Večernja rutina za djecu

Večernja rutina za djecu

Autor Babysits
4 min čitanja

Nakon uzbudljivog dana, djeci može biti vrlo teško opustiti se i navečer se pripremiti za odlazak u krevet. Kako bismo malo olakšali ovaj proces i unijeli malo više rutine u vašu svakodnevicu, sastavili smo primjer noćne rutine za djecu. Skupili smo najbolje savjete različitih roditelja i sastavili ih u ovaj članak. Za vas smo napravili i planer večernjeg vremena! Pogledajte:

Vrijeme za večeru

Obiteljska večera savršen je način za početak opuštene večernje i noćne rutine. Budući da je pravilno probavljanje hrane važno kako bi djeca mogla dobro spavati i traje neko vrijeme, djeca ne bi trebala ići u krevet punog želuca. Zato preporučamo da večer započnete večerom. Često djeca ručaju u školi ili je samo dio članova obitelji kod kuće na ručku, stoga je večera izvrsna prilika za rutinsku obiteljsku aktivnost svaki dan.

Vrijeme za večeru

Vrijeme za pospremanje

Dok su roditelji, babysitterica ili starija djeca zauzeti čišćenjem kuhinje nakon večere, mlađa djeca imaju vremena riješiti se nereda u svojim spavaćim sobama. Mnogi istraživači potvrđuju da puno bolje spavate u čistom i urednom okruženju nego u neurednom. Također, pokušajte učiniti čišćenje lakom rutinom za djecu tako što ćete imati fiksni prostor za svaku igračku u sobi. Označene kutije i mali odjeljci u velikim ladicama pomoći će vam organizirati se. Dok ste vi zauzeti čišćenjem kuhinje i ostataka večere, djeci će biti lakše očistiti sobe bez nadzora.

Vrijeme za pospremanje

Vrijeme za igranje

Kako bi se spriječila povećana razina adrenalina prije spavanja, opuštajuće igre i aktivnosti savršeno su rješenje za njegovo smanjivanje. Ako djeca vole čitati, knjiga može biti sjajan način opuštanja. Slušati nekoga kako im čita vrlo opušta djecu, čak i ako već znaju čitati. Za mnoge obitelji, nekoliko minuta televizije dio je funkcionalne noćne rutine. Preporučujemo da pažljivo promatrate ponašanje djece nakon gledanja televizije. Ako smatrate da djeca postaju vrlo energična i nervozna, TV vjerojatno ne bi trebao biti dio vaše noćne rutine. Međutim, ako to pomaže djeci da se opuste, nema ništa loše u uključivanju televizora na nekoliko minuta.

Vrijeme za igranje

Planiranje sljedećeg jutra

Još jedna aktivnost koja se može integrirati u večernju rutinu i koja vam pomaže uštedjeti vrijeme je priprema za sljedeće jutro. To uključuje spremanje torbe za predškolsku ustanovu ili školu i pripremu odjeće za sljedeći dan. Ali, budite svjesni: odabir prave odjeće može biti veliki izvor sporova za djecu u određenoj dobi! Najbolje što možete učiniti je dopustiti djeci da prvo sama odluče, a zatim unijeti sve potrebne promjene što se tiče odjeće. Ne, ne možeš ići u školu s haljinom bez rukava zimi. Ne, ne možeš nositi vunene tajice na 27 ° C. Ne, tvoj kostim princeze nije prikladna odjeća za nogometne treninge. Ako tražite više savjeta za jutarnju rutinu, možete ih pronaći ovdje.

Jutarnje vrijeme

Priprema za krevet

Ovaj dio noćne rutine vjerojatno je dio koji uzrokuje najviše sporova i najveće svađe. Kada dođe vrijeme za obući pidžame, djeca postaju svjesna da će uskoro biti vrijeme za krevet i čudesno dobiju energiju. Ali, ako je već prošlo neko vrijeme od večere i djeca su imala priliku opustiti se i smiriti nakon večere, ovaj korak je obično lakši. Dajte im vremena da se presvuku, operu zube i umiju lice. Nekih večeri se to može učiniti za 5 minuta, a u drugim prilikama može potrajati malo duže. Usporedite ga s naporom koji vam je ponekad potreban da ustanete s kauča i navečer odete u kupaonicu.

Priprema za krevet

Vrijeme za spavanje

Ako ste razvili i održali večernju rutinu koja vam odgovara, ovaj posljednji korak više ne bi trebao biti problem. Priča za laku noć ili slušanje radija može opustiti djecu i pomoći im da brže zaspu. Ako se još uvijek borite s uspavljivanjem svoje djece, više savjeta možete pronaći ovdje.


Kao što je upravo spomenuto, kod večernje rutini ili rutine općenito, važno je pronaći onu koja odgovara vama i vašoj obitelji. Neka se djeca mogu opustiti pred televizorom, druga postaju još aktivnija i energičnija. Neka djeca uživaju čitati knjigu navečer, za drugu djecu je to obično mučenje i radije bi slušala radio. Saznajte što vam odgovara i stvorite savršenu večernju rutinu za svoju obitelj!

Pridružite se zajednici za čuvanje djece!

Besplatno izradite račun