Kako reciklirati s djecom

Kako reciklirati s djecom

Autor Babysits
4 min čitanja

Okoliš treba vašu pomoć! Kao što Greta Thunberg stalno govori naš planet se polako mijenja i moramo odmah nešto poduzeti! Ali, dobro je poznato da djeca ne vole teoriju, stoga je važno svakodnevnom praksom pokazati kako možemo pomoći okolišu! U nastavku pročitajte kako na zabavan način svoju djecu naučiti reciklirati.

Prvo, važno je razumjeti što znači recikliranje. To je proces koji otpad pretvara u nove materijale, predmete ili druge tvari.

Kako reciklirati tijekom svakodnevne rutine?

Svi znaju da postoje sljedeće 4 ključne razlike u pogledu mogućnosti recikliranja:

  • Papir
  • Plastika
  • Organski otpad
  • Staklo

Ovaj se popis ne može smatrati iscrpnim jer možete imati i određene spremnike za svoje limenke ili odjeću, na primjer. Sve ostalo treba staviti u spremnike za ostatke, u koje prikuplja otpad koji se ne može reciklirati.

Zašto je recikliranje važno za okoliš?

Njime se smanjuju emisije stakleničkih plinova, učinkovito se koriste sirovine i resursi (na primjer, štedi se voda i električna energija), korisno je za vaše zdravlje.

Recikliranje bi trebalo biti aktivnost koju bi svi trebali uključiti u svoju dnevnu rutinu. Zbog tog razloga uključivanje djece u ovu aktivnost još je važnije, jer ako ih naučite kako njihov mali doprinos može imati pozitivan utjecaj na okoliš u kojem žive, postoji veća mogućnost da će postati odgovorne odrasle osobe.

Pa kako reciklirati s djecom?

Konačno ste uvjerili dijete da vam pomogne, posebno u kući, ali ne znate kako ga podučavati u praksi? Ovdje možete pronaći 3 jedinstvena načina da to postignete:

1. Koristite vizualnu podršku

Kako reciklirati

Poznato je da je, posebno djeci, lakše pamtiti stvari ako s njima povežemo sliku. Zahvaljujući ovom crtežu, vaše će dijete znati točno odredište svake vrste otpadnog objekta. Koristite ovu vizualnu podršku ili napravite vlastitu nakon svakog obroka i poboljšajte svoj obiteljski timski rad bacajući sve u pravu kantu! To može biti zabavna aktivnost i konstruktivan način provođenja obiteljskog vremena!

2. Donirajte igračke

Još jedna ideja koja će pomoći potaknuti djecu da budu odgovornija i svjesnija svog okruženja je donirati igračke koje više ne koriste. Djeca bi voljela imati što više igračaka, ne shvaćajući da nema dovoljno mjesta i za stare i za nove igračke.

Donacijska kutija s igračkama

Normalno je zasititi se starih igračaka, ali umjesto da ih izbacite, zašto ih ne biste donirali drugoj djeci? Izvadite kutije i zamolite svoju djecu da vam pomognu! Objasnite im da to radite ne samo da biste potrošili manje igračaka nego i pomažete da i druga djeca imaju lijepo i nezaboravno djetinjstvo!

3. Napravite „uradi sam“

Ako ste stvarno zainteresirani za održivost također možete ponovno koristiti predmete, ne samo reciklirajući. Jedan od naših omiljenih predmeta je rola toaletnog papira koja se može pretvoriti u mnogo različitih kreativnih stvari.

Dvije uradi sam ideje od rola toaletnog papira

Uradi sam 1: Trkaći automobili
Jeste li oduvijek željeli napraviti poznate trkaće automobile iz animiranih filmova „Auti“? Slijedite naš detaljni vodič pomoću kojega možete oživjeti Munjevitog Jurića i njegove prijatelje!

Također, možete iskoristiti ovaj prekrasni „uradi sam“ za podučavanje sigurnosti na cestama. Možete nacrtati cestu s prometnim znakovima i naučiti svoju djecu osnovama.

Uradi sam 2: Zvečke
Vjerujemo da bi glazba trebala biti dio svačije dnevne rutine! Ali, kako je uključiti na zabavan način, posebno za djecu? Možete uzeti rola toaletnog papira i napraviti vlastite zvečke! Za manje od sat vremena možete izraditi jedan od najpoznatijih glazbenih instrumenata!

Ovo su dva „uradi sam“ primjera koji pomažu u razvoju dječje kreativnosti i zabavi gdje god se nalazili!

Stoga uključite ove zadatke u svoju dnevnu rutinu i neka postanu navika. Ako ste babysitterica, neke od naših ideja možete koristiti i za eksperimentiranje s djecom. To neće biti samo aktivnost koja će zaokupiti djecu, već će biti i edukativna.

Okoliš nam je bitan, a nadamo se da je i vama!

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun