključiti djecu u pripremu večernje rutine: možda dijete želi pripremiti igračke za maženje prije spavanja ili reći laku noć svojim kućnim ljubimcima i braći i sestrama.

dječji krevet

Nema kasne večere ili kasnih zalogaja

Iako se možda ne čini tako, uzimanje u obzir rasporeda prehrane djeteta vrlo je važno kada je u pitanju priprema za vrijeme spavanja. Kada djeca jedu, dobivaju mnogo više energije, što nije idealno kasno navečer kada planirate vrijeme za spavanje. Dakle, važno je razmišljati o tome koliko kasno djeca jedu večeru, ali i kako i što jedu kao večernje grickalice ili za desert. Pokušajte organizirati večeru dovoljno rano prije spavanja kako dijete ne bi još uvijek bilo puno energije što mu otežava opuštanje i odlazak na spavanje. Isto vrijedi i za deserte ili grickalice u večernjim satima. Jedite ih što je prije moguće nakon večere umjesto neposredno prije spavanja.

obiteljski obrok

Isključite svu elektroniku

Gledanje u ekrane neposredno prije odlaska u krevet nije dobro ni za djecu ni za odrasle. Jaka svjetla i aktivnost na zaslonu aktiviraju mozak i otežavaju opuštanje. Pokušajte smanjiti vrijeme pred ekranom djece navečer, bilo da se radi o pametnim telefonima, tabletima, računalima ili televizorima. Također se preporučuje držati sve ove elektroničke uređaje izvan spavaće sobe. To može pomoći smanjiti iskušenje da ih koriste navečer i može pomoći djeci lakše se opustiti i zaspati.

dijete s mobitelom

Igrajte se prije spavanja

Važno je riješiti se viška energije prije odlaska u krevet jer to olakšava opuštanje i spavanje. Već smo spomenuli zašto vrijeme provedeno pred ekranom prije spavanja nije najbolja ideja, pa što još možete učiniti? Umjesto gledanja televizije, zašto ne biste učinili nešto gdje dijete može potrošiti svoju energiju prije nego što se pripremi za večernju rutinu i krevet. Igranje može biti sjajan način za to, kako za zabaviti dijete, tako i za riješiti se viška energije prije spavanja. Važno je, međutim, da djeca nisu prezauzeta prije spavanja, stoga odvojite trenutak za opustiti se nakon aktivnosti, na primjer zajedničkim čitanjem knjige. Umjesto toga, možete igrati opuštajuće igre prije spavanja. Na primjer, možete igrati društvene igre koje ne zahtijevaju toliko tjelesne aktivnosti ili energije, što može stimulirati djecu i otežati im spavanje.

dijete se igra

Neka spavaća soba bude tamna i hladna

Tamna soba koja na oko hladnih, ugodnih 19 stupnjeva Celzijusa jedan je od najboljih uvjeta za miran san. Djeci je umirujuće i ako su soba i posteljina čiste i soba lijepo miriše! Čišćenje sobe i sređivanje igračaka, također, mogu biti dio večernje rutine i mogu pomoći u pripremi djeteta za vrijeme spavanja.

dječja soba

Audio knjiga može pomoći djeci opustiti se i slatko sanjati

Čak i ako ste već zajedno pročitali priču za laku noć, audio knjiga ili radio pomaže puno djece da zaspu. Danas je veliki broj dječjih knjiga dostupan u obliku audio knjiga. Ako imate aplikaciju za audio knjige, možete pronaći one prikladne za različite dobne skupine. YouTube, također, nudi širok raspon besplatnih audio knjiga i umirujuće glazbe koja može pomoći vašem djetetu da zaspi.

Nadamo se da će ovi savjeti pomoći vama i vašoj djeci da lakše zaspite i da će vrijeme za spavanje proći glatko. Nakon što djeca zaspu, opustite se i uzmite zasluženi trenutak vremena za sebe! Laku noć!

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun