Sunčev sustav - aktivnost za djecu

Sunčev sustav - aktivnost za djecu

Autor Babysits
6 min čitanja

Možda vaša kći želi biti astronautkinja, možda su vašeg sina oduvijek zanimale zvijezde ili je ova tema bila na satu i morate pomoći svojoj djeci da nauče za test. Bez obzira na razlog, naša aktivnost Sunčev sustav za djecu zasigurno će biti zabavan, jednostavan način za podučavanje djece astronomiji.

Aktivnosti za djecu

Sastavili smo igru pamćenja kako bismo pomogli djeci da nauče o Sunčevom sustavu i njegovim planetima. Pomoću ovih kartica za ispis možete igrati igru (kliknite na kartice za preuzimanje pdf verzije).

Korak 1. Ispišite i izrežite kartice.

Korak 2. Nakon što izrežete sve kartice, stavite ih na stol na dvije različite hrpe i pustite djecu da nauče o Sunčevom
sustavu i zapamte što više aspekata kartica.

Korak 3. Što ih više gledaju, lakše će im biti igrati vrhunsku igru pamćenja s karticama. Da biste igrali, jednostavno odvojite kartice sa slikom planeta od kartica s imenom, promiješajte ih i odvojite.

I to je to! Neka igra počne.

Sunčev sustav 1
Sunčev sustav 2
Sunčev sustav 3

Želite li saznati još više o Sunčevom sustavu? Onda nastavite čitati.

Što je Sunčev sustav?

Sunčev sustav je planetarni sustav koji se nalazi unutar Mliječne staze, spiralne galaksije koja je dio Svemira. Sastoji se od 8 planeta i drugih nebeskih tijela poput zvijezda, asteroida, satelita i kometa. Ovih osam planeta se vrte oko središnje zvijezde, Sunca, i rotiraju se oko sebe zahvaljujući sili gravitacije.

Kretanja u Sunčevom sustavu

Planeti u Sunčevom sustavu kreću se na dva glavna načina. Translacijsko kretanje je gibanje koje planeti čine dok se vrte oko Sunca zbog njegove gravitacije. Put koji planeti slijede dok obilaze Sunce naziva se njihova orbita.

Međutim, ne treba svim planetima ista količina vremena da naprave jednu potpunu revoluciju oko Sunca. Što je planet bliži Suncu, manje je vremena potrebno da ga obiđe. Na primjer, potrebno je 365 dana da Zemlja napravi jednu punu revoluciju, dok Marsu treba 687 dana.

Rotacijsko kretanje je kretanje planeta dok se vrte, rotirajući se oko svoje osi. Ne treba svim planetima ista količina vremena da se okrenu, na primjer, Zemlji treba 24 sata, a dan na Veneri traje 5,832 sata.

Sunce

Sunce je velika središnja zvijezda Sunčevog sustava i drugi planeti se vrte oko njega. Ova zvijezda pruža svjetlost i toplinu sve vrijeme. Bez Sunca ne bi bilo života na našem planetu, Zemlji.

Planeti

Sunčev sustav model za djecu

Stjenoviti planeti

Nazivaju se i terestričkim planetima i uglavnom su sastavljeni od stijena i metala. Stjenoviti planeti su planeti najbliži Suncu.

Merkur

Njegovo ime se odnosi na boga trgovine u rimskoj mitologiji. On je najmanji planet u Sunčevom sustavu i najbliži Suncu, zbog čega mu je potrebno najkraće vrijeme za potpunu revoluciju oko Sunca. Nema satelita.

Njegova površina ima mnogo kratera i podsjeća na Mjesec. Jedna od njegovih strana, ona izložena suncu, vrlo je vruća, doseže 425 stupnjeva Celzija, a druga je vrlo hladna.

Venera

Ime se odnosi na božicu ljubavi u rimskoj mitologiji. To je planet kojemu treba najduže da se okrene oko sebe, tako da je jedan dan na Veneri jednak 243 dana na Zemlji. Začudo, ovaj planet se okreće oko Sunca u suprotnom smjeru od ostalih planeta.

To je planet veličinom sličan Zemlji i, poput Merkura, ni Venera nema satelita.

Njegova površina je izuzetno vruća jer plinovi u atmosferi zadržavaju toplinu. Također, reflektira Sunčevu svjetlost, zbog čega je toliko svijetao da ga ponekad možemo vidjeti sa Zemlje.

Zemlja

Ime se odnosi na rimsku mitološku božicu Terru. Zemlja je jedini naseljeni planet u našem Sunčevom sustavu. Možete pročitati više i o slojevima Zemlje i Mjesečevim mijenama u našim resursima zajednice.

Mars

Njegovo ime se odnosi se na boga rata u rimskoj mitologiji, Marsa. To je drugi najmanji planet. Njegova površina ima karakterističnu crvenu boju zbog željeznog oksida i stoga je poznat i kao crveni planet. Ima dva satelita i jedan je od najistraženijih planeta jer se smatra da možda postoji život na njemu.

Plinoviti divovi

Plinoviti planeti su planeti najudaljeniji od Sunca i ujedno i najveći planeti. Sastoje se uglavnom od helija i drugih plinova.

Jupiter

Njegovo ime odnosi se na istoimenog rimskog boga (u grčkoj mitologiji je poznat kao Zeus). To je najveći planet u Sunčevom sustavu i ujedno najstariji. Oko sebe ima 79 potvrđenih satelita poznatih kao Jupiterovi mjeseci. Najvažniji su: Io, Europa, Ganimed i Kalisto. Zanimljiva stvar kod ovoga planeta je da ima i prstenove, ali ih je gotovo nemoguće vidjeti.

Saturn

Ovaj planet je dobio ime po istoimenom rimskom mitološkom bogu. Poznat je i kao planet prstenova jer ima najšarenije prstenove. Oni se sastoje od komada leda i stijena koje se okreću vrlo velikom brzinom. Osim toga, ima 53 potvrđena satelita i 29 koji tek trebaju biti potvrđeni. Jedna godina na Saturnu jednaka je 29 godina na Zemlji.

Uran

Ovaj planet je dobio ime po bogu iz grčke mitologije. Njegova atmosfera sadrži metan, zbog čega je Uran plave boje. Osim toga ima i najhladniju atmosferu, s temperaturom oko -224 stupnja Celzija. Ima satelite i prstenove oko sebe, iako prstenovi nisu tako lijepi kao Saturnovi. Zanimljivo je da se ovaj planet okreće oko vrlo nagnute osi, tako da se njegovi polovi nalaze na gotovo istoj visini kao ekvator na ostalim planetima.

Neptun

Ovaj planet je dobio ime po rimskom bogu mora. To je najudaljeniji planet od Sunca i zato mu treba najduže vremena da ga obiđe (oko 165 godina na Zemlji). Ima satelite i prstenove, ali ih je vrlo teško vidjeti. Atmosferu mu se sastoji i od metana, zbog čega je plave boje, baš kao i Uran. To je ujedno i najhladniji planet u Sunčevom sustavu.

Dilema oko Plutona

Pluton se nekada smatrao devetim planetom u Sunčevom sustavu jer je bio najudaljeniji planet od Sunca. Međutim, prije nekoliko godina astronomi su zaključili da se Pluton ne može smatrati planetom jer se bolje uklapa u drugu obitelj, patuljastih planeta, uglavnom zbog svoje veličine.

Ako vam se svidjela ova aktivnost, u našim resursima zajednice možete pronaći druge aktivnosti za djecu, uradi sam i još mnogo toga!


Izvor: Space place NASA.

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun